Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2012

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ

Τα νέα που ακούγονται τον τελευταίο καιρό στις ειδήσεις, στο δρόμο ή μεταξύ φίλων, δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Φανταστείτε πώς ηχούν όλα αυτά στα αυτιά ενός μικρού παιδιού, που αναγκάζεται να βιώνει και να εισπράττει τα «ενήλικα» προβλήματα των γονιών του σε μία αγνή ηλικία που δεν γνωρίζει από κρίσεις, διαφθορές και απολύσεις. Διαβάστε τις συμβουλές που ακολουθούν και προστατεύστε το παιδί σας από τις αρνητικές σκέψεις, κάνοντάς το να βλέπει το ποτήρι (μισο) γεμάτο.


ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΜΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΠΑΙΔΙΑ;
Το χαμόγελο και η αισιοδοξία είναι αποδεδειγμένα τα καλύτερα εφόδια για να ξεφύγουμε από τις μαύρες σκέψεις σε δύσκολους καιρούς και όχι μόνο: Η αισιοδοξία είναι μία «αρετή» που όλα τα παιδιά μπορούν να διδαχθούν. Όταν ένα παιδί βλέπει με πιο χαρούμενη διάθεση τον κόσμο, μπορεί να λύσει πιο εύκολα προβλήματα, να θέσει στόχους και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση.

Συγκεκριμένα, ένα αισιόδοξο παιδί έχει περισσότερα κίνητρα, διάθεση και αίσθηση ελέγχου για να αντιμετωπίζει την καθημερινότητα. Παράλληλα, έχει διαπιστωθεί πως τα αισιόδοξα παιδιά αποδίδουν καλύτερα στο σχολείο και έχουν καλή φυσική κατάσταση. Αντίθετα, όταν ένα παιδί μαθαίνει να βλέπει το ποτήρι… μισοάδειο, είναι πιθανότερο να νιώθει άγχος, να φοβάται ότι δεν θα πετύχει και να βιώσει κατάθλιψη κάποια στιγμή στην ζωή του.

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΠΙΟ ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ;
Ακολουθήστε τα παρακάτω απλά tips και κάντε την ημέρα του παιδιού σας… λίγο πιο φωτεινή. 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: η αισιοδοξία και η θετική στάση στη ζωή δε «διδάσκεται» σε μία νύχτα, γι’ αυτό χρειάζεται οι παρακάτω πρακτικές να σας γίνουν ευχάριστη συνήθεια. 

 • Μάθετε τα παιδιά σας να εστιάζουν στις επιτυχίες τους. Μπορείτε να τους αναθέσετε απλές «αποστολές» και επιβραβεύστε τα με θετικά σχόλια όταν το πετύχουν. 
 • Όταν επιτυγχάνουν σε κάτι, επαινέστε όχι την επιτυχία, αλλά την πράξη τους που την προκάλεσε, π.χ. το σωστό διάβασμα για έναν καλό βαθμό. Ο έπαινος οδηγεί σε αυτοπεποίθηση και η αυτοπεποίθηση σε αυξημένη αισιοδοξία του παιδιού σας. Δεν πρέπει όμως να επικροτείτε κάθε πράξη τους, ακόμη κι αυτές που δεν κρίνετε σωστές. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται πότε τα θετικά σχόλια έχουν αντίκρυσμα.
 • Δείτε τη φωτεινή πλευρά της ζωής. Αυτό σημαίνει πως, ως το κυριότερο πρότυπο του παιδιού σας, πρέπει εσείς να δώσετε το καλό παράδειγμα και να είστε αισιόδοξοι. Εφαρμόστε το και στην δική τους καθημερινότητα, ακόμη και στις απλούστερες καταστάσεις. Όταν βρέχει και δεν μπορούν να παίξουν έξω, αντί να τα αφήσετε να κατσουφιάσουν, προτείνετέ τους να εκμεταλλευτούν τις δραστηριότητες εντός σπιτιού, όπως επιτραπέζια παιχνίδια, μπισκότα και ένα καλό παιδικό βιβλίο ή παιδικές ταινίες. 
 • Χρησιμοποιήστε θετικά φορτισμένες λέξεις. Ο αισιόδοξος λόγος μεταφέρει αισιόδοξη διάθεση και το χαμόγελο γίνεται πιο εύκολη συνήθεια. 
 • Αντίθετα, ποτέ μην χρησιμοποιείτε αρνητικές «ταμπέλες», ιδιαίτερα όταν αφορούν το ίδιο το παιδί. Όταν χαρακτηρίζετε το παιδί σας «πολύ ντροπαλό», «άτακτο» κ.λπ., το πιο πιθανό είναι να εκπληρώσει την «ετικέτα» που του βάλατε. Αρκεστείτε στο να διορθώνετε την κακή συμπεριφορά χωρίς χαρακτηρισμούς. 
 • Ακόμη και στις δυσκολίες, όπως μια άσχημη οικογενειακή κατάσταση, μία απόλυση, μία συνθήκη πένθους, προσπαθήστε να δείξετε την ψυχραιμία σας και να δείξετε στο παιδί σας ότι όλα αντιμετωπίζονται. Πολλά δυσάρεστα πράγματα μπορούν να συμβούν, αλλά με μια θετική στάση απέναντί τους, όλα ξεπερνιούνται πιο εύκολα. 
 • Όταν το παιδί σας νιώθει εκνευρισμό ή απογοήτευση, για παράδειγμα για μια πιθανή αποτυχία στο σχολείο, κάντε του ερωτήσεις που δεν περιέχουν επικριτική διάθεση, αλλά θα το βοηθήσει να βρει την πηγή του προβλήματος μόνο του, απαντώντας απλώς στην ερώτησή σας. Επίσης, βοηθήστε τα παιδιά σας να αφήσουν το λάθος πίσω με φράσεις όπως «Την επόμενη φορά θα τα πας πολύ καλύτερα» ή «Ίσως ήταν απλώς μια κακή μέρα». 
 • Μην πιέζετε τα παιδιά σας να ακολουθήσουν δραστηριότητες που αρέσουν σε εσάς αλλά δεν εκφράζουν τα ίδια. Αν για παράδειγμα ονειρεύεστε να δείτε το παιδί σας να παίζει τέλεια ένα μουσικό όργανο, ενώ εκείνο αγαπά τον αθλητισμό, τα μαθήματα πιάνου το πιθανότερο είναι να αποτύχουν και το παιδί να απογοητευτεί και να νιώθει αδιαφορία. Σεβαστείτε την προσωπικότητα του παιδιού σας.

