Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σάββατο, 2 Ιουνίου 2012

ΠΟΣΟ & ΓΙΑΤΙ;

ΠΟΣΟ ΖΕΙ ΕΝΑ ΜΥΡΜΗΓΚΙ;
Η διάρκεια ζωής ενός μυρμηγκιού εξαρτάται από τη θέση και το ρόλο του στη μυρμηγκοφωλιά. Εκεί επικρατεί ένας αυστηρός καταμερισμός αρμοδιοτήτων. Άλλα μυρμήγκια εργάζονται κι άλλα απλώς αναπαράγονται. Ένα μυρμήγκι-εργάτης ζει κατά μέσο όρο 6-12 εβδομάδες, υπηρετώντας την αποικία όπου ανήκει. Η βασίλισσα ζει ακόμα και δεκαετίες, ασχολούμενη αποκλειστικά με το ζευγάρωμα και τη φροντίδα των αυγών. Σε μερικά είδη υπάρχουν μυρμήγκια ηλικίας τριάντα ετών. 

 

Οι βιολόγοι ερευνούν τους παράγοντες που εξασφαλίζουν μακροζωία στα ζώα. Ορισμένοι θεωρούν καθοριστική την επίδραση του μεταβολισμού. Αντίθετα, άλλοι κρίνουν ότι το ζώο γερνά γρηγορότερα όταν εκτίθεται σε κινδύνους. Η μακροζωία της καλά προστατευμένης βασίλισσας, σε σχέση με τους εργάτες, δικαιώνει τη δεύτερη άποψη.

ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΤΣΙΜΠΑΝΕ ΜΟΝΟ ΤΑ ΘΗΛΥΚΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ;
Υπάρχουν πάνω από 2.700 διαφορετικά είδη κουνουπιών σε όλο τον κόσμο. Τα κουνούπια είναι περισσότερο γνωστά για τα ενοχλητικά τσιμπήματα, τα οποία προκαλούν κυρίως στον άνθρωπο. Εκτός από αυτό όμως, έχουν μια ιδιαίτερη σημασία για το οικοσύστημα, καθώς όταν είναι στο στάδιο του αυγού ή της πούπας, αποτελούν τροφή για πολλά ζώα του νερού, ενώ όταν είναι ενήλικα είναι βασική τροφή αμφιβίων και πουλιών. Τα κουνούπια διαθέτουν τρία διαφορετικά συστήματα ανίχνευσης, γι' αυτό και μπορούν πολύ εύκολα να βρουν το στόχο τους.


Συγκεκριμένα, έχουν χημικούς ανιχνευτές, οπτικούς ανιχνευτές και ανιχνευτές θερμότητας. Ταυτόχρονα διαθέτουν πολύ καλή σωματική διαμόρφωση για πέταγμα. Δεν τσιμπούν όλα τα κουνούπια, αλλά μόνο τα θηλυκά. Τα αρσενικά κουνούπια έχουν διαφορετική μορφολογία στο κεφάλι και τρέφονται από το νέκταρ των φυτών. Τα θηλυκά κουνούπια διαθέτουν μια μυτερή και λεπτή προβοσκίδα που εισάγουν στο δέρμα και με την οποία ρουφούν το αίμα, το οποίο στη συνέχεια αποθηκεύουν στην κοιλιά τους. Τα θηλυκά χρειάζονται το αίμα, γιατί περιέχει πρωτεΐνες απαραίτητες για την ανάπτυξη των αυγών που φέρουν. Ένα τσίμπημα μπορεί να περιέχει μέχρι και 5 χιλιοστά του λίτρου αίμα.

Ταυτόχρονα με το τσίμπημα, τα κουνούπια αφήνουν και κάποιες δικές τους πρωτεΐνες στο μέρος που τσιμπούν, οι οποίες δημιουργούν και όλο τα πρόβλημα μια και σε αυτές μπορεί να κρύβονται μεταδοτικές ασθένειες, αλλά είναι και υπεύθυνες για την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, με αποτέλεσμα τον κνησμό και το κοκκίνισμα της περιοχής.

4 σχόλια:

 1. πολύ αστείες οι φωτο σας...
  πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση...
  (δεν ήξερα ότι από θηλυκό κουνούπι παίρνουμε την τσιμπιά!!!)

  Και τέλος,
  αγαπητά μου Παιδικά Χαμογελα...,
  Πολύ χαίρομαι που τα πηγαίνετε τόσο καλά στην ψηφοφορία των Τοπ Μπλογκς!!!

  Μπράβο σας.... και σ'ανώτερα!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Χα, χα, χα!!! Είδες Λάμπρο τι μαθαίνεις! Από θηλυκό κουνούπι η τσιμπιά...

  Σ' ευχαριστώ φίλε μου για τα καλά σου λόγια για την ψηφοφορία! Να είναι καλά οι φίλοι μας που μας αγαπούν και μας στηρίζουν! Καλή επιτυχία και σε σένα! Έχουμε ακόμα μέρες...

  Να έχεις μια όμορφη Κυριακή!
  Αντώνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Συνεχίστε έτσι Παιδικά Χαμόγελα. ΕΙστε καταπληκτικοί :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Σ' ευχαριστώ πολύ, φίλε Rudolf και σε καλωσορίζω στα "ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ"! Εύχομαι να περνάς όμορφα μαζί μας!
  Αντώνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!