Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2011

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Τα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ» δημοσιεύουν το θέμα που επιμελήθηκε και μας έστειλε η μικρή μας φίλη Βίκυ Μάρκου, μαθήτρια της ΣΤ΄ τάξης του 16ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης. Μπράβο σου Βίκυ, σ' ευχαριστούμε πολύ!


Οι κατοικίες των αρχαίων Ελλήνων δεν κινούν μόνο το ενδιαφέρον των επιστημόνων, αλλά και κάθε απλού ανθρώπου που θέλει να ασχοληθεί με αυτό το θέμα. Τα σπίτια τους δείχνουν ότι ήταν λιτοί άνθρωποι, διότι για να φτιάξουν τα σπίτια τους χρησιμοποιούσαν φτηνά υλικά και η διάταξή τους ήταν απλή και φυσική. Τα δωμάτιά τους έβλεπαν σε εσωτερικές αυλές. Κατά τον 5ο και 4ο αιώνα π.Χ. άρχισαν τα σπίτια να είναι προσεγμένα, κάτι που ως τότε συνέβαινε μόνο στους μεγάλους ναούς, στα δημόσια κτίρια και στα ανάκτορα.

ΜΙΝΩΙΚΗ ΚΡΗΤΗ
Στην Κρήτη μια τυπική μορφή σπιτιού αποτελούνταν από 2 δωμάτια, 1 αίθουσα υποδοχής και 1 υπνοδωμάτιο. Επίσης βλέπουμε ότι οι τοίχοι ήταν φτιαγμένοι από πέτρα. Κάποια σπίτια ήταν διώροφα ή ακόμα και τριώροφα με επίπεδο δώμα, χτισμένα πριν από το 1700 π.Χ. που έγινε η μεγάλη καταστροφή. Εκτός από την Κρήτη, τέτοια σπίτια βλέπουμε και στην Κόρινθο, στον Ορχομενό, στην Ολυμπία, στο Λιανοκλάδι, στο Ναύπλιο, στα Σπάτα, στη Μυτιλήνη, στη Μήλο, στην Πάρο, στην Αμοργό και στην Αθήνα κοντά στον Άρειο Πάγο και κοντά στην Αρχαία Αγορά. Στην Κνωσσό και στη Φαιστό υπήρχαν ανάκτορα κι επαύλεις. Άλλες αγρεπαύλεις ή κατοικίες πλουσίων, που αποτελούσαν το διοικητικό σώμα της Μινωικής κοινωνίας, βρίσκονται κατά κανόνα στην ύπαιθρο.


ΜΥΚΗΝΕΣ
Τα σπίτια στις Μυκήνες είναι θολωτά, με αψίδα. Πρέπει να είχαν 1 κενό χώρο προς την άκρη του θόλου που να κρατούσε τον καπνό προς τα έξω και επομένως να προστατεύονταν τουλάχιστον το ισόγειο. Η εστία καταλάμβανε κεντρική θέση στο σπίτι και την περιτριγύριζαν κίονες. Οι κίονες προσέδιδαν ιερότητα στον χώρο. Το ''Σπίτι με τις κεκλιμένες διόδους'' και το ''Νότιο Σπίτι'' πρέπει να άνηκαν σε άτομα της μεσαίας τάξης. Σε 1 άλλο σπίτι, το ''Σπίτι με τα Είδωλα'', βρέθικε 1 ακανόνιστα διατεταγμένο ιεροφυλάκιο, το οποίο αναγνωρίστηκε από τη ζωγραφική που το διακοσμούσε.

Ο Όμηρος αποδεικνύει την ιστορική αλήθεια για τα μυκηναϊκά σπίτια. Οι κατοικίες ήταν κατεστραμμένες για εκατό χρόνια, δηλαδή από τον δωδέκατο ως τον ενδέκατο αιώνα π.Χ., με αποτέλεσμα οι πληθυσμοί να μετακινηθούν στα αναπτύγματα που γνωρίζουμε ως πόλεις-κράτη. Τα ομηρικά έπη διατήρησαν εκπληκτικά ένα διάσπαρτο αρχείο της μυκηναϊκής ζωής. Το αρχείο αυτό είναι εντυπωσιακά ακριβές, ειδικά οι αρχιτεκτονικές περιγραφές, σύμφωνα και με τις πραγματικές επιστημονικές ανακαλύψεις της ιστορίας για την εποχή αυτή. Κατά τα φαινόμενα, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι ο Όμηρος ενσωμάτωσε στο έργο του το πληροφοριακό υλικό από τραγούδια των χρόνων ανάμεσα στην εποχή του χαλκού και του σιδήρου, κυρίως πιο κοντά στην πρώτη.

Βέβαια, είναι αυτονόητο ότι οι απτές υλικές αποδείξεις είναι ελάχιστες, αλλά η διασταύρωση των στοιχείων του Ομήρου με αυτά των τραγουδιών και άλλων γραπτών μνημείων της εποχής δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών. Άλλωστε, τα γραπτά μνημεία αποτελούν περίτρανη απόδειξη ιστορικών πραγματικοτήτων. Η λέξη "οίκος" εμφανίζεται στον Όμηρο πρώτη φορά στην Οδύσσεια, και συγκεκριμένα στον 18ο στίχο της ιθ' ραψωδίας. Σε επιπλώσεις, ο Όμηρος αναφέρει χρήση γυαλισμένου ξύλου. Λέει ότι τα λουτρά βρίσκονταν πάντα στο ισόγειο και οι γυναικωνίτες πάντα σε πάνω όροφο. Οι γυναικωνίτες διέθεταν δική τους εστία. 

Στο δώμα των σπιτιών άφηναν τα φαγητά για να ζεσταθούν με τον ήλιο. Το πολύτιμο γαλάζιο υλικό που λέει ο Όμηρος ότι ακτινοβολούσε πρέπει να ήταν ένα είδος εφυάλωσης. Το υλικό αυτό έδινε λάμψη στις χαραγμένες παραστάσεις των διαζωμάτων και των ζωφόρων. Οι τοίχοι μερικές φορές καλύπτονταν με χρυσάφι ή ασήμι ή χαλκό: ο ποιητής δεν υπερέβαλλε όταν έγραφε ότι "λαμποκοπούσαν σαν τον ήλιο και το φεγγάρι".

5 σχόλια:

 1. ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΩΜΑΙΔΗΣΤρίτη, 08 Νοεμβρίου, 2011

  ΚΥΡΙΕ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΑΙΜΙΛΙΑ ΑΓΓΕΛΟΒΑΤρίτη, 08 Νοεμβρίου, 2011

  ΜΠΡΑΒΟ ΒΙΚΥ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μακάρι να μιμούμαστε τους αρχαίους μας προγόνους γιατί μας έχουν μάθει πολλά και συνέχεια διδασκόμαστε απ'αυτούς...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Συγχαρητήρια Βίκυ, υπέροχη η εργασία σου! Αναμένω κι άλλες...
  Αντώνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Θοδωρής ΚαραντάνοςΤετάρτη, 09 Νοεμβρίου, 2011

  Μπράβο Βίκυ πολύ ωραίες πληροφορίες συνέχισε να κάνεις κι άλλες εργασίες γιατί χρειαζόμαστε τις γνώσεις σου!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!