Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Πέμπτη, 24 Μαΐου 2012

Η ΧΕΛΩΝΑ CARETTA CARETTA

Υπάρχει στη Γη από την εποχή των δεινοσαύρων και είναι το μόνο είδος θαλάσσιας χελώνας που αναπαράγεται στην Eλλάδα! Η Caretta Caretta είναι ερπετό που έχει προσαρμοστεί βιολογικά στο θαλάσσιο περιβάλλον. Πρόκειται για μία μεγάλη θαλάσσια χελώνα με καβούκι, που αποτελείται από κεράτινες πλάκες καφεκόκκινου χρώματος και, όπως και τα άλλα είδη θαλάσσιων χελωνών, αναπνέει με πνεύμονες. Ζυγίζει κατά μέσο όρο 90 κιλά και το μήκος της φτάνει το ένα μέτρο. Τρέφεται, κυρίως, με θαλάσσια φυτά και ασπόνδυλα με ιδιαίτερη προτίμηση στις τσούχτρες.


Ζει στη Μεσόγειο, τον Ατλαντικό, τον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ καταφύγιό της αποτελεί και ο Όρμος της Απολακκιάς! Η διαιώνισή της εξαρτάται απόλυτα από τη στεριά, αφού εκεί ολοκληρώνεται ο βιολογικός της κύκλος με την ωοτοκία, την εκκόλαψη και την επακόλουθη είσοδο των νεοσσών στη θάλασσα. Οι θηλυκές Caretta Caretta, αφού ωριμάσουν σεξουαλικά σε ηλικία περίπου τριάντα ετών, επιστρέφουν κάθε δύο τρία χρόνια στον τόπο όπου γεννήθηκαν οι ίδιες, για να εναποθέσουν τα αυγά τους. Προτιμούν τις αμμώδεις παραλίες με ήπιες κλίσεις και χωρίς εμπόδια, όπου η άμμος έχει τα κατάλληλα χαρακτηριστικά υφής και μεγέθους και πληροί τις προϋποθέσεις θερμοκρασίας και υγρασίας που είναι απαραίτητες για την επώαση.


Γεννάνε τους καλοκαιρινούς μήνες, βγαίνοντας δύο ως τέσσερις φορές στην παραλία, αργά το βράδυ. Η εκκόλαψη διαρκεί δύο μήνες. Οι νεοσσοί, περίπου 100 σε κάθε φωλιά, έχουν μήκος πέντε εκατοστά και ζυγίζουν δεκαεπτά γραμμάρια. Μόλις εκκολαφθούν, ανεβαίνουν όλοι μαζί στην επιφάνεια της άμμου και τρέχουν αμέσως προς τη θάλασσα. Αυτό το πρώτο ταξίδι είναι το σημαντικότερο της ζωής τους, γιατί βοηθά τα χελωνάκια να προσανατολιστούν και να μπορέσουν να ξαναγυρίσουν στον ίδιο τόπο μερικές δεκαετίες αργότερα. Οι νεοσσοί έχουν να αντιμετωπίσουν πάμπολλους φυσικούς εχθρούς -καβούρια, γλάρους και ψάρια- και η θνησιμότητά τους είναι εξαιρετικά υψηλή. Υπολογίζεται ότι, σε κάθε χίλια χελωνάκια επιζεί και ενηλικιώνεται μόνο ένα!
 
ΚΙΝΔΥΝΟΙ-ΑΠΕΙΛΕΣ
Η χελώνα Caretta Caretta θεωρείται είδος προς εξαφάνιση και προστατεύεται από τη Σύμβαση της Βέρνης, καθώς και από τη συνθήκη CΙΤΕS για τον έλεγχο του εμπορίου ειδών απειλούμενων με εξαφάνιση. Πριν από 80 χρόνια, ο πληθυσμός της ξεπερνούσε τις 50.000. Σήμερα, με βία φθάνει τις 4.000 παγκοσμίως.


