Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟΧΕΙΡΑ ΠΑΙΔΙΑ

Προτού ξεκινήσουμε για το πώς να διδάξετε δεξιότητες γραφής στο παιδί σας, θα πρέπει καταρχήν να γνωρίζετε εάν το παιδί σας είναι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας. Είναι πολύ απλό να το προσδιορίσετε. Απλώς, παρατηρήστε το παιδί σας όταν ξεκινά να μαζεύει πράγματα. Το χέρι που χρησιμοποιεί για το σκοπό αυτό, θα σας δείξει εάν είναι αριστερόχειρας ή όχι. Τα αριστερόχειρα παιδιά διαφέρουν λιγάκι από τα συνηθισμένα παιδιά. 


Υπάρχουν κάποια σημεία τα οποία θα πρέπει να έχετε κατά νου, όταν θα ξεκινήσετε να τους διδάσκετε να γράφουν:
 1. Αφήστε το παιδί σας να κατανοήσει ότι, παρόλο που γράφει με το αριστερό χέρι, αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση ελάττωμα.
 2. Κάντε το να καταλάβει ότι υπάρχουν πολλά ακόμη παιδιά σαν και αυτό, αν και μπορεί να μην είναι κοντά του.
 3. Βεβαιωθείτε ότι μπορεί να γράψει την κάθε λέξη με καλή γραφή και με όμορφα γράμματα.
 4. Μην το εξαναγκάζετε ποτέ να χρησιμοποιεί το δεξί χέρι, αυτό μπορεί να προκαλέσει επιπλέον πίεση και μπορεί να μην καταφέρει να γράψει καλά.
 5. Το παιδί θα πρέπει να κρατάει τις σημειώσεις κοντά στο "αριστερό του χέρι" δημιουργώντας την κατάλληλη γωνία, σύμφωνα με τη θέση του χεριού του.
 6. Το σημειωματάριο θα πρέπει, επίσης, να έχει την κατάλληλη απόσταση, και να τοποθετείται στο κατάλληλο ύψος, με σκοπό να κάνει το παιδί να αισθάνεται άνετα κατά τη διάρκεια του γραψίματος.
 7. Διδάξτε του πώς να κρατάει/πιάνει με τον κατάλληλο τρόπο ένα μολύβι μεταξύ του δείκτη, του μεσαίου δακτύλου και του αντίχειρα.
 8. Να προσπαθείτε πάντα να κινητοποιείτε και να εκτιμάτε το παιδί σας όταν γράφει και χρησιμοποιεί το αριστερό του χέρι.
 9. Δώστε του να κρατήσει χρωματιστά μολύβια/στυλό που να ελκύουν την προσοχή του, και να διατηρούν το ενδιαφέρον του στο γράψιμο.
 10. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε την ικανότητα κατανόησης και μάθησης του παιδιού σας, ενώ το διδάσκετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να το διδάξετε με τον κατάλληλο τρόπο.
 11. Προσπαθήστε να κατανοήσετε την υπομονή του παιδιού σας, και ακόμη και όταν απογοητεύεται παραμείνετε ψύχραιμοι. Απαιτείται μεγάλη προσπάθεια από τη δική σας πλευρά.
 12. Προσπαθήστε να το διδάξετε εικονικά -μέσω εικόνων- και πείτε του να γράψει για αυτό που βλέπει. Αυτό θα βελτιώσει τον τρόπο χειρισμού του χεριού του.
 13. Μην ανησυχείτε στην αρχή για τα κακογραμμένα κείμενα και τα ορθογραφικά λάθη. Βοηθήστε το παιδί σας να βελτιωθεί σταδιακά.
Τέλος, κάθε παιδί με αριστερή πλευρίωση, θα πρέπει να ακολουθεί κάποιες τεχνικές κατά την εμπλοκή του σε γραφοκινητικές δραστηριότητες, καθώς η φορά της γραφής, αλλά και η κατεύθυνση, έχει αναπτυχθεί από δεξιόχειρες για δεξιόχειρες!!!


Ουσιαστικά, προσπαθούμε να κάνουμε το παιδί να γράψει αντίθετα από το φυσικό του τρόπο…

