Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2011

Η ΑΡΧΟΝΤΙΚΗ ΒΥΤΙΝΑ

Χτισμένη σε υψόμετρο 1033 μ. σε μια κοιλάδα στους πρόποδες του ελατοσκέπαστου Μαινάλου, η Βυτίνα έχει μαγευτική θέση και είναι από τα πιο γραφικούς οικισμούς της Ελλάδας. Απέχει 44 χλμ. από την Τρίπολη και βρίσκεται στο δρόμο Τρίπολης - Ολυμπίας - Πύργου. Αποτελεί έναν ιδεώδη τόπο χειμερινού και θερινού τουρισμού και ορμητήριο εξόρμησης για τη γνωριμία της ορεινής Αρκαδίας. Το χειμώνα, σκεπασμένη συχνά από χιόνια, η Βυτίνα προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα. 


Εξ' άλλου φημίζεται για το υγιεινό κλίμα της. Έως το 1940 μάλιστα αποτελούσε τόπο αποθεραπείας ατόμων με νοσήματα θώρακος με δύο σανατόρια σε λειτουργία, την "Ιθώμη", στην πλαγιά του Μαινάλου πάνω από την κωμόπολη, και τη "Μάνα του Στρατιώτου" κοντά στα Μαγούλιανα. Και τα δύο σήμερα δεν λειτουργούν. Το δεύτερο είχε ιδρύσει η αδελφή του Παύλου Μελά, η Μαρία Παπαδοπούλου, για τους στρατιώτες και παλαιούς πολεμιστές των Βαλκανικών αγώνων.


Με το κλίμα, τη γραφικότητα και τη θέση της, η κωμόπολη εξακολουθεί να προσελκύει πολλούς επισκέπτες όλες τις εποχές. Ιδιαίτερα τις αργίες αποτελεί το συνηθισμένο τόπο εξόρμησης επισκεπτών από την Αθήνα, την Πελοπόννησο και τη γύρω περιοχή. Για την εξυπηρέτησή τους υπάρχει πολύ καλή τουριστική υποδομή και αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες μέσα στη Βυτίνα, όπως και στη γύρω περιοχή. Η περιοχή της Βυτίνας είχε αναγνωρισθεί κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας σαν "βακούφιο" και θεωρούνταν ιερή. Η συμβολή της στον απελευθερωτικό αγώνα ήταν σημαντική. Εκεί γινόταν η τροφοδοσία με ψωμί του επαναστατικού στρατού και η περίθαλψη των τραυματιών.

Η περιοχή έδωσε στην επανάσταση πολλούς αγωνιστές και άξιους οπλαρχηγούς και καπεταναίους, πολλοί από τους οποίους έπεσαν στα πεδία των μαχών. Για την ενεργή συμμετοχή της στην επανάσταση, τα στρατεύματα του Ιμπραήμ πυρπόλησαν την Κάτω Βυτίνα επτά φορές το 1825 και το 1826. Έγιναν τότε πολλοί διωγμοί και υπήρξαν πολλά θύματα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ηρωίδα Ελένη Λιαροπούλου, τη "Βυτιναία Σουλιώτισσα", η οποία για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων πήδηξε στο γκρεμό από το βράχο "Κότρωνα".
 

Οι κάτοικοι που διασώθηκαν έχτισαν αργότερα τη σημερινή Βυτίνα, ενώ άλλοι έφυγαν σε πιο εύφορες περιοχές, όπως του Άργους, της Πάτρας και του Πύργου Ηλείας (Βυτινέικα). Μετά την απελευθέρωση η Βυτίνα γνώρισε αξιόλογη ανάπτυξη. Υπήρξε εμπορικό κέντρο ολόκληρης της περιοχής, με σημαντική τοπική οικονομία και βιοτεχνία. Ιδιαίτερα ήκμασε κατά την περιόδο 1920-1940, οπότε και λειτουργούσε η γνωστή Δασοκομική Σχολή, με αξιόλογη τουριστική κίνηση και εμπόριο. Τα χρόνια της κατοχής, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της τροχαίας συγκοινωνίας, σηματοδότησαν αργότερα το μαζικό ρεύμα της μετανάστευσης, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του πληθυσμού και τον οικονομικό μαρασμό.

