Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011

Ο ΑΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ: ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Ο Άγιος Στυλιανός γεννήθηκε στην Παφλαγονία της Μικράς Ασίας, μεταξύ του 400 και 500 μ.Χ. Από παρετυμολογία του ονόματός του πιστεύεται ότι αυτός «στυλώνει», δηλαδή «ενισχύει» την υγεία των παιδιών. Ήταν ευλογημένος από την κοιλιά της μητέρας του ακόμη. Aπό την παιδική του ηλικία έδειξε τα σπάνια προτερήματα της αγιασμένης ζωής του. Ήταν αγνός, αγνότατος. Δεν άφησε να τον κυριεύσει κανένα πάθος. Δεν επέτρεψε στα πλούτη και στη φιλοπλουτία να κυριαρχήσουν στην ψυχή του και να την υποτάξουν στη φθορά και στην απώλεια. 


Με τη δύναμη και τη χάρη του Θεού, πολέμησε όλα τα δολώματα της φθαρτής και πρόσκαιρης ζωής. Φιλοσόφησε με την αληθινή σοφία του Θεού και είδε πόσο πρόσκαιρος και τιποτένιος είναι ο υλικός τούτος κόσμος. Αποφάσισε έπειτα, να βαδίσει με την επιθυμία της ψυχής του. Η ψυχή του τον καλούσε σε αγώνες ηθικούς και ωραίους. Τον καλούσε στην άσκηση της αρετής. Του έδειχνε το δύσκολο και δύσβατο δρόμο της αιωνίας ζωής, της παντοτινής ευτυχίας. H αγνή και πιστή καρδιά του υπάκουσε στη φωνή της ψυχής του. Και η πρώτη ενέργειά του ήταν να πουλήσει την περιουσία του και να τη μοιράσει στους φτωχούς της Εκκλησίας. 

Ο Θεός βράβευσε το ιερό του αίσθημα και του έδωσε τη θαυματουργική δύναμη να θεραπεύει τα ασθενή παιδιά. Μητέρες από κοντινά και μακρινά μέρη, με φορτωμένα στους ώμους ανάπηρα και άρρωστα παιδιά έτρεχαν με πόνο και πίστη κοντά στον Άγιο, για να ζητήσουν τη θεραπεία των παιδιών τους. Μέρες ολόκληρες βάδιζαν μέσα σ' έρημα μέρη για να βρουν τη δοξασμένη από τον Θεό ασκητική σπηλιά του Αγίου Στυλιανού. Και όταν έφθαναν εκεί, με δάκρυα στα μάτια έπεφταν στα πόδια του Γέροντα ασκητή, δόξαζαν τον Θεό που τον συνάντησαν και τον παρακαλούσαν να γιατρέψει τα παιδιά τους. Ο Άγιος Στυλιανός γεμάτος καλοσύνη και συμπόνια έπαιρνε τ' άρρωστα νήπια στα χέρια του και με μάτια δακρυσμένα παρακαλούσε τον Θεό να τα γιατρέψει. Ο Θεός άκουγε την ολόψυχη προσευχή του και ο Άγιος θαυματουργούσε. 

Παιδιά άρρωστα εύρισκαν την υγειά τους. Παθήσεις διαφόρων ειδών εξαφανίζονταν. Μπροστά στη δύναμη του Θεού καμιά αρρώστια δεν μπορούσε ν' αντισταθεί. Μανάδες έκλαιγαν από χαρά έξω από το ασκητήριό του. Και άλλες φιλούσαν με σεβασμό κι ευγνωμοσύνη το χέρι του Αγίου γέροντα, δοξάζοντας το Θεό. Δοξολογούσε κι' εκείνος ακατάπαυστα το Άγιο Όνομά Του και τον ευχαριστούσε για τα θαύματα αυτά που τον αξίωνε να κάνει. Έπειτα γεμάτος στοργή κοίταζε τα αθώα πλασματάκια που είχαν λυτρωθεί από την αρρώστια. Ένα γλυκό χαμόγελο, χαμόγελο αγγελικό άνθιζε στο πρόσωπο του σεβασμίου ασκητού. Τα θαύματα αυτά γίνονταν γνωστά σ' όλα τα μέρη και κόσμος πολύς έτρεχε στον Άγιο Στυλιανό, για να τον παρακαλέσει να γιατρέψει από κάποια ασθένεια τα παιδιά του. 

