Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σάββατο, 5 Μαΐου 2012

Η ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ

Κατά τους χρόνους του Αγίου Κωνσταντίνου του Μεγάλου, ο βασιλιάς της πόλης Μαγεδώνος (στην Περσία), Λικίνιος, είχε μία θυγατέρα εξαιρετικής ομορφιάς, που την έλεγαν Πηνελόπη. Για να την προστατεύσει από τη διαφθορά του κόσμου, την είχε κλείσει από την ηλικία των έξι χρόνων σε υψηλό και απροσπέλαστο πύργο, όπου την περιέβαλε με αφάνταστη πολυτέλεια και ανέσεις. Την υπηρετούσαν δεκατρείς θεραπαινίδες και τη μόρφωσή της είχε αναλάβει ένας πάνσοφος γέροντας, ο Απελλιανός. 

 

Μια μέρα, η κόρη είδε ένα περιστέρι να μπαίνει στον πύργο, κρατώντας στο ράμφος του ένα κλαδί ελιάς, που ήλθε να αποθέσει πάνω σε ένα χρυσό τραπέζι. Στο ίδιο μέρος ήλθε, κατόπιν, ένας αετός, για να αφήσει ένα στεφάνι από άνθη που κρατούσε στα γαμψώνυχά του και τέλος, ένα αποκρουστικό μαύρο κοράκι έφερε εκεί ένα φίδι. Η Πηνελόπη ρώτησε να μάθει από το δάσκαλό της τη σημασία των σημείων αυτών και εκείνος της εξήγησε ότι έμελλε να λάβει το βάπτισμα, σύμβολο του οποίου ήταν το κλαδί ελιάς, και αφού αντιμετώπιζε δοκιμασίες και θλίψεις, θα κέρδιζε το βασιλικό στέφανο του μαρτυρίου. Λίγο μετά το όραμα αυτό, ήλθε ένας άγγελος να την κατηχήσει στη χριστιανική πίστη και της έδωσε το όνομα Ειρήνη. 

Αφού βαπτίσθηκε, η Ειρήνη ανέτρεψε τα είδωλα του πατέρα της και αντιμετώπισε με ανδρική αποφασιστικότητα τις απειλές εκείνου. Έξαλλος ο Λικίνιος, διέταξε να ρίξουν την κόρη του κάτω από τις οπλές άγριων αλόγων, ένα από αυτά όμως στράφηκε εναντίον του βασιλιά και τον ποδοπάτησε. Η προσευχή της θυγατέρας του επανέφερε τον Λικίνιο στην ζωή, και τότε μεταστράφηκε μαζί με πλήθος υπηκόων του, παραιτήθηκε από τον θρόνο και αποτραβήχθηκε στον πύργο, όπου πέρασε την υπόλοιπη ζωή του χύνοντας δάκρυα μετανοίας. Ο διάδοχος του στον θρόνο, Σεδεκίας, επιχείρησε να μεταστρέψει την πριγκίπισσα στην ειδωλολατρία. 

Αντιμετωπίζοντας, όμως, την επίμονη άρνησή της, διέταξε να τη ρίξουν σε ένα λάκκο γεμάτο με φίδια. Με την βοήθεια του Θεού, η Ειρήνη αντεπεξήλθε στη δοκιμασία αυτή, όπως και σε άλλα βασανιστήρια στα οποία την υπέβαλαν, και έφερε στην αληθινή Πίστη πλήθος ειδωλολατρών.

Ο Σεδεκίας εκθρονίστηκε από τους εχθρούς του και ο γιος του Σαβώρ εξεστράτευσε εναντίον τους για να λάβει εκδίκηση. Ο ίδιος και ο στρατός του όμως προσβλήθηκαν από τύφλωση και ακινητοποιήθηκαν. Έξω από την πόλη συνάντησαν την Ειρήνη που τους θεράπευσε, αλλά αυτοί παρέμειναν στην τυφλότητα της ψυχής τους και υπέβαλαν την κόρη πάλι σε μαρτύρια, αναγκάζοντας την να βαδίζει σε μια απόσταση τριών μιλίων φορτωμένη έναν σάκο άμμο και με τα πόδια τρυπημένα από καρφιά. Αγανακτισμένη από την προσβολή αυτή κατά των αγίων, η γη άνοιξε και κατάπιε πλήθος απίστων. Από τους επιζώντες περισσότεροι από τρεις χιλιάδες μεταστράφηκαν. Μόνο ο βασιλιάς έμεινε αμετανόητος και τιμωρήθηκε από άγγελο Κυρίου.

