Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2012

ΙΓΚΛΟΥ: ΤA ΠΑΓΟΣΠΙΤA ΤΩΝ ΕΣΚΙΜΩΩΝ

Το ιγκλού είναι η προσωρινή κατοικία των Εσκιμώων το χειμώνα (ιγκλού -στη γλώσσα των Ινουίτ- σημαίνει σπίτι). Αποτελεί μοναδικό τρόπο για να χτίσει ο άνθρωπος τη φωλιά του, κάτω από τις χειρότερες δυνατές συνθήκες. Παρ’ όλο που οι περισσότεροι Εσκιμώοι μένουν πλέον σε σπίτια από πέτρες ή ξύλα, συνηθίζουν ακόμη να κατασκευάζουν ιγκλού, ειδικά όταν ταξιδεύουν. Ορθογώνια κομμάτια παγωμένου χιονιού τοποθετούνται κυκλικά, ώστε η κατασκευή να συγκλίνει και να σχηματίζεται τελικά ένας τέλειος θόλος. Οι σχισμές και τα όποια σημεία επαφής, γεμίζονται με χιόνι. Τότε οι Εσκιμώοι ανάβουν μια λάμπα που καίει λίπος φάλαινας, ώστε να αναδίδει πολλή θερμότητα. 


Άλλωστε πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι για να ζεσταθεί ο περιορισμένος εσωτερικός χώρος και για να δημιουργηθεί ένα άνετο κλίμα, είναι αρκετή ακόμα και η ελάχιστη ποσότητα ζέστης: αρκεί δηλ, η παρουσία δύο ατόμων που μπορούν να κλείσουν την πόρτα με ένα κομμάτι πάγου και να κάνουν το ιγκλού αεροστεγές. Το χιόνι αρχίζει να λιώνει, όμως επειδή η οροφή του θόλου είναι καμπύλη δεν στάζει. Αντιθέτως τα κομμάτια του χιονιού εμποτίζονται με υγρασία. Τότε οι Εσκιμώοι ανοίγουν την πόρτα και ο ψυχρός αέρας μεταμορφώνει το ιγκλού σε ένα συμπαγές και ανθεκτικό καταφύγιο, που λιώνει μόνο με το τέλος του χειμώνα. 

Πρέπει να επισημάνουμε, ότι οι πολικοί άνεμοι πνέουν με θερμοκρασία -50 βαθμούς C και έτσι το εξωτερικό τοίχωμα του πάγου παραμένει παγωμένο. Πρέπει να σημειώσουμε επίσης ότι το χιόνι, όσο και αν φαίνεται παράδοξο, είναι κακός αγωγός της θερμότητας και του κρύου. Για αυτόν τον λόγο τα ιγκλού θερμαίνονται εύκολα και τους προφυλάσσουν από το κρύο. Αντίθετα, ο πάγος είναι πολύ καλός αγωγός και όταν με τον καιρό το χιόνι μετατρέπεται σε πάγο, εγκαταλείπουν τα ιγκλού τους.

ΠΗΓΗ: PERIERGA.GR 


Παρακολουθήστε την κλασική ταινία μικρού μήκους, που δείχνει πως κατασκευάζουν ένα ιγκλού δύο Εσκιμώοι, χρησιμοποιώντας μόνο μαχαίρι και χιόνι. Έτσι, στο εσωτερικό του καταφύγιού τους επικρατεί ζεστασιά, σε αντίθεση με το εξωτερικό περιβάλλον, όπου η θερμοκρασία αγγίζει τους -50 βαθμούς C και οι ίδιοι περνούν μια άνετη νύχτα, στη μέση της ψυχρής Αρκτικής.


Στη συνέχεια, μπορείτε να διαβάσετε και την παρακάτω -σχετική με το θέμα- ανάρτηση!
 

6 σχόλια:

 1. Kρύο πολύ!!! Πωπω...
  Και τι βρήκαν για να αντιμετωπίσουν αυτές τις καιρικές συνθήκες!!!
  Απίστευτο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κυριε φαινεται σχεδον απιστευτο να επιζησεις σε αυτο το κρυο!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΚΥΡΙΕ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΤΟΣΟ ΖΕΣΤΑ ΣΠΙΤΑΚΙΑ ΑΠΟ ΛΙΓΑ ΚΟΜΑΤΙΑ ΠΑΓΟΥ!!!ΑΜΑ ΔΕΝ ΤΟ ΕΒΛΕΠΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΑ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Εκπληκτικό!Αναρωτιέμαι πως επιβιώνουν?!?!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΝΙΚΟΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣΤρίτη, 17 Ιανουαρίου, 2012

  ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΤΟ ΠΩΣ ΟΙ ΕΣΚΙΜΩΟΙ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΠΑΓΟ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Κυριε απιστευτο πως τα φτιαχνουν! Μου αρεσε πολυ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!