Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τετάρτη, 4 Απριλίου 2012

ΕΒΕΡΕΣΤ: ΤΟ ΨΗΛΟΤΕΡΟ ΒΟΥΝΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Το όρος Έβερεστ βρίσκεται στα σύνορα του Νεπάλ και του Θιβέτ. Οι Θιβετιανοί το ονομάζουν Κομολόνγκμα, που σημαίνει θεά Μητέρα του Κόσμου, ενώ οι Ινδοί το αποκαλούν Σαμαρμάθα, δηλαδή ψηλότερο σημείο του ουρανού. Και τα δυο αυτά ονόματα αποκαλύπτουν τη σημασία του όμορφου βουνού για τους κατοίκους της περιοχής. Αποτελεί μια από τις πολυάριθμες κορυφές της οροσειράς των Ιμαλαΐων και έχει ύψος 8.848 μέτρα. Τα Ιμαλάια είναι η ψηλότερη οροσειρά του κόσμου και περισσότερες από 100 κορυφές της ξεπερνούν το ύψος των 7.300 μέτρων.


Η ΟΡΟΓΕΝΕΣΗ
Το ύψος της της οροσειράς των Ιμαλαΐων μεταβάλλεται κατά μερικά χιλιοστά κάθε χρόνο, λόγω της διαδικασίας ορογένεσης που δημιούργησε τα Ιμαλάια. Τα Ιμαλάια διαμορφώθηκαν πριν από εκατομμύρια χρόνια, όταν συγκρούστηκαν μεταξύ τους δυο τμήματα του εξωτερικού φλοιού της Γης. Ο εξωτερικός φλοιός της Γης αποτελείται από τεκτονικές πλάκες, που σχηματίζουν ένα γιγάντιο ψηφιδωτό. Τα ρεύματα των πυρακτωμένων βράχων κάτω από τον εξωτερικό φλοιό υποχρεώνουν τις τεκτονικές πλάκες να μετακινούνται. Οι άκρες τους συνέχισαν να πιέζονται μεταξύ τους, ώσπου οι πλάκες διαστρεβλώθηκαν και υψώθηκαν, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν τα βουνά. Η ορογένεση των Ιμαλαΐων συνεχίζεται και στην εποχή μας, καθώς η Ινδική τεκτονική πλάκα συγκρούεται με αυτή της Ασίας.

Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΒΕΡΕΣΤ
Οι Σέρπα είναι ορεινός λαός του Νεπάλ και της Πολιτείας Σικίμ της Ινδίας. Και ζουν στις κοιλάδες του Νεπάλ, ψηλά επάνω στα Ιμαλάια. Κατά παράδοση καλλιεργούν δημητριακά και τρέφουν βόδια και γιακ. Κατά τη δεκαετία του 1920, οι πρώτοι Ευρωπαίοι ορειβάτες προσέλαβαν Σέρπα ως οδηγούς και αχθοφόρους στα Ιμαλάια, για τη μεταφορά του εξοπλισμού τους. Όμως δεν έφτασαν στην κορυφή, ενώ κατά τα επόμενα τριάντα χρόνια αρκετοί ορειβάτες σκοτώθηκαν. Το 1953, ο Έντμουντ Χίλαρι, ένας μελισσοκόμος από τη Νέα Ζηλανδία, και ο Τενζίνγκ Νοργκάι, ένας ορεσίβιος Σέρπα, κατάφεραν επιτέλους να φτάσουν πρώτοι ως την κορυφή του Έβερεστ. 


Από την ιστορική εκείνη μέρα τους μιμήθηκαν και άλλοι ορειβάτες. Το 1992 για παράδειγμα, 32 ορειβάτες από πέντε διαφορετικές αποστολές, ανέβηκαν την ίδια μέρα στην κορυφή. Οι Σέρπα αναφέρουν ιστορίες σχετικά με ένα μεγαλόσωμο τριχωτό πλάσμα, το οποίο υποτίθεται ότι ζει επάνω στα βουνά. Τον αποκαλούν γιέτι, ή φοβερό χιονάνθρωπο. Ισχυρίζοντια ότι μοιάζει με άνθρωπο και έχει ύψος επάνω από 2 μέτρα. Βρέθηκαν κάποιες τεράστιες πατημασιές, αλλά κανείς δεν απέδειξε ότι πράγματι το γιέτι υπάρχει.

Η ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ

Ως το 1856, οι άνθρωποι δεν γνώριζαν ότι το υψηλότερο βουνό είναι το Έβερεστ. Τότε, ο Τζορτζ Έβερεστ, ένας Βρετανός αρχιτοπογράφος ηγήθηκε μιας αποστολής με σκοπό τη χαρτογράφηση των Ιμαλαϊων. Αρχικά οι τοπογράφοι ονόμασαν το μεγαλύτερο βουνό Κορυφή 15, αλλά αργότερα πήρε τιμητικά το όνομα του Έβερεστ. Μετά από μακρόχρονη διαμάχη σχετικά με το ύψος που έχει το ψηλότερο βουνό του κόσμου, η Κίνα αποδέχτηκε τελικά την άποψη του Νεπάλ και το όρος Έβερεστ επισήμως πλέον θεωρείται ότι έχει υψόμετρο 8.848 μέτρων. 