Αλλά δεν ήταν μόνο τα θαύματα της θεραπείας των παιδιών που δόξαζαν το όνομα του ταπεινού Αγίου Στυλιανού. Ο Άγιος απέκτησε φήμη ως θαυματουργού, διότι έκανε τους άτεκνους εύτεκνους με την προσευχή του. Με την προσευχή του Αγίου Στυλιανού πολλές στείρες γυναίκες τεκνοποιούσαν. Πολλοί πιστοί Χριστιανοί με την ευλογία του, αν και ήταν άτεκνοι, απέκτησαν ωραία και γεμάτα υγεία παιδιά. Μάλιστα και μετά την κοίμησή του, επικαλούμενοι το όνομα του Αγίου, ζωγράφιζαν σαν τάμα την εικόνα του και απέκτησαν παιδιά, αν και είχαν χάσει την ελπίδα πια να τεκνοποιήσουν.

Όταν ο ασκητής Άγιος Στυλιανός έφθασε πλέον σε βαθειά γεράματα, ο Θεός έστειλε τους Αγγέλους Του και πήραν την άγια ψυχή του, για να την αναπαύσουν από τους πολύχρονους κόπους, τις στερήσεις και τη σκληρότητα της ασκητικής ζωής. Κοιμήθηκε λοιπόν ο Άγιος, πλήρης ημερών και αρετών. Πού τον έθαψαν, δε γνωρίζουμε, ούτε διασώθηκαν άλλα στοιχεία από την κουρασμένη και αγιασμένη ζωή του. Έμεινε όμως το όνομά του. Τον σέβεται και τον τιμά όλη η ορθόδοξη χριστιανοσύνη. Τον επικαλούνται στις ανάγκες τους και προπαντός, για τα άρρωστα παιδιά τους. Χτίζουν στο όνομά του μεγαλοπρεπείς ναούς. Στην Αθήνα υπάρχουν τουλάχιστον δύο ναοί του Αγίου Στυλιανού: στον Γκύζη και στον Καρέα. Τα θαύματα του Αγίου συνεχίζονται και μετά την κοίμησή του. 


Και σήμερα ο Άγιος Στυλιανός εξακολουθεί να είναι προστάτης των παιδιών. Γι' αυτό, κατά την εορτή του, οι μητέρες των βρεφών και των άλλων παιδιών απέχουν από κάθε δραστηριότητα. 

Έτσι, στην Ικαρία τα σπίτια έχουν την εικόνα του Αγίου κι όταν αρρωσταίνει κάποιο παιδί λειτουργούν την εικόνα και σταυρώνουν με αυτή το παιδί. Στην Κρήτη, όταν κάποιο νεογέννητο παιδί πεθαίνει, οι γονείς του μετά το θάνατό του το ονομάζουν «Στυλιανό» ή «Στυλιανή». Επίσης, όταν προκύψει κάποια ασθένεια, το όνομα του παιδιού μπορεί να αλλάξει σε «Στυλιανός». Εξαιρετικά διαδεδομένο είναι, κυρίως ανάμεσα στους Βλάχους, το όνομα «Στέργιος» ως παραλλαγή του «Στέλιος», το οποίο δίνεται κατόπιν τάματος για ευτοκία από επίτοκες γυναίκες, οι οποίες νωρίτερα δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν παιδιά. Η ιαματική θαυματουργία του Αγίου πέρασε και στην εικαστική απόδοση του Αγίου. Σε βυζαντινές και κυρίως μεταβυζαντινές εικόνες παρουσιάζεται ως γέροντας που κρατά με το αριστερό του χέρι σπαργανωμένο βρέφος.

Η ορθόδοξη Εκκλησία τιμάει τη μνήμη του στις 26 Νοεμβρίου.

18 σχόλια:

