Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2012

ΕΣΚΙΜΩΟΙ

Εσκιμώοι λέγονται οι πληθυσμοί που κατοικούν, από τα αρχαιότατα χρόνια, στις παρυφές του Βόρειου Ημισφαιρίου και οι οποίοι σήμερα είναι εγκατεστημένοι σε διάφορες περιοχές του Βόρειου Αρκτικού κύκλου, από τη Γροιλανδία μέχρι τη Βορειοανατολική Σιβηρία. Ειδικότερα, κατοικούν σε μερικές περιοχές της Γροιλανδίας, στη γη του Μπάφφιν, στο Βορειοδυτικό Καναδά, στην Αλάσκα, ακόμη και στις Β.Α. περιοχές της Ασίας. Οι ομάδες της αμερικανικής ηπείρου αλληλοχαρακτηρίζονται με την τοπική ονομασία Ινουίτ, που σημαίνει άνθρωποι. Η ονομασία Εσκιμώοι προέρχεται από τη λέξη Ουιγιασκιμόουοκ (= αυτοί που τρώνε ωμό κρέας).

 
 
Είναι άνθρωποι χαμηλού ή μέσου αναστήματος, με ελαφρά κίτρινο δέρμα και χαρακτηριστικά σχιστά μάτια. Τα μαλλιά τους είναι ίσια, πυκνά και μαύρα και ο σωματότυπός τους πλησιάζει εκείνον της μογγολικής φυλής. Έχουν για παράδειγμα, αραιό τρίχωμα, αξιοσημείωτα στρώματα λίπους στο πρόσωπο (που επιπρόσθετα είναι πολύ πεπλατυσμένο), βαθουλά μάτια, που προστατεύονται από μια τονισμένη πτυχή, μακρύ κορμό, κοντά και ρωμαλέα άκρα, πλατύ και βαθύ θώρακα.Η ενδυμασία των Εσκιμώων, σχεδόν ίδια για τους άντρες και τις γυναίκες, αποτελείται από φαρδιά παντελόνια, σακάκι και πανωφόρι από δέρμα αρκούδας, φώκιας και αλεπούς (σήμερα κι από υφάσματα), μπότες από δέρμα και κουκούλα εφοδιασμένη με δέρμα.
 
Οι Εσκιμώοι αντιπροσωπεύουν μια τυπική περίπτωση προσαρμογής του ανθρώπου στο παγετωνικό περιβάλλον. Κατάφεραν να επιζήσουν σε δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες. Είναι νομάδες, κυνηγοί και ψαράδες. Κυνηγούν ταράνδους, φώκιες, μανάτους, ωταρίες (θαλάσσιους λέοντες), μονόδοντες, δελφινάπτερους και φάλαινες. Πραγματοποιούν το κυνήγι τους, ακόμη και σήμερα, με τουφέκι και σιδερένιο καμάκι, ενώ παλαιότερα χρησιμοποιούσαν τόξο και καμάκι, με αιχμή από κόκαλο ή πέτρα. Για το κυνήγι υδρόβιων ζώων εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το παράξενο καμάκι τους. Το καμάκι αυτό έχει μια ανεξάρτητη αιχμή που αποχωρίζεται από το ξύλο, όταν κτυπηθεί ένα ζώο. Η αιχμή αυτή είναι δεμένη με μια σημαδούρα, για να μπορεί ο κυνηγός να παρακολουθεί τις κινήσεις του πληγωμένου ζώου. 


 
Κύριος σύντροφος της ζωής τους είναι η βάρκα τους και τα σκυλιά τους. Για τις μετακινήσεις τους στη θάλασσα χρησιμοποιούν τις βάρκες τους, οι οποίες χωρίζονται σε τρία (3) είδη: το καγιάκ, την ουμάνα από δέρμα φώκιας ή ξύλο για τη μεταφορά όλης της οικογένειας και τη μηχανοκίνητη για το ψάρεμα. Η πιο ονομαστή βάρκα των Εσκιμώων απ’ όλες είναι το καγιάκ. Είναι φτιαγμένη για έναν επιβάτη, ο σκελετός της κατασκευάζεται από κλαδιά δέντρων ή μακριά κόκαλα φάλαινας και επενδύεται όλη με δέρμα (μόνο μια τρύπα στο κέντρο, που κλείνει, επιτρέπει στον άνθρωπο να στέκει συμμαζεμένος στο εσωτερικό).

Για τις μετακινήσεις τους στην ξηρά χρησιμοποιούν χιονοπέδιλα ή ειδικά παπούτσια για τα χιόνια και έλκηθρα που σύρονται από σκύλους, οι οποίοι έχουν πάρα πολύ καλή όσφρηση και μεγάλη δύναμη. Ακόμη και σήμερα ακολουθούν τον ίδιο πατροπαράδοτο τρόπο ζωής, χρησιμοποιώντας όμως κάποιες φορές και τζιπ, όταν αυτό το επιτρέπει το πάχος των πάγων.

