Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ (31/5)

Κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, με απόφαση που πήρε το 1988, δίνοντας έμφαση στους κινδύνους για την υγεία, που συνδέονται με το κάπνισμα και υποστηρίζοντας αποτελεσματικές πολιτικές για τον περιορισμό του.
 
 

Το κάπνισμα προκαλεί:
 • το θάνατο 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.
 • το 25% των θανάτων από καρδιοπάθεια.
 • το 83% των θανάτων από χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα.
 • το 90% των περιφερειακών αγγειακών νόσων που συχνά οδηγούν σε ακρωτηριασμό.
 • το 82% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα.
 • oικονομική «αιμορραγία» 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο, στους πάσχοντες από νόσους που σχετίζονται με το κάπνισμα, σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, της Αντικαπνιστικής και Αντικαρκινικής Εταιρείας, η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε κατανάλωση τσιγάρων, με τους άνδρες να προηγούνται με 47,4% έναντι 39,6% των γυναικών. Το 33% των εφήβων, ηλικίας 12 έως 18 ετών, έχουν δοκιμάσει τσιγάρο και το 10% δηλώνουν καπνιστές. Οι καπνιστές στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 10% από το 1996. Το ίδιο, όμως συνέβη και με τους θανάτους με καρκίνο του πνεύμονα, που ξεπερνούν πλέον τους 6.000 ετησίως. Ακόμη και από την ηλικία των 10 ετών, οι Έλληνες δοκιμάζουν το τσιγάρο. Μέχρι τα 14, σχεδόν οι μισοί έφηβοι έχουν δοκιμάσει τσιγάρο, ενώ στα 18 ο ένας στους δύο μαθητές έχει γίνει συστηματικός καπνιστής.

Μόλις το 3% των μαθητών του Γυμνασίου και το 11% των μαθητών του Λυκείου καταφέρνουν να σταματήσουν το κάπνισμα μετά από συστηματική χρήση. Αυξάνονται όλο και περισσότερο οι νέες γυναίκες καπνίστριες, αλλά και όσες δεν συμμορφώνονται σε ευαίσθητες περιόδους, όπως αυτές της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Δεν είναι τυχαίο, εξηγούν οι επιστήμονες, ότι η πιθανότητα για έμφραγμα του μυοκαρδίου αυξήθηκε κατά 50% τα τελευταία χρόνια στις γυναίκες, σε σχέση με τους άνδρες.

Είναι θλιβερό το γεγονός ότι έως το 2025 θα έχουν πεθάνει 100.000.000 άνθρωποι με αιτία το κάπνισμα, και ένα μεγάλο μέρος αυτών είναι νέοι άνθρωποι. Υπολογίζεται ότι οι καπνιστές σε όλο τον κόσμο είναι… 1.1000.000.000 άνθρωποι και από αυτούς πεθαίνουν 3.500.000 το χρόνο (10.000 την ημέρα) εξαιτίας του καπνίσματος. Οι ειδικοί της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας προειδοποιούν ότι το τσιγάρο είναι εξίσου εθιστικό με την ηρωίνη, γεγονός που καθιστά το κάπνισμα μια μόνιμη τοξικομανία. To κάπνισμα είναι η σημαντικότερη αιτία πρόκλησης του καρκίνου. Μπορεί να προληφθεί εάν σταματήσει έγκαιρα η νοσηρή αυτή συνήθεια. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες που καπνίζουν κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο.

Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως το κάπνισμα προκαλεί σοβαρότατη απώλεια μνήμης. Στις έρευνες αποδείχθηκε πως οι καπνιστές παρουσιάζουν έως και 20% μικρότερη λειτουργία του εγκεφάλου και απώλεια ευφυΐας κατά το ίδιο ποσοστό! Μια υποψία είναι η επιτάχυνση της απώλειας της μνήμης που παρατηρείται στους καπνιστές, μπορεί να οφείλεται στην αύξηση της πίεσης που προκαλεί το κάπνισμα. Η αύξηση της πίεσης αλλοιώνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Το γεγονός αυτό μπορεί να συμβάλλει σε μειωμένη προσφορά προς στον εγκέφαλο θρεπτικών ουσιών που με τη σειρά τους να προκαλούν μακροχρόνια προβλήματα στη μνήμη. Ο εγκέφαλος των καπνιστών παρουσιάζει αλλαγές στο μεταβολισμό του, λόγω της χρόνιας στέρησης οξυγόνου που του επιφέρει το κάπνισμα.