Ας δούμε, λοιπόν, πώς μπορούμε να κάνουμε λίγο πιο εύκολη τη ζωή του… 
 • Οι αριστερόχειρες θα πρέπει να κάθονται ελάχιστα πιο ψηλά στην καρέκλα από τους δεξιόχειρες. Έτσι, η οπτική επαφή με αυτό που γράφουν, θα είναι καλύτερη. Ένα μαξιλαράκι στο κάθισμα θα βοηθήσει αρκετά.
 • Επίσης, με την ίδια ακριβώς λογική θα πρέπει να πιάνει το όργανο πιο ψηλά (περίπου 3,5 εκατοστά από τη μύτη του μολυβιού).
 • Η δύναμη που βάζουμε στο μολύβι θα πρέπει να είναι ίση σε κάθε δάχτυλο (αντίχειρας, μέσος και δείκτης), ώστε η θέση να μην χαλάει.
 • Η θέση του χαρτιού είναι εξαιρετικά σημαντική!!! Ποτέ το χαρτί παράλληλο με το σώμα του παιδιού, αλλά παράλληλο με το χέρι που γράφει!!! (Στην περίπτωση μας σκεφτείτε ότι η αριστερή πάνω γωνία θα πρέπει, περίπου, να «δείχνει» την πάνω πλευρά του γραφείου/θρανίου).
 • Επίσης, καλό θα ήταν να χρησιμοποιούμε αρχικά μολύβι με μαλακή μύτη, ώστε η ροή πάνω στο χαρτί να είναι πιο ομαλή.
 • Στα γράμματα που απαιτούν οριζόντιες γραμμές δεν θα πρέπει να είμαστε αυστηροί με τη φορά (αριστερά προς δεξιά), αλλά θα πρέπει να αφήσουμε τα παιδιά να διαλέξουν ό,τι τα βολεύει!

Επίσης, αν είναι δυνατό, στο σχολείο καλό θα ήταν να μην κάθεται στο ίδιο θρανίο ένας αριστερόχειρας με έναν δεξιόχειρα!!!

ΠΗΓΗ: IKIDCENTERS.COM

4 σχόλια:

 1. Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση!!
  Ήμουν αριστερόχειρας μέχρι την Τετάρτη δημοτικού , οπότε ο δάσκαλος τότε , θεώρησε ότι πρέπει να φάω πολλές ξυλιές στο αριστερό χέρι με τη βέργα , για να αλλάξω χέρι γραφής !! Θεωρούσε απαράδεκτο να γράφει ένα παιδί με το αριστερό !! Τι χρόνια κι αυτά και τι δάσκαλοι ήταν αυτοί!!
  Άλλαξα χέρι λοιπόν και από τότε γράφω με το δεξί !!
  Όμως το δυνατό μου χέρι , αυτό που κάνω όλες τις υπόλοιπες δουλειές , παραμένει το αριστερό !!
  Το μόνο ωραίο της υπόθεσης είναι ότι γράφω και ζωγραφίζω το ίδιο ωραία και άνετα και με τα δύο χέρια !!!!
  Η μια κόρη μου είναι αριστερόχειρας, αλλά ως παθούσα, φυσικά την ενθάρρυνα να συνεχίσει να γράφει με το αριστερό !!
  Είχε κάποιες μικρές δυσκολίες στο δημοτικό πχ αποφεύγαμε τα σπιράλ τετράδια , αλλά όλα καλά, κάνει πολύ όμορφα γράμματα και επίσης ζωγραφίζει πολύ όμορφα!!

  Πολλά σαμιώτικα χαιρετίσματα
  Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά σας εύχομαι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πραγματικά ενδιαφέρουσα ανάρτηση. Και εγώ αριστερόχειρας, μακάρι να υπήρχαν αυτές οι πληροφορίες και παλιότερα...!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλή μου φίλη, Αθηνά,
  τελικά κάθε αριστερόχειρας έχει και τη δική του... πονεμένη ιστορία! Σίγουρα τα χρόνια εκείνα της σχολικής μας ζωής, τόσο οι γονείς, όσο και οι δάσκαλοι αντιμετώπιζαν τις περιπτώσεις των αριστερόχειρων παιδιών με την αντιπαιδαγωγική μέθοδο του ξύλου. Ήταν μια... κακή συνήθεια το να γράφει κάποιο παιδί με το αριστερό του χέρι κι έπρεπε όσο το δυνατόν συντομότερα να ξεπεραστεί... Θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι γράφεις και ζωγραφίζεις εξίσου όμορφα και με τα δυο σου χέρια. Το ταλέντό σου στη ζωγραφική είναι πολύ μεγάλο και φυσικά δεν θα μπορούσε να μην εκδηλωθεεί, ακόμα κι αν ζωγράφιζες με μόνο το αριστερό σου χέρι.
  Ξεπερασμένες αντιλήψεις και μέθοδοι...

  Σ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου και εύχομαι ένα όμορφο, ρομαντικό Φθινόπωρο στο πανέμορφο νησί σου!
  Αντώνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Να είσαι καλά, φίλη Sheena! Αν υπήρχαν παλιότερα ειδικευμένοι επιστήμονες, πολλά προβλήματα της εποχής θα είχαν ξεπεραστεί πολύ πιο εύκολα... Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής μου καριέρας συνάντησα πολλά παιδιά αριστερόχειρα, τα οποία ήταν απόλυτα φυσιολογικά, με άριστες επιδόσεις στο σχολείο! Αξίζει λοιπόν, γονείς και εκπαιδευτικοί να βοηθήσουμε τα αριστερόχειρα παιδιά να κατανοήσουν, ότι η γραφή με το αριστερό τους χέρι δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ελάττωμα και να συμβάλουμε όσο μπορούμε, ώστε να προσαρμοστούν πιο ήπια στο σχολείο και στις καθημερινές τους υποχρεώσεις.

  Καλό σου βράδυ! Αντώνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!