Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ: ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ

Έχετε σίγουρα παρατηρήσει την ευκολία με την οποία παιδιά, ακόμα και των πιο μικρών ηλικιών, χειρίζονται τους υπολογιστές και σας έχει σίγουρα ενοχλήσει το γεγονός ότι όσo αυτά μεγαλώνουν, τόσο περισσότερο εθίζονται σε video games (αρχικά) και social networks (στη συνέχεια), σε βαθμό που να μην ξεκολλούν από την οθόνη. Τι μπορείτε να κάνετε; 


ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ
Σε γενικές γραμμές, η πολύωρη έκθεση των παιδιών στην οθόνη του υπολογιστή συνδέεται από τους επιστήμονες με -ως επί το πλείστον- αρνητικά ευρήματα: Η παιδική παχυσαρκία, η απομόνωση από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, η επιβάρυνση της νοητικής, ψυχολογικής και συναισθηματικής ανάπτυξης -μέσω της παρακολούθησης βίαιων ή ακατάλληλων σκηνών- είναι κάποιες μόνο επιπτώσεις που παιδίατροι και παιδοψυχολόγοι επισημαίνουν. Από την άλλη, όμως, είναι δυνατόν να αποκλείσεις τον υπολογιστή από το παιδί;

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ
Ο γενικός κανόνας, λένε οι ειδικοί, τον οποίο οι γονείς θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους, όσον αφορά την χρήση του οικογενειακού υπολογιστή από τα παιδιά, είναι ότι ο χρόνος ενασχόλησης θα πρέπει να είναι αντιστρόφως ανάλογος από την ηλικία του παιδιού. Τα βρέφη δεν χρειάζεται καν να έρχονται σε επαφή με τον υπολογιστή, ενώ μέχρι τα 2 τους έτη μόνο αποσπασματικές εικόνες μπορούν να αντιληφθούν.

Η πρώτη σοβαρή επαφή μπορεί να γίνει από τα 3 έτη και μετά και πάντα συνοδεία του γονιού. Από αυτή την ηλικία και μετά, το νήπιο μπορεί για μερικά λεπτά να παρακολουθήσει κάποια video, κατάλληλα για την ηλικία του, με απλή πλοκή και ευχάριστο τέλος. Για παράδειγμα, τα παλιά κλασικά καρτούν, οι ιστορίες με ζώα κ.λπ., τα οποία μπορείτε να βρείτε στο You Tube, μπορούν να τα διασκεδάσουν για λίγο, εξοικειώνοντάς τα ταυτόχρονα με τον υπολογιστή, ως μηχάνημα πολύτιμο για την υπόλοιπη ζωή τους.

Για παιδιά Δημοτικού, ακόμα περισσότερα οφέλη μπορεί να έχει ο υπολογιστής ως προς την χρήση του ίντερνετ, αφενός επειδή η χρήση του τα διδάσκει τεχνολογικές δεξιότητες που θα τους είναι απαραίτητες στο σύγχρονο κόσμο και αφετέρου, επειδή μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για την ενημέρωσή τους και ως πηγή απεριόριστων πληροφοριών που πιθανόν θα τους χρειαστούν για τα μαθήματα ή τις σχολικές εργασίες τους. Όσο για τα βιντεοπαιχνίδια, τα οποία τα παιδιά λατρεύουν, όσο εθιστικά, άλλο τόσο διασκεδαστικά και δημιουργικά μπορεί να είναι, εφόσον είναι κατάλληλα για την ηλικία τους.

ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ
Πώς μπορεί, όμως, ο γονιός να βάλει φρένο στην χρήση του υπολογιστή από τα παιδιά και να τα προστατεύσει από τους κινδύνους του Διαδικτύου, όπως η επικοινωνία με αγνώστους, η «επίσκεψη» σε ακατάλληλες ιστοσελίδες και η επιρροή επίμονων διαφημιστικών;

Ο γονικός έλεγχος είναι η πρώτη λύση στην οποία θα πρέπει να καταφύγετε. Ο λόγος για ειδικά «εργαλεία» ηλεκτρονικών υπολογιστών, τα οποία, συνήθως, είναι ενσωματωμένα στα λειτουργικά συστήματα (π.χ. στα Windows) και σκοπό έχουν να φιλτράρουν των περιεχόμενο ιστοσελίδων, να εμποδίσουν ή να ελέγξουν την πρόσβαση σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και να περιορίσουν το χρόνο που έχουν τα παιδιά στη διάθεσή τους για τη χρήση του υπολογιστή.

Το δεύτερο που θα πρέπει να κάνετε είναι να δώσετε στα παιδιά σας, ακόμα και στις πιο μικρές ηλικίες, κάποιες πολύτιμες συμβουλές, σχετικά με τη χρήση του υπολογιστή και ειδικά του Διαδικτύου: Ως προς τον ίδιο τον υπολογιστή, δεν θα πρέπει να τον χρησιμοποιούν αν δεν ξέρουν τον τρόπο, αλλά ακόμα κι αν ξέρουν, θα πρέπει να σας εκφράζουν οποιαδήποτε απορία, πριν κάνουν κάποιο«κλικ» που τους φαίνεται ακατανόητο.

