Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012

ΛΕΚΤΙΚΗ ΒΙΑ: ΟΤΑΝ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΝΑΝΕ

Ένα χαστούκι, ένα χτύπημα στο σώμα είτε είναι μικρό είτε μεγάλο, πιο επιθετικό ή πιο ήπιο, είναι κοινώς αποδεκτό ότι αποτελεί μια πράξη βίας. Αυτή η πράξη βίας φέρνει ξεκάθαρα το μήνυμα του θυμού, της απόρριψης, της εξουσίας. Τη σωματική τιμωρία την καταδικάζουμε και την αντιλαμβανόμαστε εύκολα ως έναν κακοποιητικό τρόπο συμμόρφωσης και διαπαιδαγώγησης των παιδιών. Τι γίνεται όμως με τη λεκτική βία; 


Όπως υποστηρίζει η κ. Άσπα Μητρακάκη, ειδική παιδαγωγός και κοινωνική ανθρωπολόγος, η
λεκτική βία ασκεί ψυχολογική πίεση και παρεμβαίνει στη συναισθηματική ισορροπία του παιδιού. O συναισθηματικός εκβιασμός που εμπεριέχεται σε κάθε προσβλητική κουβέντα, δημιουργεί τύψεις και ενοχές στο παιδί. Η προσδοκία ότι με την αρνητική κριτική θα καταφέρουμε "ένα καλύτερο παιδί" αποτελεί άλλοθι περισσότερο, παρά μια μέθοδο που συμβάλλει σε έναν τέτοιο σκοπό.
Στη λεκτική βία δεν συμπεριλαμβάνονται μόνο οι βρισιές, αλλά και λέξεις ή φράσεις που αγνοούν το συναίσθημα του παιδιού. Κάποιες απο τις παρακάτω φράσεις τις αναγνωρίζουμε, είτε ως μεγάλοι, είτε ως παιδιά, κάποιες έχουμε πει και κάποιες μάς έχουν πει. 

 • Όταν σου μιλάω να ακούς!
 • Έχεις δει κανένα άλλο παιδάκι να κάνει σαν εσένα;
 • Να δούμε πότε θα αποφασίσεις να φερθείς σαν μεγάλος;
 • Άντε κουνήσου τι κάνεις μια ώρα;
 • Οι μαμάδες των άλλων παιδιών δεν φωνάζουν γιατί έχουν καλά παιδιά.
 • Δεν σε ρώτησα!
 • Με κούρασες.
 • Μην τολμήσεις.
 • Γιατί όλα τα άλλα παιδιά είναι καλύτεροι μαθητές απο εσένα;
 • Δεν έχω όρεξη τώρα.
 • Σου είναι τόσο δύσκολο να κάτσεις φρόνιμα;
 • Δεν μπορείς μια φορά να μη με κάνεις ρεζίλι;
 • Δεν είσαι παιδί εσύ, είσαι βάσανο.
 • Να ήξερες τι έχω περάσει εγώ για να σε κάνω άνθρωπο.
 • Φαίνεται ότι δεν μπορώ να σου έχω εμπιστοσύνη.  
 • Άφησέ το θα το καταστρέψεις, θα το κάνω εγώ!
 • Δεν μπορώ να φύγω για λίγο και τα κάνεις όλα χάλια.
 • Σου δίνουμε τόσα και εσύ δεν είσαι ευχαριστημένος/η με τίποτα.
 • Δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω.
 • Άμα είσαι καλό παιδί θα σε αγαπάω.

Τα παιδιά δεν έχουν αναπτύξει μηχανισμούς άμυνας για τα αρνητικά συναισθημάτα που νιώθουν, όταν χαρακτηρίζονται με αυτό το τρόπο ή δέχονται προσβολές. Λαμβάνουν τα μηνύματα με τη κυριολεκτική έννοια του λόγου. Όταν σε ένα παιδί πούμε: "δεν σε αγαπάω, γιατί είσαι κακό παιδί" δεν γνωρίζει ότι δεν το εννοούμε πραγματικά, δεν γνωρίζει την προσωρινότητα της κατάστασης. Όταν σε ένα παιδί αποδίδουμε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για τη προσωπικότητα και την ιδιοσυγκρασία του φαίνεται ότι πιστεύουμε πως δεν υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση. Το παιδί δεν έχει την εμπειρία να διαχειριστεί το συναισθηματικό εκβιασμό και δεν γνωρίζει ότι πολλές φορές οι άνθρωποι δεν εννοούν αυτά που λένε.