Σήμερα, η Βυτίνα βρίσκεται στο σταυροδρόμι της ανάκαμψης. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αξιόλογη οικοδομική και τουριστική δραστηριότητα στην περιοχή. Έχουν κτιστεί αρκετές τουριστικές μονάδες, καταστήματα και παραθεριστικά σπίτια. Επίσης, έχουν αναστηλωθεί και ανακαινισθεί πολλά παλιά σπίτια. Η Βυτίνα προσπαθεί να ευθυγραμμισθεί με τα κελεύσματα των καιρών και να κρατήσει τη θέση που της ανήκει στην καρδιά της ορεινής Αρκαδίας, στην καρδιά της Πελοποννήσου. Η Βυτίνα είναι γενέτειρα του ιστορικού Κωνσταντίνου Παπαρηγόπουλου και του Βασιλείου Οικονομίδη. Οι προτομές τους, του πρώτου στην κεντρική πλατεία και του δεύτερου στην ομώνυμη μικρή πλατεία μαρτυρούν τη συμβολή της στα γράμματα και τις επιστήμες.



Kέντρο της κωμόπολης είναι η όμορφη κεντρική πλατεία με την αξιόλογη πετρόκτιστη εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα, δημιούργημα ντόπιων μαστόρων με το φημισμένο τοπικό μαύρο μάρμαρο. Δίπλα της το Δημαρχείο που στεγάζει τις οικονομιές υπηρεσίες του Δήμου Γορτυνίας (με έδρα τη Δημητσάνα) και γύρω οι περισσότερες ταβέρνες, καφενεία, καφετέριες, όπως και καταστήματα με τοπικά προϊόντα (γαλακτοκομικά, ζυμαρικά, τοπική ξυλοτεχνία, μέλι, βότανα, καρύδια και όσπρια). Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει σε έναν υπέροχο παραδοσιακό παλιό φούρνο, που βρίσκεται σε ένα δρομάκι κοντά στην πλατεία. Η Βυτίνα φημίζεται για τα γαλακτοκομικά της προϊόντα, όπως και το μέλι από κωνοφόρα και τα κρεατικά της.

Σημαντική θέση στην τοπική παραγωγή και οικονομία κατείχαν παλαιότερα η ξυλοτεχνία και υφαντουργία που ανθούσαν στην ευρύτερη περιοχή. Ιδιαίτερα στη Βυτίνα λειτουργούσαν αρκετά εργαστήρια ξυλοτεχνίας (με βάση την καρυδιά, οξιά και τον τοπικό κέδρο) και υφαντουργεία. Αξιομνημόνευτοι είναι οι "Αργαλειοί" που λειτούργησαν την περίοδο του 1928, και στους οποίους οι νέες της περιοχής παρήγαγαν εξαιρετικά υφαντά.



Κοντά στην κεντρική πλατεία βρίσκεται η Βιβλιοθήκη της Βυτίνας, με αξιόλογο ιστορικό αρχείο για την περιοχή. Αξιόλογο κτίσμα είναι το πετρόκτιστο "Ελληνικό Σχολείο", ένα ιστορικό κτίριο που συνδέεται με την ιστορική σχολή της Βυτίνας. Από το λόφο του Άι-Λιά, στην πάνω γειτονιά, προσφέρεται όμορφη θέα στην κωμόπολη. Στην πλατεία της Βυτίνας, σε νεόδμητο κτίριο στεγάζεται αξιόλογο Λαογραφικό Μουσείο. Υπέροχο επίσης είναι - ιδιαίτερα το φθινόπωρο και την άνοιξη - ένα ρομαντικό δενδροσκέπαστο δρομάκι στην είσοδο της Βυτίνας, ο "Δρόμος της Αγάπης" που περνά από το ξενοδοχείο "Βίλα Βάλος". Νοτιοανατολικά της Βυτίνας βρίσκεται το λατομείο που δίνει το φημισμένο διακοσμητικό μαύρο μάρμαρο.

