Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΑΘΕ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ: ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Η αρχή της σχολικής χρονιάς είναι μια έντονη περίοδος στη ζωή κάθε οικογένειας και, κυρίως στην περίπτωση που το παιδί πηγαίνει πρώτη φορά στο σχολείο. Άλλωστε, το σχολείο αποτελεί μια περίοδο ορόσημο, που οριοθετεί το πέρασμα από τη νηπιακή στην παιδική ηλικία. Όπως κάθε μεταβατική φάση, ενέχει συναισθηματικές δυσκολίες που μπορούν να ξεπεραστούν εύκολα με την καθοδήγηση του γονιού.

ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ... ΜΕ 7 ΑΠΛΑ ΒΗΜΑΤΑ

Ο... καημός της επιστροφής στο σχολείο εξακολουθεί να αποτελεί έκπληξη για πολλούς γονείς. Τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο κάθε χρόνο και τα μικρότερα, στην εποχή μας, έχουν ήδη την εμπειρία του παιδικού σταθμού ή της φύλαξης έξω από το σπίτι από κάποιο πρόσωπο που δεν είναι ο γονιός τους. Γιατί, λοιπόν, δεν ξέρουν τι να περιμένουν από το σχολείο; Σκεφτείτε αυτό: η ανάπτυξή τους είναι τόσο γρήγορη, ώστε η περσινή ρουτίνα έχει ήδη ξεχαστεί. Τα παιδιά είτε φοβούνται, είτε περιμένουν με λαχτάρα την έναρξη του σχολείου, ανάλογα με το τι θυμούνται από την περασμένη χρονιά ή ανάλογα με το τι έχουν ακούσει από αδέλφια, συγγενείς και φίλους.
 
Πώς είναι να πηγαίνει κανείς στο σχολείο; Σκεφτείτε πώς θα ήταν μια αλλαγή εργασίας για σας. Οι προσδοκίες για το τι πρόκειται να συμβεί και για το τι κατάσταση θα αντιμετωπίσουν είναι τελικά το παν. Έτσι, η βοήθεια του γονιού θα πρέπει, σε μεγάλο βαθμό, να επικεντρωθεί σε αυτό το σημείο.
 1. Η σχέση σας με το παιδί σας έχει μεγάλη επιρροή στο πώς αισθάνεται. Επομένως, είναι σημαντικό να αντιληφθεί ότι, κατ΄ αρχάς, δεν έχετε εσείς άγχος. Συχνά, και εντελώς ακούσια, οι γονείς μεταδίδουν την ένταση και την ανησυχία τους στο παιδί, και μάλιστα όχι εκφραστικά, αλλά με τη στάση τους. Αφιερώστε στο παιδί σας χρόνο -αυτό ισχύει και για τους δύο γονείς. Η επιστροφή από τις διακοπές επηρεάζει πολλές εργασίες, αλλά προέχει να δώσετε λίγη παραπάνω προσοχή και χρόνο στο παιδί αυτήν ακριβώς τη χρονική στιγμή. Λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει το σχολείο, αφήστε κατά μέρος δουλειές και ασχολίες έξω από το σπίτι, και αφιερώστε χρόνο στο παιδί σας. Κάντε μαζί τα ψώνια για το σχολικό του εξοπλισμό και αφήστε το να κάνει τις επιλογές του.
 2. Μια νέα αρχή είναι πάντα γεμάτη υποσχέσεις. Αυτή είναι η εποχή που οι γονείς θέτουν όρους και όρια στα παιδιά τους, προγραμματίζουν εξωσχολικές εκδηλώσεις και φτιάχνουν το οικογενειακό τους πρόγραμμα. Μην το παρακάνετε! Επικεντρωθείτε στην έναρξη της χρονιάς και προχωρήστε στα υπόλοιπα κάπως πιο αργά, αφού το παιδί σας βρει το σχολικό του ρυθμό. Διατηρήστε μια ομαλή οικογενειακή ρουτίνα τις πρώτες ημέρες του σχολείου, με τακτές ώρες ύπνου και πρωινού ξυπνήματος.
 3. Δείξτε κατανόηση και βεβαιώστε το παιδί σας ότι όλα θα πάνε καλά. Αφήστε το να πάρει μαζί του κάποιο αγαπημένο του μικροαντικείμενο (με τη συμφωνία να μην το βγάλει από την τσάντα του την ώρα του μαθήματος). Ακούστε τις ανησυχίες του και μην τις υποβιβάζετε, είναι εντελώς αληθινές για το παιδί σας.
 4. Κουβεντιάστε με το παιδί σας για την πρώτη του ημέρα στο σχολείο και βοηθήστε το να δημιουργήσει θετικές προσδοκίες. Χωρίς να υπερβάλετε, μιλήστε του για τους συμμαθητές του, την καινούρια δασκάλα, τα ωραία πράγματα που θα κάνει και θα μάθει, και μην ξεχάσετε να αναφέρετε την αυλή και το διάλειμμα. Μεταδώστε του τον ενθουσιασμό σας και δώστε του παραδείγματα από ωραίες στιγμές της δικής σας σχολικής ζωής.
 5. Δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι το σχολείο είναι ένα όμορφο μέρος όπου μαθαίνουμε ένα σωρό πράγματα. Η δουλειά του παιδιού είναι να είναι μαθητής, όπως και η δική σας δουλειά είναι να πηγαίνετε στην εργασία σας
 6. Συχνά το κλάμα είναι αναπόσπαστο μέρος της έναρξης της σχολικής χρονιάς. Ενδέχεται να δείτε μερικά δάκρυα τη στιγμή που αφήνετε το παιδί στο σχολείο: χωρίς να τα σχολιάσετε, φιλήστε το καθησυχαστικά, διαβεβαιώστε το για την αγάπη σας και για το ότι θα επιστρέψετε να το πάρετε σύντομα, και μόλις φύγετε θα στεγνώσουν και τα δάκρυα. Σε περίπτωση που το παιδί κλαίει πολύ και φωνάζει, μην παρατείνετε το μαρτύριο και των δυο σας: φύγετε αμέσως. Η στάση του γονιού που κάθεται και προσπαθεί να καλμάρει το παιδί χειροτερεύει την κατάσταση και εντείνει το πρόβλημα. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, όταν φεύγει ο γονιός, τα παιδιά ηρεμούν και ευχαριστιούνται το σχολείο.
 7. Οι ψυχοσωματικές εκδηλώσεις συμπτωμάτων, όπως πονοκέφαλοι και κοιλόπονοι, σχετίζονται καθαρά με το άγχος και την ένταση που έχει το παιδί την πρώτη ημέρα του σχολείου. Ακούστε τους φόβους του με προσοχή και μην υποβιβάσετε τη σημασία των συμπτωμάτων του. Από την άλλη βέβαια, διατηρήστε μια σταθερή στάση και καθησυχάστε το παιδί σας ότι θα περάσουν και ότι θα πρέπει να πάει στο σχολείο ούτως ή άλλως. Ακούγοντάς το με υπομονή και κατανόηση, αλλά χωρίς να υποχωρήσετε, μπορείτε να το βοηθήσετε και να μετριάσετε τις ανησυχίες του.
  ΠΗΓΗ: IN.GR
  (ΛΙΖΑ ΒΑΡΒΟΓΛΗ/Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια Ph.D./Παιδοψυχολόγος)

