Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κυριακή, 22 Απριλίου 2012

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ (22/4)

Ως Παγκόσμια Ημέρα της Γης καθιερώθηκε το 1970 η 22α Απριλίου. Γιορτάζεται κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού, προκειμένου να «ασκήσει πίεση» στις κυβερνήσεις, οργανώσεις κι επιχειρήσεις και να ληφθούν δραστικά μέτρα ενάντια των κλιματικών αλλαγών, για έναν καθαρό και υγιή πλανήτη. Εμπνευστής της ιδέας ήταν ο Αμερικανός γερουσιαστής Gaylord Nelson, ένας πολιτικός με περιβαλλοντικές ανησυχίες. Στόχος του ήταν η ευαισθητοποίηση του κόσμου, για τα περιβαλλοντικά ζητήματα και την προστασία του πλανήτη.  


Η Ημέρα της Γης κατέχει σίγουρα ξεχωριστή θέση, αφού αγγίζει μία ευρύτατη σειρά από θέματα πανανθρώπινου ενδιαφέροντος. Η υπερθέρμανση του πλανήτη με όλες τις καταστροφικές συνέπειες για τη Γη, δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό, αλλά μόνο για άμεσες και στοχευμένες δράσεις σε κάθε επίπεδο: παγκόσμιο, ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό.

Όλο και περισσότερες χώρες ενεργοποιούνται για τη λήψη μέτρων και τη μείωση των εκπομπών των αερίων, ενώ γίνονται συζητήσεις από τις κυβερνήσεις για μια παγκόσμια συμφωνία, ενάντια των κλιματικών αλλαγών. Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, η ξηρασία, η λειψυδρία, η άνοδος της στάθμης των θαλασσών, η τήξη των πάγων και η ρύπανση των υδάτων, απειλούν να καταστρέψουν ολόκληρο τον πλανήτη.
 
Φέτος, η συγκεκριμένη γιορτή είναι αφιερωμένη στην αντιμετώπιση του φαινόμενου του θερμοκηπίου και στις εκδηλώσεις συμμετέχουν εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο, η Ελλάδα βρίσκεται σε δυσμενή θέση, καθώς δεν έχει συμμορφωθεί ακόμα με τις υποδείξεις του Ο.Η.Ε., αφού δεν έπεισε για την εγκυρότητα του συστήματος, της μέτρησης και της καταγραφής των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Είναι η μόνη χώρα, ανάμεσα στις 141, που αποβλήθηκε από το Κιότο.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «One Day On Earth», σε περισσότερες από 160 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Η προβολή της ταινίας θα γίνει στην Αθήνα, στο Nixon Bar (Αγησιλάου 61Β, Κεραμεικός - Αθήνα, τηλ.: 210-3462077) στις 9 μ.μ. και στο φουαγιέ του Νέου Δημαρχείου Θεσσαλονίκης (Βασιλέως Γεωργίου 1, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310-877777) στις 8 μ.μ. (είσοδος ελεύθερη).

Η μη κερδοσκοπική εταιρία Οne Day On Earth, με την ιδέα της υλοποίησης και της παγκόσμιας προβολής του ομώνυμου ντοκιμαντέρ, αποσκοπεί να φωτίσει τα σημαντικά ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης και εμπειρίας, μέσα από τη δημιουργία μιας μοναδικής αρχειακής πλατφόρμας οπτικοακουστικού υλικού.

Η ταινία είναι αποτέλεσμα γυρισμάτων συνολικής διάρκειας 3.000 ωρών από 28.639 κινηματογραφιστές και επαγγελματίες της επικοινωνίας σε 167 χώρες του πλανήτη. Οι λήψεις πραγματοποιήθηκαν στις 10 Οκτωβρίου του 2010, με στόχο την καταγραφή γεγονότων που συνέβαιναν μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή, σε κάθε γωνιά της Γης. Η παγκόσμια κοινότητα κινηματογραφιστών ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με καθημερινούς ανθρώπους, οι οποίοι είναι ευαισθητοποιημένοι και εμπνευσμένοι πολίτες, κατέγραψαν τη δική τους εμπειρία, σε μια περίοδο 24 ωρών, μέσα από βίντεο, φωτογραφίες, ακουστικό υλικό και μηνύματα και συγχρονίστηκαν με μοναδικό σκοπό τη δημιουργία αυτού του ντοκιμαντέρ. Η υλοποίηση του φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος ξεκίνησε το 2008, με την υποστήριξη -μεταξύ άλλων- του Ο.Η.Ε. και όλων των εποπτευόμενων φορέων του και των Οργανώσεων WWF και Human Rights Watch.Το Logo της Google για την Ημέρα της Γης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!