 1. Αγαπημένο μας ανιψάκι και βαφτιστηράκι Στέλιο. Σήμερα που γιορτάζεις σου στέλνουμε την αγάπη μας, μια μεγάλη, ζεστή αγκαλιά και πολλά-πολλά φιλάκια. Να είσαι πάντα γερό, δυνατό, να 'χεις καλή πρόοδο κι αγάπη και να σε χαίρονται οι γονείς σου!!!
  Οι θείοι σου, Αντώνης-Πόπη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. EYXOMAI ΟΛΟΨΥΧΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΝ ΣΤΕΛΛΙΟ ΜΑΡΚΙΔΗ.ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΓΕΡΟΣ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΣ.ΝΑ ΤΟΝ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΤΟΥ
  ΠΡΟΣΩΠΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΣΤΕΛΛΙΤΣΑ ΜΟΥ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΨΥΧΑ
  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ,ΔΥΝΑΤΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΛΗ ΠΡΟΟΔΟ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΟΥ.ΓΛΥΚΟ ΜΑΣ ΖΟΥΖΟΥΝΑΚΙ ΣΕ ΛΑΤΡΕΥΟΥΜΕ.Ο ΘΕΙΟΣ,
  Η ΘΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΞΑΔΕΡΦΟΥΛΕΣ ΣΟΥ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πολλά-πολλά φιλιά και ευχές κι από τα "ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ" Στελλίτσα! Να είσαι πάντα χαρούμενη και γελαστή και να 'χεις καλή πρόοδο στο σχολείο σου!
  Αντώνης Κρασάκης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αγαπημένη μου Ευσταθία, σ' ευχαριστώ που θυμήθηκες το ανιψάκι μου και έστειλες τις ζεστές ευχές σου. Κι εσύ να χαίρεσαι τη Στελλίτσα σου! Να είσαι πάντα καλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΠΟΠΗ ΜΟΥ,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΠΩΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΩ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΩ,ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΑΥΤΑ. ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΜΟΥ
  ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΣΑΣ.
  ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΛΛΑ
  ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ (ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΑΞΗ)ΝΑ ΣΑΣ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ.
  ΕΥΧΟΜΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΚΑΚΟ.ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΙ ΔΥΝΑΜΗ,ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  ΣΑΣ ΣΤΕΛΝΩ ΤΑ ΦΙΛΙΑ ΜΟΥ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΗΞΕΡΑ ΟΤΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΕΠΙΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ,ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΤΗΝ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΕΣ ΜΑΖΙ ΜΑΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Στέλιο μου γλυκέ, να χαίρεσαι το ονοματάκι σου! Εύχομαι να είσαι πάντα γερό, δυνατό και γελαστό! Αγάπη μου σε λατρεύω!!!
  Η νονά σου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ.Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2011

  Κύριε Αντωνη σας ευχαριστώ πολύ για τις όμορφες ευχές σας.ΣΤΕΛΛΑ-ΘΕΙΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Αντωνη και Ποπη ευχαριστουμε πολυ για τις ευχες σας!!Να εχετε υγεια και να χαιρεστε την Μαριλενα!!! Μαριλενακι να τον χαιρομαστε τον Στελιο μας!!!Εχεις πολλα φιλακια απο κεινον και σε λατρευει επισης!! Σας ευχαριστω απο καρδιας που τον αγαπατε και τον θυμαστε παντα !!!!ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Κυρια Ευσταθια,ευχαριστουμε πολυ για τις πολυ ομορφες και ζεστες ευχες σας!!Να ειστε καλα και να χαιρεστε την οικογενεια σας!!Χρονια πολλα και στην Στελλιτσα,οτι καλυτερο στη ζωη της!!Να την χαιρεστε και να την καμαρωνετε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. θελω να ευχηθω στον αγαπημενο μου πατερουλη,που γιορταζει σημερα,οτι καλυτερο,υγεια, ευτυχια και δυναμη!!χρονια πολλα μπαμπα !!!σαγαπω πολυ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Χαίρομαι!
  1. γιατί λύθηκε η απορία μου με τον Άγιο Στυλιανό, (γιατί κρατάει το παιδάκι στην αγκαλιά του)
  2. Γιατί έμαθα για το όνομα Στέργιος (είχα Σέργιο μαθητή στην Κω)
  3. Που έχετε εορτάζοντα το ανηψάκι και βαπτιστήρι. σας.. Πολύχρονος και Να σας ζήσει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Καλέ μας Lampro, ποτέ δεν μας ξεχνάς... Σ' ευχαριστούμε πολύ για τις ευχές σου!!!
  Καλό ξημέρωμα!
  Αντώνης-Πόπη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Γλυκιά μας Νεκταρία, να χαίρεσαι το αγγελούδι σου και τον μπαμπά σου!!!
  Πολύχρονοι να είναι, με υγεία! Φιλιά σε όλους!!!
  Αντώνης-Πόπη-Μαριλένα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. @ 1ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Κερατσινίου:
  Ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη αγαπητές συναδέλφισσες κι εύχομαι ο Άγιος Στυλιανός να προστατεύει όλα τα παιδιά και να τους χαρίζει υγεία!!!
  Καλό ξημέρωμα, Αντώνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Ο ΑΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΓΙΑΤΙ ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΗΘΟΥΣΕ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ.ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΑΓΙΟΣ!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Κυριε βαλατε πολλες χρησιμες πληροφοριες για αυτον τον τελειο Αγιο!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!