Μια άλλη μελέτη 2.885 νέων ηλικίας 12-13 ετών, ανακάλυψε ότι διάφορες μικροαδιαθεσίες και απουσίες από το σχολείο ήταν μεγαλύτερες στους καπνιστές. Οι άνθρωποι οι οποίοι καπνίζουν συνηθισμένα ή ελαφριά τσιγάρα στην πραγματικότητα εισπνέουν σημαντικά περισσότερη νικοτίνη και πίσσα από αυτή που αναγράφεται πάνω στα πακέτα των τσιγάρων. Άλλες επιπτώσεις είναι η κόπωση, η πρόωρη γήρανση, η υπογονιμότητα, η σεξουαλική ανικανότητα των ανδρών. Το κάπνισμα είναι απαγορευτικό στους διαβητικούς, διότι το καρδιαγγειακό τους σύστημα είναι ήδη επιβαρυμένο. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε το κακό που προκαλεί στο περιβάλλον, κυρίως τις πυρκαγιές το καλοκαίρι.

ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ: Η ΖΗΜΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Ο ΚΑΠΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ!
Όσο περισσότερο χρόνο καπνίζει ένας άνθρωπος , τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος μη αναστρέψιμης ζημιάς στους αεραγωγούς και τους πνεύμονες. Ωστόσο, η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει την πτώση της αναπνευστικής λειτουργίας που προκαλεί το κάπνισμα.

Μία αμερικανική μελέτη έδειξε μια βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας εντός πέντε ετών στους πρώην καπνιστές ηλικίας 45-55 ετών, ενώ μια άλλη μελέτη σε περισσότερους από 5.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω βρήκε ότι οι καπνιστές που σταματούν το κάπνισμα, ακόμη και μετά την ηλικία των 60, καταγράφουν καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων και του εγκεφάλου από όσους συνεχίζουν να καπνίζουν. Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για τη διακοπή του καπνίσματος είναι και το υψηλό κόστος του. Αν ένας καπνιστής επί 40 χρόνια δεν κάπνιζε, θα εξοικονομούσε από 60.000 έως 180.000 ευρώ, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό.

20 σχόλια:

 1. Μαρία Μάρκος Μελά ΓράσιαςΚυριακή, 02 Ιουνίου, 2013

  ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ!!!!

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σ' ευχαριστώ Μαρία!!! Το κάπνισμα είναι βασική αιτία πολλών προβλημάτων υγείας, για τους καπνιστές και όσους βρίσκονται δίπλα τους! Μακάρι η μέρα αυτή να αφυπνίσει τους περισσότερους, ώστε να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους!
   Αντώνης

   Διαγραφή
  2. Μαρία Μάρκος Μελά ΓράσιαςΚυριακή, 02 Ιουνίου, 2013

   Το ευχομαι απο καρδιας.!!!ο μεγαλος μου ο γιος που παει μικρα νηπια οποιον δει να καπνιζει γνωστο -αγνωστο του λεει..ξερεις δεν πρεπει να καπνιζεις γιατι τα πνευμονια σου θα γινουν μαυρα κ μετα θα πεθανεις...Ολοι στο σπιτι μου -περιγυρο(εκτος μερικων)δεν καπνιζουν!!!!!!

   Εστάλη στο facebook
   https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

   Διαγραφή
 2. Πολύ ωραίο άρθρο! τουλάχιστον να μπορούσαμε να πείσουμε τους έφηβους ότι το κάπνισμα δεν είναι μαγκιά.