 

Γελάστε άφοβα! 

Και φυσικά, αφήστε το παιδί σας να κάνει το ίδιο!

ΠΗΓΗ: IN2LIFE 

8 σχόλια:

 1. ΣΥΜΦΩΝΩ!!ΧΩΡΙΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΠΕΡΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ) , Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΑΓΧΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΙΖΕΡΗ!!!
  ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Kαλημέρα φίλε μου Αντώνη.
  Πάντα ωραία και χρήσιμα όλα όσα μας προσφέρεις
  Νάσαι καλά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. TA ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΠΑΡΟΛΑ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΓΥΡΩ ΤΟΥΣ...
  ΜΕ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. κ. Κρασάκη,είναι πραγματικά πολύ χρήσιμες όλες οι συμβουλές της ανάρτησής σου.Θα σταθώ όμως στο σημείο που γράφεις Τί πρέπει να κάνουμε στο παιδί μας για να μην νιώθει( μισοάδειο),γιατί ίσως κάποια στιγμή το παιδί αυτό μπορεί να βιώσει την κατάθλιψη.Μέσα από την δική μου εμπειρία,η οποία με προέτρεψε να κάνω ένα τεράστιο ψάξιμο γύρω από το θέμα αυτό,διάφοροι ψυχολόγοι και ιδιαίτερα άνθρωποι που έχουν ασχοληθεί με την επιστήμη της ψυχιατρικής ανατρέπουν κάποιες θεωρείες και επισημαίνουν.Ο άνθρωπος γεννιέται με την κατάθλιψη.Μπορεί να παρουσιασθεί χωρίς να υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.Μπορεί όμως και να υπάρξουν πολλά.Επίσης μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία.Είναι πάρα πολλά τα άτομα με ισχυρή προσωπικότητα τα οποία είναι καταθλιπτικά.Τελειώνοντας θα πω πως εμείς οι γονείς και περισσότερο οι μητέρες πρέπει να προσέχουμε περισσότερο την ψυχική υγεία των παιδιών μας γιατί είμαστε οι καλύτεροι ψυχολόγοι, και λιγότερο την προσωπική ζωή μας, ειδικότερα σήμερα που τα παιδιά βιώνουν την άθλια καθημερινότητα.Όταν δούμε
  πως κάτι δεν πάει καλά στο παιδί μας πρέπει να επισκεφθούμε τον κατάλληλο άνθρωπο
  για να μας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές.
  κ. Κρασάκη, το συγκεκριμένο θέμα που προβάλλεις μπορεί να είναι εύκολο σαν θεωρεία,όταν το παρακολουθείς από μακρυά.Είναι πολύ δύσκολο όμως όταν το βιώνεις.
  Μπορώ να πω πως οι τελευταίες αναρτήσεις σου είναι οι πιο σημαντικές από όλες.
  ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ=ΕΥΤΥΧΙΑ. ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ=ΔΥΣΤΥΧΙΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΝΙΚΟΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣΤρίτη, 10 Ιανουαρίου, 2012

  ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΥΡΙΕ.ΤΕΛΕΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Γιωργος ΡαπουσηςΤρίτη, 10 Ιανουαρίου, 2012

  Συμφωνω κυριε με την κυρια Χρυσανθη και ειναι πολυ ωραιο το σχολιο της κυριας Χρυσανθης μπραβο σας και παλι μπραβο σας!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΑΡΑΝΤΑΝΟΣΤετάρτη, 11 Ιανουαρίου, 2012

  ΚΥΡΙΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΛΗ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΩΜΑΪΔΗΣΠέμπτη, 12 Ιανουαρίου, 2012

  ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ ΜΙΑ ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!