Η υποβάθμιση και η καταστροφή των βιότοπων όπου αναπαράγεται η Caretta Caretta θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την επιβίωση του είδους. Κύρια αιτία για την αλλοίωση του φυσικού χαρακτήρα των ακτών αποτελεί η άναρχη τουριστική ανάπτυξη, που συνεπάγεται δραματική συρρίκνωση των διαθέσιμων παραλιών ωοτοκίας της χελώνας: Ο θόρυβος από τα ξενοδοχεία και τις ταβέρνες τρομάζει τις θηλυκές Caretta Caretta, τα φώτα αποπροσανατολίζουν τους νεοσσούς, ενώ τα οχήματα, οι ομπρέλες για τον ήλιο και οι ξαπλώστρες συμπιέζουν την άμμο, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην ωοτοκία και την εκκόλαψη.

 
Επιστημονικό όνομα:
Caretta Caretta
Kοινό όνομα:
Χελώνα Καρέττα Καρέττα, Θαλασσοχελώνα
Βάρος:
Μέσος όρος 90 κιλά.
Μήκος:
1 μέτρο
Χρώμα:
Το όστρακό της είναι κοκκινοκαφέ.
Βιότοπος:
Ζάκυνθος, παραλίες Δ. Πελοποννήσου, Κρήτη, Κεφαλονιά, Ρόδος.
Αναπαραγωγή:
115 αυγά -κατά μέσο όρο- ανά γέννα, με περίοδο επώασης έως 66 ημέρες.
Κύριες απειλές:
Καταστροφή ή υποβάθμιση των περιοχών ωοτοκίας, λόγω ανεξέλεγκτης τουριστικής ανάπτυξης, εμπλοκής σε αλιευτικά εργαλεία, ρύπανσης των θαλασσών.

Σημαντικές απειλές αποτελούν, επίσης, η χρήση μη επιλεκτικών αλιευτικών εργαλείων -κάθε χρόνο χιλιάδες θαλάσσιες χελώνες μπλέκονται τυχαία στα δίχτυα και τα παραγάδια και πνίγονται- και η ρύπανση από προϊόντα πετρελαίου, χημικές ουσίες και σκουπίδια. Ιδιαίτερο πρόβλημα αποτελούν οι πλαστικές σακούλες, αφού οι χελώνες τις τρώνε, νομίζοντας πως πρόκειται για τσούχτρες, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από ασφυξία. Τέλος, κάποιες χελώνες τραυματίζονται, μερικές φορές θανάσιμα, από ταχύπλοα σκάφη που πλέουν κοντά στις παραλίες ωοτοκίας. Πάντως, με την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων προστασίας, αυτή η τελευταία απειλή τείνει, πλέον, να μειωθεί σημαντικά.

ΠΗΓΗ: ECORODOS.GR

2 σχόλια:

 1. Θαυμάσιες οι χελώνες!!! Υπέροχο το χρώμα στις φωτογραφιες!!! Και ειδικά εκείνη η φωτο με τα κίτρινα ψάρια γύρω- γύρω στην καρέττα καρέττα... υπέροχη!!!

  Στην Ζάκυνθο, είχα πάει τον περασμένο χρόνο...
  Διαπίστωσα ότι οι ντόπιοι κάνουν ότι μπορούν για να μην ενοχλούν αυτά τα υπέροχα πλάσματα!!!!

  Αν πάτε και σεις Ζάκυνθο, θα δείτε δίπλα στον κόλπο όπου βγαίνουν τα χελωνάκια και ένα θαυμάσιο ενυδρείο... μην παραλείψετε να το επισκεφθείτε!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΑΘΗΝΑ ΚΑΤΣΑΓΑΝΝΗΤρίτη, 29 Μαΐου, 2012

  ΚΥΡΙΕ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΕΤΑ-ΚΑΡΕΤΑ!!!ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!