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γνωρίζουμε καλά, Φανή, ότι οι έφηβοι ξεκινούν το κάπνισμα, μόνο και μόνο, για να αποδείξουν στους φίλους τους ότι μεγάλωσαν πια και να το παίζουν "ξύπνιοι". Μια τακτική, που καταλήγει δυστυχώς σε μια εξάρτηση καταστρεπτική για την υγεία τους. Όσο πιο γρήγορα κατανοήσουν τις συνέπειες, τόσο καλύτερα για τους ίδιους. Να είσαι πάντα καλά!
   Ο δάσκαλός σου

   Διαγραφή
  2. Κύριε Αντώνη, δυστυχώς αυτή είναι μια νοοτροπία που δύσκολα αλλάζει. Το βλέπω καθημερινά στη δουλειά μου. Το θεωρούν δεδομένο για την ηλικία τους.

   Εστάλη στο facebook
   https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

   Διαγραφή
 3. πολύ σημαντικό το παραπάνω άρθρο!..
  ΌΧΙ στο κάπνισμα!!!..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σ' ευχαριστώ πολύ Yiota!
   Το κάπνισμα είναι στην πραγματικότητα ένας "ψεύτικος φίλος" και βλάπτει σοβαρά την υγεία!

   Διαγραφή
 4. Ειρήνη ΣεζένιαΚυριακή, 31 Μαΐου, 2015

  Ευχαριστουμε για το αρθρο ...θα πρεπει να δημοσιευσουμε την ακτινογραφια πνευμονων καπνιστη μηπως και σταματησουν οι υπολοιποι.

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ειρήνη, έχω δει ακτινογραφία γνωστού μου φίλου καπνιστή και ήταν κάτι το φοβερό!!! Σ' ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου!

   Διαγραφή
  2. Ειρήνη ΣεζένιαΚυριακή, 31 Μαΐου, 2015

   Ειδα του πατερα μου και δεν προκειται να το ξεχασω. Δυστυχως ομως φιλε Αντωνη δεν εκαναν τιποτα με τις απαγορευσεις...

   Εστάλη στο facebook
   https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

   Διαγραφή
  3. Ειρήνη μου, είναι γεγονός ότι στη χώρα μας κανείς δεν φροντίζει για την τήρηση των νόμων, όχι μόνο για την αποτελεσματική πολιτική αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί το κάπνισμα και την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και γενικότερα... Κι αν σκεφτούμε ότι η Ελλάδα έχει το θλιβερό προνόμιο να είναι πρώτη σε καπνιστές ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ε.Ε. και να κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις σε αριθμό καπνιστών παγκοσμίως, θα έπρεπε αυτό να μας έχει ταρακουνήσει εδώ και χρόνια...

   Διαγραφή
 5. ευσταθια καραγκουνηΚυριακή, 31 Μαΐου, 2015

  Κ- - - - - - Α! ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΟΨΕΙΣ ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΝΩΡΙΣ...
  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΕΝ ΘΕΛΩ...

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θα συμφωνήσω μαζί σου Ευσταθία! Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που προσδιορίζουν μια επιτυχημένη προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος είναι το ισχυρό κίνητρο του καπνιστή.

   Διαγραφή
 6. Δεν θελω ακριβως...........οταν ομως το κοψει ο γιατρος ΘΕΛΩ, αλλα πολυ αργα πολλες φορες...........

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Tzeni Mpotsk όλα είναι θέμα μυαλού! Όποιος επιθυμεί πραγματικά να διακόψει το κάπνισμα, το καταφέρνει... Έτσι διασφαλίζει μια καλύτερη υγεία στο μέλλον για εκείνον, αλλά και για όσους ανθρώπους τον περιβάλλουν.

   Διαγραφή
  2. Ακριβως ολα στο μυαλο ........αλλα που μυαλο να καταλαβουν!!!!!!!!!!!!!! ελπιζω να μην θιγω καποιον.........

   Εστάλη στο facebook
   https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

   Διαγραφή
  3. Οι μεγάλοι είναι υπεύθυνοι για τη ζωή τους, όπως και να 'χει... Το θέμα είναι ότι αποτελούν κακό πρότυπο για τα παιδιά, που τους μιμούνται τις περισσότερες φορές...

   Διαγραφή
  4. Αυτο ναι, αλλα λιγοι το κατανοουν...

   Εστάλη στο facebook
   https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

   Διαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!