Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012

ΤΟ ΣΙΝΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ

Το Σινικό Τείχος είναι μια κινεζική οχύρωση, τα πρώτα τμήματα του οποίου ανεγέρθηκαν πριν από περίπου 2.000 χρόνια. Στη συνέχεια ξαναχτίστηκαν και επεκτάθηκαν, από το τέλος του 14ου αιώνα μέχρι την αρχή του 17ου αιώνα, κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Μινγκ (1368-1644 μ.Χ.), προκειμένου να προστατευθεί η Κίνα από κάθε απειλή του βορρά και όχι μόνο. Το συνολικό μήκος του Σινικού Τείχους είναι ούτε λίγο ούτε πολύ 3.850 χιλιόμετρα πιο μεγάλο από ό,τι είχε εκτιμηθεί μέχρι σήμερα, αποκαλύπτει νέα, διετής μελέτη που βασίστηκε σε σύγχρονες τεχνολογίες μέτρησης. 

 
Αποτελεί τη μεγαλύτερη ανθρώπινη κατασκευή του κόσμου κι ελίσσεται σε μήκος 8.851,8 χιλιομέτρων, ενώ οι περισσότερες προηγούμενες εκτιμήσεις περιορίζονταν γύρω στα 5.000 χλμ. Οι παλαιότερες αυτές εκτιμήσεις είχαν βασιστεί σε ιστορικά αρχεία, αντί σε πραγματικές μετρήσεις, αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με το νέο χάρτη, το τεράστιο οχυρωματικό έργο περιλαμβάνει 6.259 χιλιόμετρα τοιχοποιίας, 359,7 χιλιόμετρα τάφρων και 2.232,5 χιλιόμετρα φυσικών εμποδίων, όπως ποτάμια και λόφους. Η χαρτογράφηση, την οποία υλοποίησε η Κρατική Υπηρεσία Πολιτιστικής Κληρονομιάς, βασίστηκε μεταξύ άλλων σε συσκευές GPS και αποστασιόμετρα υπέρυθρου λέιζερ.

Η μελέτη εντάσσεται σε ένα ευρύτερο, δεκαετές πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2005 με στόχο την αποκατάσταση και τη συντήρηση τμημάτων του Τείχους που έχουν υποστεί φθορές. Σε πολλές περιοχές της Κίνας, τμήματα του Τείχους έχουν κατεδαφιστεί για να περάσουν αυτοκινητόδρομοι, ενώ ο καιρός συνεχίζει σήμερα να φθείρει το γιγάντιο Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.


ΙΣΤΟΡΙΑ
Το πρώτο σημαντικό τείχος της Κίνας χτίστηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου αυτοκράτορα της βραχύβιας Δυναστείας Τσιν. Αυτό το τείχος δεν κατασκευάστηκε ενιαία, αλλά μάλλον δημιουργήθηκε με την ένωση διάφορων προϋπαρχόντων τειχών που είχαν χτιστεί από τα κράτη της περιοχής. Βρισκόταν δε πολύ βορειότερα από το σημερινό τείχος, και έχουν βρεθεί πολύ μικρά υπολείμματα από αυτό.

Στην πορεία, συνεχίστηκαν οι προσπάθειες προστασίας της περιοχής και υπήρξαν συνολικά τέσσερα τείχη:
 • 208 π.Χ. (Δυναστεία Τσιν)
 • 1ος αιώνας π.Χ. (Δυναστεία Χαν)
 • 1138 - 1198 μ. Χ. (Περίοδος των πέντε δυναστειών και των δέκα βασιλείων)
 • 1368-1620 μ. Χ. (Από τον Αυτοκράτορα Χονγκού μέχρι τον Αυτοκράτορα Γουαν Λι της δυναστείας Μινγκ)

To τείχος που μπορεί να δει κανείς σήμερα χτίστηκε κατά τη διάρκεια της δυναστείας Μινγκ, σε πολύ μεγαλύτερη έκταση από τα παλαιότερα τείχη και με τη χρήση υλικών μεγαλύτερης αντοχής. Ο αρχικός σκοπός του τείχους δεν ήταν να κρατηθούν έξω οι εισβολείς, αλλά να εξασφαλιστεί ότι οι ημινομαδικές φυλές του βορρά δεν θα μπορούσαν να το διασχίσουν με τα άλογά τους ή να επιστρέψουν εύκολα μετά από κάποια επιδρομή τους.