Ελεύθερη πια, η Ειρήνη διέτρεξε την πόλη Μαγεδών κηρύττοντας το Ευαγγέλιο και οδήγησε στον Χριστό τους περισσότερους κατοίκους. Μετέβη κατόπιν στην πόλη Καλλίνικον, όπου θριαμβεύοντας στα μαρτύρια στα οποία την υπέβαλαν, μετέστρεψε στην πίστη τους κατοίκους, συμπεριλαμβανομένου του έπαρχου, στον οποίο ο βασιλιάς είχε αναθέσει τ0 βασανισμό της.

Η φήμη της Αγίας έφθασε έως τον βασιλιά των Περσών, Σαβώριο, ο οποίος την συνέλαβε και την αποκεφάλισε. Ένας άγγελος, όμως, την επανέφερε στην ζωή, για να μπορέσει να συνεχίσει την αποστολή της. Κατευθύνθηκε τότε προς την πόλη Μεσημβρία, κρατώντας στο χέρι της ένα κλαδί ελιάς, ως σημείο νίκης επί όλων των δυνάμεων του θανάτου. Αφού βάπτισε τον βασιλιά της περιοχής εκείνης και τους υπηκόους του, επέστρεψε στην πατρίδα της και εν συνεχεία, πέρασε από την Έφεσο, όπου έκανε θαύματα αντάξια των Αποστόλων προς επίρρωσιν του κηρύγματός της. 

Ολοκληρώνοντας το αποστολικό της έργο, η Αγία Ειρήνη πήρε μαζί της τον δάσκαλό της Απελλιανό και έξι μαθητές της και μπαίνοντας σε έναν νεόσκαπτο τάφο, τους έδωσε την εντολή να κυλήσουν πίσω της το λίθο του μνημείου και να επιστρέψουν μετά από τέσσερις ημέρες. Δύο ημέρες αργότερα, ο Απελλιανός ήλθε στον τόπο αυτό και βρήκε τον λίθο μετατοπισμένο και τον τάφο άδειο. Για το λόγο αυτό, πιστεύεται ότι η Aγία ανελήφθη στους ουρανούς, όπως ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος. 

Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Αγίας Ειρήνης στις 5 Μαΐου.

ΠΗΓΗ: VATOPAIDI.WORDPRESS.COM

6 σχόλια:

 1. Εκπληκτικός ο βίος της Αγίας Ειρήνης!!!

  Χαίρομαι που τον αναρτήσατε!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Να ειστε καλά που μας μαθένετε...πράγματα που δεν ξέρουμε και είναι τόσο όμορφα να τα διαβάζουμε και να τα μαθαίνουμε!!!!!!!!! ευχαριστούμε!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ευχαριστούμε για τις νέες γνώσεις . Δεν ήξερα τίποτα παρόλο το όνομα που φέρω . Καλή συνέχεια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Να είστε πάντα καλά, αγαπημένες φίλες και να έχετε τη βοήθεια της Αγίας Ειρήνης!
  Αντώνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μπέττυ ΑποσπόρηΠαρασκευή, 06 Μαΐου, 2016

  Χρόνια πολλά σε όλες τις Ειρήνες!!!
  Χρόνια πολλά και γλυκά και στο δικό μου Ρηνάκι!
  Ευχαριστούμε για την υπέροχη ανάρτηση κ. Αντώνη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κ. Μπέττυ, χαίρομαι που σας άρεσε η ανάρτηση για το βίο της Αγίας Ειρήνης! Εύχομαι "Χρόνια Πολλά" στην αγαπημένη μου μαθήτρια Ειρήνη! Να τη χαίρεστε και να έχει υγεία, καλή πρόοδο και ό,τι επιθυμεί στη ζωή της!

   Διαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!