Άφθονες είναι οι εξορμήσεις που μπορεί να κάνει κανείς με αφετηρία τη Βυτίνα. Μια συνήθης και εύκολη πλέον εξόρμηση είναι στο χιονοδρομικό κέντρο της Οστρακίνας μέσω ασφάλτινου δρόμου. Στο δρόμο για τα Λαγκάδια, 3 χλμ. από τη Βυτίνα, βρίσκεται το ξενοδοχείο Ξενία, σε μαγευτική τοποθεσία μέσα στο ελατόδασος. Αμέσως μετά, είναι ένα όμορφο camping που προσφέρεται για θερινή διαμονή. Κοντά στη Βυτίνα βρίσκονται τα ιστορικά μοναστήρια της Κερνίτσας και των Αγίων Θεοδώρων. Επίσης, στο δρόμο από την Τρίπολη και 3χλμ. πριν τη Βυτίνα, στις παρυφές του Μαινάλου, είναι η "πηγή του Παυσανία", την οποία αναφέρει ο Παυσανίας στα "Αρκαδικά".


Μια άλλη υπέροχη διαδρομή, οδηγεί δια μέσου μονοπατιού, που αρχίζει κοντά από την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων (1831), στον Μυλάοντα ποταμό και το υπέροχο πέτρινο γεφύρι "Ζαρζί" και απο εκεί ανηφορίζοντας στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Αλλά και οι διαδρομές προς την Άσπρη Πλάκα (τοποθεσία του Μαινάλου με κατακόρυφο βράχο), Κοκκινόβρυση (μέσα στη καρδιά του ελατόδασους), Αλωνίσταινα, τη Δημητσάνα, τα Λαγκάδια, τα Μαγούλιανα, Πυργάκι και την Ελάτη (μέσα από το ελατόδασος) είναι ενδιαφέρουσες και μαγευτικές. 
 
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες 
από την πανέμορφη και φιλόξενη Βυτίνα, 
πατώντας εδώ!
ΠΗΓΗ: E-VITINA.GR

20 σχόλια:

 1. Ένα πανέμορφο, καταπράσινο μέρος είναι η Βυτίνα, την οποία επισκεφθήκαμε το προηγούμενο Σάββατο.

  Ήταν μεγάλη η χαρά μας, όταν στην επίσκεψή μας αυτή συναντήσαμε μια αγαπημένη φίλη του ιστολογίου, τη Νίκη (www.oneiropeioio.blogspot.com) και την υπέροχη οικογένειά της. Η απλότητα, η καλή καρδιά και η πραότητά της, μας κέρδισαν αμέσως. Η κουβέντα μαζί της κι η επικοινωνία με το σύζυγο και τα πανέξυπνα παιδιά της, μας καθήλωσαν. Φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις και η Βυτίνα πλέον είναι για μας ένας όμορφος προορισμός. Αξίζει να την επισκεφθείτε όλες τις εποχές, γιατί μπορεί και συνδυάζει τέλεια όλα τα χρώματα της φύσης. Ένα μέρος που μπορείτε να ταξιδέψετε άνετα και γρήγορα και να ξεφύγετε από την καθημερινότητα της μεγαλούπολης... Με κέντρο τη Βυτίνα, μπορείτε να επισκεφθείτε εξίσου όμορφα μέρη, γεμάτα ιστορία και μοναδικό φυσικό πλούτο!!!

  Αγαπημένη μας Νίκη, είσαι πολύ τυχερή που ζεις σ' αυτόν τον υπέροχο τόπο, μέσα στη φύση και στη γαλήνη του τοπίου. Αυτό το αφιέρωμα στον τόπο σου έγινε με πολλή αγάπη από εμάς! Χαρήκαμε τόσο που σε γνωρίσαμε κι από κοντά και σου ευχόμαστε να έχεις υγεία και να χαίρεσαι την όμορφη οικογένειά σου!!!
  Αντώνης-Πόπη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αντώνη και Πόπη μου καλημέρα!
  Πόσο όμορφο και περιεκτικό το αφιέρωμα μας ετοιμάσατε!
  Χαίρομαι που σας άρεσε ο τόπος μας, αλλά πιο πολύ χαρομαι που είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε και να τα πουμε κι από κοντα. Ήδη από τη διδικτυακή και τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε είχα την ευκαιρία να εκτιμήσω δυο ξεχωριστούς ανθρώπους, με ευγένεια ψυχής και τόσο δοτικούς που η συνάντησή μας έδωσε ιδιαίτερη χαρά σε μένα αλλά και σε όλους μας!!