Κάθε πύργος έχει τουλάχιστον οπτική επαφή με τον προηγούμενο αλλά και με τον επόμενο, ώστε σε περίπτωση επίθεσης να γίνεται ορατή η φρυκτωρία (φωτιά) και έτσι να μεταδίδεται από πύργο σε πύργο το μήνυμα μέχρι το Πεκίνο.


ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του τείχους ήταν τα εκάστοτε διαθέσιμα στην κάθε περιοχή. Κοντά στο Πεκίνο το τείχος κατασκευάστηκε από ασβεστόλιθο. Σε άλλες θέσεις το διαθέσιμο οικοδομικό υλικό ήταν εξορυγμένος γρανίτης ή πυρότουβλο. Όπου βρίσκονταν τέτοια υλικά, αρχικά χτίζονταν δύο παράλληλοι τοίχοι και ο ενδιάμεσος χώρος γέμιζε με αδρανή υλικά. Σε ορισμένες περιοχές τα υλικά κατασκευής συγκολλούνταν με ένα κολλώδες μείγμα ρυζιού και ασπραδιού αυγών. Στις ακραίες δυτικές θέσεις, σε περιοχές γεμάτες ερήμους και ανεπαρκή οικοδομικά υλικά, ο τοίχος κατασκευαζόταν από απορρίμματα που τοποθετούνταν ανάμεσα σε κομμάτια ξύλου.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΩΝΕΣ
Το τείχος συμπληρώνεται από αμυντικούς πύργους-παρατηρητήρια, στους οποίους οι υπερασπιστές των τοίχων μπορούσαν να υποχωρήσουν, σε περίπτωση που βρισκόταν σε δυσχερή θέση. Κάθε πύργος διαθέτει σκάλες και εισόδους ειδικά σχεδιασμένες, έτσι ώστε να προκαλείται σύγχυση στους επιτιθέμενους. Οι στρατώνες και τα διοικητικά κέντρα του τείχους βρίσκονται απλωμένα κατά μήκος τείχους σε μεγαλύτερα διαστήματα.

9 σχόλια:

 1. Πολύ ωραία ανάρτηση... Εντυπωσιακό το σινικό τείχος...
  Τεράστια η Κίνα.. τεράστιο έργο!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Έργο κολοσιαίο!!!... έργο που λες δεν τόκαναν ανθρώπινα χέρια!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλησπέρα σας.
  Πολύ όμορφο και αξιόλογο το blog σας. Συνεχίστε με την ίδια έμπνευση κ δύναμη.
  ---------------
  http://carousel-gr.blogspot.com/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Aντώνη και Πόπη καλοί μου φίλοι καλησπέρα.
  Υπέροχη ανάρτηση γι΄αυτό το πραγματικά αξιόλογο ανθρώπινο έργο.
  Νάσται καλά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. paraskevi malouxou:
  Το Σινικό τείχος είναι ένα από τα θαύματα του κόσμου!!! Δεν είναι τυχαίο που εντυπωσιάζει όλους...
  Αντώνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @ lampros lampinos:
  Πράγματι, φίλε μου! Το διδάχθηκαν φέτος οι μαθητές μου και εντυπωσιάστηκαν...
  Αντώνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. @ Το Blog του Carousel:
  Αγαπημένοι μου φίλοι, σας ευχαριστώ πολύ για τα γεμάτα δύναμη λόγια σας! Αποτελούν ερέθισμα για περαιτέρω δημιουργίες, στην προσπάθεια που καταβάλλω για γνώση και ψυχαγωγία των μικρών μας φίλων!
  Αντώνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. @ Dennis Kontarinis:
  Καλησπέρα, αγαπημένε μας φίλε. Χαιρόμαστε πολύ κάθε φορά που επισκέπτεσαι τα "ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ". Το Σινικό τείχος είναι ένα από τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς.
  Καλό σαββατοκύριακο!
  Αντώνης-Πόπη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΙΝΙΚΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΠΟΛΥ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!