Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σάββατο, 4 Αυγούστου 2012

ΧΡΥΣΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ

Η Ελλάδα, χώρα ναυτική και κατεξοχήν θαλασσινή, κατέχει ένα ακόμα θλιβερό ρεκόρ στα ατυχήματα. Πρώτη σε πνιγμούς στην Ευρώπη και δεύτερη στον κόσμο μετά την Ιαπωνία, πάντα αναλογικά με τον πληθυσμό της, αντικρίζει το μέλλον με έξι στους δέκα Έλληνες να δυσκολεύονται να κολυμπήσουν απλά, έστω και πενήντα μέτρα (μήκος μιας πισίνας). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο πνιγμός να είναι η δεύτερη αιτία θανάτου από ατύχημα στη χώρα μας. 


Η Ελληνική Ναυαγοσωστική Ακαδημία, αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, πιστεύοντας ότι αξίζει να ζούμε σε μια χώρα με ασφάλεια και προστασία στις ακτές, δίνει τις παρακάτω συμβουλές: 

 1. Όσοι δεν γνωρίζετε κολύμπι, αλλά αγαπάτε τη θάλασσα και τις χαρές της, φροντίστε να μάθετε κολύμπι σε κάποια ακαδημία εκμάθησης.
 2. Μην κολυμπάτε ποτέ μόνοι σας στη θάλασσα ή όταν είστε κουρασμένοι ή έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας.
 3. Μπαίνετε στο νερό τουλάχιστον 3 ώρες μετά από το τελευταίο σας γεύμα.
 4. Μην καταναλώνετε αλκοόλ αν πρόκειται να κολυμπήσετε, αλλά άφθονα υγρά, ιδιαίτερα τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες.
 5. Αποφεύγετε την ηλιοθεραπεία και οπωσδήποτε να χρησιμοποιείτε αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, όχι κάτω από 15 βαθμούς, όσο μαύρη επιδερμίδα κι αν έχετε.
 6. Μην απομακρύνεστε από την ακτή και να υπολογίζετε τις δυνάμεις σας για την επιστροφή. Αν κάνετε μεγάλες αποστάσεις, προτιμάτε να κολυμπάτε παράλληλα με την ακτή, για περισσότερη ασφάλεια και αποφεύγετε τη νυχτερινή κολύμβηση.
 7. Μην ενοχλείτε τους γύρω σας. 
 8. Μην παραβιάζετε τις σημαδούρες των ακτών.
 9. Μην μπαίνετε στη θάλασσα όταν είναι φουρτουνιασμένη και προσέχετε τις περιοχές με θαλάσσια ρεύματα. Αν βρεθείτε μέσα σε κάτι τέτοιο, κολυμπήστε χωρίς πανικό διαγώνια 45 μοίρες, μέχρι να το αποφύγετε.
 10. Μην βουτάτε σε θολά και άγνωστα νερά.
 11. Στις καταιγίδες και στους ισχυρούς ανέμους απομακρυνθείτε αμέσως από τη θάλασσα και κλείστε τις ομπρέλες ηλίου.
 12. Μην φωνάζετε για αστείο «βοήθεια» ή «πνίγομαι», αλλά να γνωρίζετε τα τηλέφωνα ανάγκης και τις βασικές γνώσεις Πρώτων Βοηθειών.
 13. Αν πάθετε κράμπα, μην πανικοβληθείτε, όσο και αν πονάτε, αλλά γυρίστε ανάσκελα, επιπλεύστε και καλέστε βοήθεια. Επίσης, προσπαθήστε να τεντώσετε το πόδι σας και να τραβήξετε τα δάχτυλα των ποδιών σας προς το γόνατο.
 14. Προσέχετε τα μικρά παιδιά. Χρειάζονται συνεχή επιτήρηση και παρακολούθηση από κάποιον ενήλικα.
 15. Μην πετάτε γυάλινα και αιχμηρά αντικείμενα στη θάλασσα και στις ακτές και γενικά μην αφήνετε σκουπίδια.
 16. Προσέχετε τα μικρά ζώα, τα οποία βρωμίζουν, προκαλούν και τις περισσότερες φορές, απαγορεύονται στις παραλίες.
 17. Παρατηρείτε και διαβάζετε με προσοχή τις σημαίες και τις πινακίδες υποδείξεων που υπάρχουν στις παραλίες, προτού μπείτε στο νερό και αναγνωρίστε το χώρο (δυστυχώς, λόγω κρατικής αδιαφορίας, υπάρχουν σε πολύ λίγες παραλίες).
 18. Αν νιώσετε άσχημα, γυρίστε ανάσκελα και κάντε το διεθνές Σήμα Κινδύνου κουνώντας τα χέρια σας αριστερά-δεξιά, δημιουργώντας ένα μεγάλο ημικύκλιο, μέχρι να έρθουν να σας βοηθήσουν.
 19. Επιλέξτε παραλίες με επιτήρηση από εξειδικευμένο προσωπικό. Ακολουθείτε τις υποδείξεις και τις οδηγίες των ναυαγοσωστών και διευκολύνετε τη δουλειά τους σε μια διάσωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!