  Να είστε πάντα καλά,να καμαρώνετε το βλαστάρι σας και να συνεχίσετε να προσφερετε! Είμαι περήφανη που μέσα από αυτό το άψυχο μέσο σας γνώρισα!!
  Ευχαριστώ για όλα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΑΝΤΩΝΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΟΥ
  ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΠΗ ΣΤΗΝ ΒΥΤΙΝΑ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕΣ
  ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ
  ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΣΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΗ
  ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΝΑ ΘΑΥΜΑΣΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΑΛΕΣ
  ΤΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ ΤΟΠΙΑ ΤΗΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Κυριε χρησιμες πληροφοριες για τη Βυτινα. Θα ηταν καλο να κανουμε μια εκδρομη σε αυτο το ωραιο μερος!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Γιωργος ΡαπουσηςΚυριακή, 11 Δεκεμβρίου, 2011

  Κυριε πολυ ωραιο μερος. Θα ηθελα να κανουμε μια ωραια εκδρομουλα εκει γιατι ειναι πολυ ωραια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΩΣΑΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ Η ΒΥΤΙΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΜΕΡΟΣ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΡΑ ΝΑ ΠΑΩ ΕΚΔΡΟΜΗ ΕΚΕΙ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Βασίλης ΒασιλείουΤρίτη, 13 Δεκεμβρίου, 2011

  ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΒΥΤΙΝΑ ΕΙΑΝΙ ΕΝΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΕ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ΑΘΗΝΑ ΚΑΤΣΑΓΑΝΝΗΤρίτη, 13 Δεκεμβρίου, 2011

  ΚΥΡΙΕ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΥΤΙΝΑ!!ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΕΛΕΙΑ ΙΔΕΑ ΝΑ ΤΗΝ ΒΑΛΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΜΑΣ!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΩΣΑΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΥΤΙΝΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟ ΝΑ ΠΑΜΕ ΜΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΡΟΣ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Κυριε χρησιμες πληροφοριες και θα ηθελα να παω πολυ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. ΚΥΡΙΕ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΗ ΒΥΤΙΝΑ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΕ,ΕΧΩ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙ ΠΟΣΟ ΩΡΑΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ.ΝΑ ΚΑΝΟΝΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΜΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. ΣΠΥΡΟΣ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣΤρίτη, 13 Δεκεμβρίου, 2011

  ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΥΤΙΝΑ. ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΒΥΤΙΝΑ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΠΟΛΗ!ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΙΔΕΑ ΑΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΑΣΤΑΝ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. ΚΥΡΙΕ ΠΟΛΛΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΥΤΙΝΑ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΑΩ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΜΕΡΟΣ.!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΤετάρτη, 14 Δεκεμβρίου, 2011

  ΚΥΡΙΕ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΠΑΩ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. ΑΙΜΙΛΙΑ ΑΓΓΕΛΟΒΑΤετάρτη, 14 Δεκεμβρίου, 2011

  ΚΥΡΙΕ ΚΡΑΣΑΚΗ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΩΡΑΙΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΒΥΤΙΝΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Κυριε πολυ ωραιο μερος για να κανεις εκδρομη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. ΚΥΡΙΕ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΕΛΕΙΟ ΜΕΡΟΣ ΓΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ.ΦΙΛΙΠΠΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. ΚΥΡΙΕ Η ΒΥΤΙΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΤΟΣΟ ΩΡΑΙΑ ΠΟΛΗ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΕΚΕΙ ΚΥΡΙΕ!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. ΚΥΡΙΕ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΜΕΡΟΣ! ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΠΑΜΕ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!