 
Κατοικούν σε παράξενες καλύβες μισοχωμένες στο έδαφος,. Το εσωτερικό τους αποτελείται από σκελετό με χοντρά κλαδιά ή μακριά κόκαλα φάλαινας και είναι σκεπασμένο με δέρματα ραμμένα μεταξύ τους. Το εξωτερικό αποτελείται από κλαδιά και λάσπη, ενώ ένα τετράγωνο άνοιγμα στη στέγη χρησιμεύει ως καπνοδόχος. Φτιάχνουν επίσης και κυκλικές καλύβες με πάγο, τα περίφημα παγόσπιτά τους (ιγκλού), με θόλο και με κυκλική βάση, που είναι φτιαγμένα με κομμάτια πάγου σε ελικοειδή διάταξη. Οι κατοικίες αυτές χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια του κυνηγιού στις αρκτικές ζώνες ή κατά τις χειμερινές τους μετακινήσεις. Για να ζεσταθούν, καίνε το λάδι της φώκιας. Το καλοκαίρι χρησιμοποιούν αποκλειστικά σκηνές από δέρματα.
 
Παρόλο που ο πολιτισμός έχει αρχίσει να πλησιάζει προς τις άγριες αυτές περιοχές, οι Εσκιμώοι διατηρούν ακόμα αρκετό από τον πρωτογονισμό τους. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια χρησιμοποιούσαν τις γυναίκες τους σαν εμπόρευμα που ήταν εύκολο να πουληθεί και να αγοραστεί. Η κοινωνική διάρθρωση είναι πατριαρχικού τύπου, αλλά η γυναίκα έχει αξιοσημείωτη ελευθερία. Η οικογένεια είναι βασικά μονογαμική, ο γάμος εξωγαμικός (γίνεται δηλαδή μεταξύ ατόμων διαφόρων πατριών), δεν είναι όμως σπάνια η πολυγυνία και η πολυανδρία.
 
Χαρακτηριστικό είναι ότι ως μεγαλύτερα εγκλήματα θεωρούνται από τους Εσκιμώους το ψέμα και η κλοπή. Όποιος ψεύδεται ή κλέβει, περιφρονείται απ’ όλους και θεωρείται παρείσακτος της κοινωνίας τους. Επίσης, οι Εσκιμώοι είναι πολύ φιλόξενοι. Όταν κάποιος έρχεται σπίτι τους τον φιλοξενούν.
 

Η θρησκεία τους είναι αξιοπερίεργη. Παρόλο ότι πιστεύουν σε ανώτερα όντα, καλά ή κακά, δεν υπάρχει καμιά εκδήλωση λατρείας γι’ αυτά. Αρκετά ποικίλοι και ενδιαφέροντες είναι οι θρύλοι και οι μύθοι τους. Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι γιορτές και οι τελετουργίες (στις οποίες παίρνουν μέρος όλα τα μέλη της φυλής). Σήμερα μεγάλος αριθμός Εσκιμώων έχει εκχριστιανιστεί. Υπάρχουν περί τις 50.000 που μιλούν ιδιαίτερη γλώσσα που διαθέτει πάρα πολλές διαλέκτους. Έχουν έντονες καλλιτεχνικές τάσεις κι αυτό αποδεικνύεται από την ύπαρξη αξιοσημείωτων καλλιτεχνικών αναπαραστάσεων, προπάντων ιχνογραφημάτων και χαρακτικών σε κόκαλο φώκιας, με παραστάσεις κυνηγιού, τις οποίες και εμπορεύονται.

ΟΙ ΕΣΚΙΜΩΟΙ

Οι Εσκιμώοι μένουνε
σε μέρη παγωμένα,
ακόμα και τα σπίτια τους 
με πάγο είναι φτιαγμένα!

Μ' έλκυθρα ταξιδεύουνε,
τις φώκιες κυνηγούνε
και για να μην κρυώνουνε,
γούνες χοντρές φορούνε!

Στη συνέχεια, μπορείτε να διαβάσετε και την παρακάτω -σχετική με το θέμα- ανάρτηση!

8 σχόλια:

 1. Κυριε καταπληκτικες πληροφοριες για τους Εσκιμωους!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΣΚΙΜΩΟΥΣ!ΑΜΑ ΜΟΥ ΔΙΝΟΤΑΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΩ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Είναι πολύ καλή ιδέα που ανεβάσατε την ανάρτηση αυτή για τους Εσκιμώους! Με βοήθησε να καταλάβω καλύτερα το μάθημα της Γεωγραφίας!Και συμφωνώ απόλυτα με τη Μαρία... Θα ήθελα να τους επισκεφτώ κάποια φορά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Κ.ΚΡΑΣΑΚΗ ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΣΚΙΜΩΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ VIDEO ΗΤΑΝ ΤΕΛΕΙΟ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ωραιες πληροφοριες για τους εσκιμωους! Μπραβο κυριε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Μου αρεσουν πολυ αυτες οι πληροφοριες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Πολύ ωραίες πληροφορίες!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Χαίρομαι που σας άρεσε η ανάρτηση για τους εσκιμώους!
  Αντώνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!