Ως προς το Διαδίκτυο, δεν θα πρέπει να επικοινωνούν με αγνώστους, ουδέποτε να δίνουν προσωπικές πληροφορίες σε άλλα άτομα ή σε ιστοσελίδες, ουδέποτε να συναντήσουν άτομο που γνώρισαν μέσω Διαδικτύου, ουδέποτε να αγοράζουν αγαθά και υπηρεσίες, χρησιμοποιώντας την πιστωτική σας κάρτα και να συμπεριφέρονται με την ίδια ευγένεια και τρόπους, όπως στην κανονική τους ζωή.

Αν χρειάζονται κάποια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, θα πρέπει να είναι αρκετά ώριμα για να τη χειρίζονται και, κατά καιρούς, καλό είναι να παρακολουθούμε την δραστηριότητά τους. Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς θα πρέπει να αφιερώνουν χρόνο στα παιδιά τους για να εξερευνούν μαζί κάποιους ιστότοπους που τα ενδιαφέρουν, αλλά και τα παιχνίδια με τα οποία παίζουν, για να μπορούν να τα ελέγχουν καλύτερα και να παρεμβαίνουν, όποτε το κρίνουν σκόπιμο. 

ΠΗΓΗ: MAMA365.GR 

Στη συνέχεια, μπορείτε να διαβάσετε και τις παρακάτω -σχετικές με το θέμα- αναρτήσεις!

6 σχόλια:

 1. Αυτό είναι σε συνάρτηση και με την εμπιστοσύνη των δυο μερών(παιδιού και γονέα).Ευτυχώς που η μικρή κόρη μου(Ε΄ Δημοτικού) ασχολείται λίγο με το διαδίκτυο, γιατί παίζει σε κοντινή αλάνα μ΄ άλλα παιδιά.Αυτά που δε μπορούν να παίξουν θέλουν μεγάλη προσοχή, αλλά και πάλι είναι θέμα κι εμπιστοσύνης.Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο!:)))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αγαπημένη φίλη, η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά τους είναι το άλφα και το ωμέγα για τη σωστή ανάπτυξη και τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους. Είναι αυτή που τους δίνει τη δύναμη ν' ανοίξουν τα φτερά τους και να πετάξουν μακριά, χωρίς όμως να ξεχάσουν από πού ξεκίνησαν. Οι υπολογιστές έχουν μπει για τα καλά στη ζωή όλων και η σωστή χρήση, μόνο θετικά μπορεί να προσφέρει. Ο γονικός έλεγχος στα παιδιά των μικρών ηλικιών, δεν είναι απλά απαραίτητος, αλλά επιβάλλεται να υπάρχει!
   Σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη και σου εύχομαι καλό μήνα!
   Αντώνης

   Διαγραφή
 2. Aντώνη μου πολύ νέοι γονείς βρίσκουν τον υπολογιτή σαν ένα μέσο να αποσπόύν την προσοχή τους τα παιδιά, έτσι ώστε να μην γίνονται ενοχλητικά, αγνοώντας το πρόβλημα που μπορεί να προκύψει σ αυτά.Ο υπολογιστής είναι ένα είδος ναρκωτικού το οποίο μοιάζει ακίνδυνο αλλά κατά βάθος κρύβει πολλούς.Όσο εύκολη είναι η εξάρτηση τόσο δύσκολη είναι η απεξάρτηση.ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.Στο, παν
  μέτρον άριστον, θα συμπληρώσω.Η ΧΡΗΣΗ ΩΦΕΛΕΙ Η ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΒΛΑΠΤΕΙ.
  ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ. ΣΑΣ ΑΑΓΑΠΩ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευσταθία μου, η παρουσία των γονιών κατά τη διάρκεια χειρισμού του Η/Υ από τα παιδιά, είναι απαράιτητη. Η σωστή χρήση του υπολογιστή τα προστατεύει, γιατί τα παιδιά συχνά έχουν άγνοια των κινδύνων του διαδικτύου!
   Να είσαι πάντα καλά, Αντώνης

   Διαγραφή
 3. πολυ οφελιμη αναρτηση
  ολοι εμεις που σαν γονεις ,θειοι ή παπουδες εχουμε κοντα μας ενα μικρο παδι καλα θα ειναι να ξερουμε τι ειναι επιτρεπτο και τι οχι
  σευχαριστουμε φιλε Αντωνη και μιας και δεν ξαναγραψα απο την αρχη της σχολικης χρονια ευχομαι καλη ,δημιουργικη και ηρεμη χρονια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ειρήνη μου, σ' ευχαριστώ για τις ευχές σου! Είναι σημαντικό να γνωρίσουμε στα παιδιά μας τους κινδύνους τους διαδικτύου. Και μόνο όταν βρισκόμαστε κοντά τους και τα συμβουλεύουμε σωστά, θα μπορέσουμε να τα προφυλάξουμε. Καλό μήνα σου εύχομαι!
   Αντώνης

   Διαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!