Ένα παιδί υπάρχει πιθανότητα να δυσκολεύεται να διαβάσει, να γράψει, να συγκεντρωθεί, να κάτσει "φρόνιμα", να θυμηθεί, να αποδώσει αυτά που ξέρει. Δεν είναι απαραίτητο ότι όλα αυτά παραπέμπουν σε παθολογική δυσλειτουργία. Ιδιοσυγκρασιακά το κάθε παιδί συγκεντρώνει διαφορετικά χαρακτηριστικά που απαρτίζουν την ξεχωριστή προσωπικότητα του.

Αυτός είναι και ο λόγος που κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ικανότητες, δεξιότητες και ταλέντα απο κάθε άλλον. Αυτός είναι ο λόγος που και τα αδέρφια μεταξύ τους είναι τόσο διαφορετικά. Αυτός είναι ο λόγος που με την ίδια παιδαγωγική μέθοδο αναπτύσσονται εν τέλει διαφορετικές προσωπικότητες. Το παιδί θα χρειαστεί να αντισταθμίσει την ψυχική αναστάτωση που του προκαλεί η λεκτική επίθεση και είναι πιθανό να καταφύγει στον εαυτό που το αντιπροσωπεύει καλύτερα, σε αυτόν που θα το προστατέψει καλύτερα. 

Σε έναν ντροπάλο, αντιδραστικό, νευρικό ή επιθετικό εαυτό.

ΠΗΓΗ: CHILDIT.GR

Διαβάστε την παρακάτω σχετική ανάρτηση:

15 σχόλια:

 1. ντώνη Πόπη, αγαπημένοι μου φίλοι.
  Δεν σας ξεχνώ αλλά μου λείπει ο χρόνος.
  Οι αναρτήσεις όπως πάντα υπέροχες.
  Να είστε καλά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αγαπητέ φίλε - Συγχαρητήρια για το blog, το απόλαυσα πραγματικά. Οι πρωτοβουλίες πρέπει crianaças σαν αυτό. Τώρα είμαι οπαδός σας και aquil'll πάντα. Η ημέρα που η ανθρωπότητα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι τα παιδιά πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και εκτίμηση, έχουμε έναν κόσμο πιο δίκαιο και ανθρώπινο. Στη Βραζιλία έχουμε πολλά προβλήματα - είναι κακή εκπαίδευση, τα παιδιά είναι σε μεγάλο βαθμό κακή μορφωμένοι σε δημόσια σχολεία και εξακολουθούν να είναι θύματα βίας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τέτοιες καταστάσεις. Πρέπει να παλέψουμε - Μου άρεσε το έργο σας και σας ευχόμαστε ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες. Τις καλύτερες ευχές μου και όλα καλά.

  Ródrio

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αντώνη
  και Πόπη μας,
  ...η γλώσσα κόκαλα δεν έχει
  και κόκαλα τσακίζει...

  Αν πολλοί γονείς ήξεραν...
  αν πολλοί γονείς μπορούσαν...

  Βαρύ το θέμα!
  Σας φιλώ με όλη την αγάπη μου, Υιώτα, αστοριανή, ΝΥ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αντώνη καλημέρα!!! να είσαι καλά για τα θέματα που ανεβάζεις!!!! Μπορώ να τα αντιγράψω και να τα εκτυπώσω;;; για μελλοντική χρήση;;; η λεκτική βία δυστυχώς δεν θα σταματήσει ποτέ !!! βλέπω καθημερινά γύρω μου κατεστραμμένους ανθρώπους και δυστυχώς ανθρώπους νέους που έχουν να προσφέρουν πολλά!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Σοφία ΚουτσιάΠέμπτη, 15 Μαρτίου, 2012

  Πολύ σωστά λόγια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @ Dennis Kontarinis:
  Αγαπημένε μας φίλε, το ξέρω ότι δεν μας ξεχνάς, αλλά και ότι είσαι πολυάσχολος. Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
  Φιλιά στην οικογένειά σου, Αντώνης-Πόπη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. @ Rodrio:
  Oi, meu querido amigo!
  Obrigado pela visita e por suas boas palavras! Desculpe sobre os problemas enfrentados pelas crianças no Brasil e espero superar com a ajuda de todos!
  Fico feliz em entrar em contato conosco e espero continuar ....
  Muitos beijos da Grécia
  Anthony