Το Μάιο του 1999, μια αμερικανική ερευνητική ομάδα, από το National Geographic και το Μουσείο Επιστημών της Βοστώνης, με τη βοήθεια δορυφορικής τεχνολογίας GPS, μέτρησε το Έβερεστ στα 8.850 μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του χιονιού (δηλαδή δύο μέτρα ψηλότερα από τον κινεζο-νεπαλέζικο συμβιβασμό). Το ύψος αυτό χρησιμοποιείται πλέον από την Εθνική Γεωγραφική Υπηρεσία των Η.Π.Α., αν και δεν έχει γίνει επισήμως αποδεκτό από το Νεπάλ. Οι αμερικανοί ερευνητές δήλωσαν ότι δεν μπόρεσαν να μετρήσουν με βεβαιότητα το ύψος του βουνού χωρίς τα χιόνια.

Η ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΣΗ
Τα σημάδια της υπερθέρμανσης είναι πλέον αισθητά στο Έβερεστ. Τόσο ώστε ο άνθρωπος που έχει κατακτήσει τη διάσημη κορυφή περισσότερες φορές από οποιονδήποτε άλλον στον πλανήτη να λέει ότι σε λίγο κανείς δεν θα είναι πια σε θέση να επαναλάβει το κατόρθωμα. Αιτία, όπως υποστηρίζει, η έλλειψη του χιονιού που «απογυμνώνει» το βουνό αποκαλύπτοντας κακοτράχαλα βράχια και δύσβατα ρήγματα τα οποία καθιστούν την ανάβαση εξαιρετικά επικίνδυνη, αν όχι... είδος υπό εξαφάνιση.ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΟΥΠΕΡ ΣΕΡΠΑ
Ο Άπα, γνωστός και ως Σούπερ Σέρπα, μπορεί να καυχηθεί ότι γνωρίζει την κορυφή του Έβερεστ καλύτερα από όλους, αφού από το 1989 ως σήμερα έχει ανέβει σε αυτήν 21 φορές – τελευταία πέρυσι, όταν κατέρριψε το «παγκόσμιο ρεκόρ» που κατείχε ο ίδιος.

«Το 1989, όταν ανέβηκα για πρώτη φορά στο Έβερεστ υπήρχε πολύ χιόνι και πάγος, τώρα όμως το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής έχει γίνει γυμνός βράχος» δήλωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση περισσότερων κατολισθήσεων, πράγμα επικίνδυνο για τους ορειβάτες». Εκτός από τους κινδύνους που προκαλεί, η έλλειψη του χιονιού δυσχεραίνει την πορεία των ορειβατών. «Επίσης η αναρρίχηση έχει γίνει πιο δύσκολη επειδή όταν είσαι στο βουνό φοράς κραμπόν (ειδικά καρφιά πάγου), όμως είναι πολύ επικίνδυνο, γλιστράς όταν περπατάς με τα κραμπόν σε γυμνό βράχο» εξήγησε ο διάσημος ορειβάτης.

Επί πλέον, όπως πρόσθεσε, η υποχώρηση των πάγων έχει αποκαλύψει βαθιά ρήγματα τα οποία θέτουν ακόμη περισσότερους κινδύνους για τις μελλοντικές αποστολές. Ο Άπα - ο οποίος όπως όλοι οι Σέρπα χρησιμοποιεί μόνο το μικρό του όνομα ενώ, όπως πολλά μέλη αυτού του λαού του Νεπάλ, ανεβαίνει στο Έβερεστ από την ηλικία των 12 ετών μεταφέροντας τον εξοπλισμό και τις προμήθειες των ορειβατικών αποστολών – έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος στο Έβερεστ.

Πέρα από τη στέρηση της χαράς μιας δύσκολης ανάβασης για τους ορειβάτες, η απογύμνωση της οροσειράς θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους περισσότερους από 1,8 δισεκατομμύρια κατοίκους της περιοχής, των οποίων οι βασικές ζωτικές ανάγκες εξαρτώνται άμεσα από τους παγετώνες της. 


 

6 σχόλια:

 1. Εντυπωσιακά νούμερα μαζί με
  εντυπωσιακά ύψη...
  Εντυπωσιακή οικολογική καταστροφή!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ψηλά... πόσο ψηλά έφθασε ο άνθρωπος μόνο με τις δυνάμεις του!!! Εντυπωσιακό!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τέλεια ανάρτηση!!Σ'ευχαριστώ Αντώνη για τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες!!Η εικόνα στην επικεφαλίδα σου , τέλεια!!!μπράβο!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Χρειάζεται απίστευτη τόλμη, δύναμη και ψυχικό σθένος, για να αποφασίσει κανείς να κατακτήσει την κορυφή αυτού του βουνού... Κάποιοι συνάνθρωποί μας δεν ξαναγύρισαν... Για την επίτευξη αυτού του στόχου ο κίνδυνος πάντα παραμονεύει... Το βίντεο τα λέει όλα... Βλέποντάς το, αισθάνομαι δέος, πραγματικά!!! Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, σ' εκείνους που προσπάθησαν και τα κατάφεραν!!!
  Αντώνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Χριστος Ανεστη
  ειναι πραγματι μεγαλος αθλος να μπορεσει καποιος να φτασει εκει ψηλα
  εχω δει ντοκιμαντερ και εχω θαυμασει την τολμη, την αντοχη και την πιστη οτι θα φτασουν εκει
  να εισαι καλα φιλε Αντωνη για τις πληροφοριες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΝΙΚΟΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣΠέμπτη, 19 Απριλίου, 2012

  ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!