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΜΙΡΟΝΠέμπτη, 15 Μαρτίου, 2012

  ΚΥΡΙΕ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΛΟΓΙΑ!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. @ Αστοριανή:
  Πολύ σοφή η παροιμία σου, αγαπαημένη μας Υιώτα, στο σοβαρό θέμα της λεκτικής βίας! Ελπίζουμε, μικροί και μεγάλοι να γινόμαστε καλύτεροι και ψυχραιμότεροι στη συμπεριφορά μας και να μην την ξεχνάμε ποτέ!
  Σου στέλνουμε την αγάπη μας,
  Αντώνης-Πόπη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. @ Βαλάντη:
  Καλησπέρα καλή μου φίλη, χαίρομαι πολύ για τις επισκέψεις σου και για το ότι τα θέματα που αναρτώνται εδώ είναι ενδιαφέροντα για σένα! Σχετικά με το φαινόμενο της λεκτικής βίας, έχω να πω ότι εξαπλώνεται και παρατηρείται σε όλες τις ηλικίες! Είναι πολύ θλιβερό να συμβαίνει μέσα στις οικογένειες και να μεταφέρεται μέσω των παιδιών στα σχολεία και αντιστρόφως. Πρέπει όλοι κάτι να κάνουμε γι 'αυτό! Ξεκινώντας πρώτα-πρώτα από τη βελτίωση του εαυτού μας...

  Δεν έχω καμιά αντίρρηση στο να αντιγράψεις και να εκτυπώσεις οποιοδήποτε από τα θέματα που παρουσιάζονται στα "ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ". Αυτό το νόημα έχουν οι αναρτήσεις. Να παρουσιάζονται και να γίνονται γνωστές, για προβληματισμό, γνώση, ενημέρωση, κ.λπ.
  Καλό βράδυ, Αντώνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Αχ Αντώνη μου,πόσες στιγμές εμείς οι μεγαλύτεροι δεν έχουμε νιώσει με την λεκτική βία να σκοτώνουμε τα ίδια μας τα παιδιά ή και τον συνάνθρωπό μας ακόμη. Τί σημαίνει αυτό;Πως η λεκτική βία είναι πιο επικίνδυνη από τήν σωματική.Ο καλύτερος τρόπος για να λυθούν οι όποιεσδήποτε διαφορές, είναι η ευγένεια.Είναι η μόνη που μαλακώνει τις καρδιές των ανθρώπων και φέρνει τον έναν κοντά στον άλλον,ασχέτου ηλικίας.
  ΑΝΤΩΝΗ-ΠΟΠΗ
  ΦΙΛΙΑ ΣΑΣ ΑΓΑΠΩ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. @ Ευσταθία:
  Αγαπημένη μας φίλη, έχεις απόλυτο δίκιο σε όσα γράφεις. Με την ευγένεια μπορούμε να λύνουμε τις πιθανές διαφορές μας και να μην καταφεύγουμε στη λεκτική βία, με λόγια που πληγώνουν και θίγουν τους άλλους. Μια τέτοια συμπεριφορά, μόνο κακό μπορεί να κάνει στις ανθρώπινες σχέσεις και η πληγή απ' τα βαριά μας λόγια να μείνει για πάντα ανοιχτή...
  Σ' ευχαριστούμε για την επίσκεψη,
  Αντώνης-Πόπη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. ΚΥΡΙΕ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ! ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΛΟΓΙΑ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Τα λόγια μπορούν πολύ εύκολα να πληγώσουν, πρέπει να προσέχουμε πολύ τι λέμε στα παιδιά μας! Χαίρομαι πολύ που βρήκα ένα τόσο ενδιαφέρον ιστολόγιο! Θα σε παρακολουθώ!
  Φωτεινή

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. @ Μαρία Σίλια:
  Διαβάζοντας πάντα μαθάινουμε...
  Ο δάσκαλός σου

  @ Fotini Little Treasures:
  Αγαπημένη φίλη, σε καλοσορίζω στα "ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ"! Ελπίζω μέσα από τα θέματά μας να βρίσκεις ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Όσο για τις "λεξούλες που πονάνε" θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτκοί, μικροί και μεγάλοι, και να μην τις ξεστομίζουμε... Υπάρχουν φορές που δεν ξεχνιώνται ποτέ...
  Αντώνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!