  Στη συνέχεια, μπορείτε να διαβάσετε και τις παρακάτω -σχετικές με το θέμα- αναρτήσεις!

  8 σχόλια:

  1. Καλή Αρχή να έχουν όλα τα τρυφερα πλασματακια στην πρωτη τους μερα...τι μου θυμήσατε!!!!... αλλα εμεις σαν γονείς τότε..δεν είχαμε κανενα να μας δώδει συνβουλες για το πως να φερθούμε στα παιδιά μας και λειτουργούσαμε τις πιο πολλές φορές απο ένστικτο....με τις ευχές μου για καλή σχολική χρονιά...

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντώνη, εύχομαι καλή σχολική χρονιά σ'εσένα και σ'όλους τους μαθητές.
   Καλή δύναμη,με όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζετε.
   Σ'ευχαριστώ ιδιαίτερα,που πέρασες να μου ευχηθείς για το γάμο του γιού μου.
   Εύχομαι ότι καλύτερο,για σένα και την οικογένειά σου.Φιλάκια.

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι χρήσιμες οδηγίες-συμβουλές για τους γονείς των μικρών μαθητων!!!!με γύρισες πολλά έως πάρα πολλά χρόνια πίσω τότε που εμείς ,οπως λέει και η Ρούλα λειτουργούσαμε τις πιο πολλές φορές με το ένστικτο..ομορφα χρόνια νεανικά που δεν γυρνάν πίσω.... Εύχομαι σε σένα Αντώνη αλλά και στα μικρούλια πρωτάκια καλή και δημιουργική χρονιά!!!!

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή σχολική χρονιά και καλή δύναμη σε όλους του συναδέλφους και στους μικρούς μαθητές μας!!! Εύχομαι οι συμβουλές σας να διαβαστούν από όσους περισσότερους γονείς γίνεται!!!

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ρούλα μου, οι συμβουλές από ειδικούς είναι πάντα πολύτιμες και διευκολύνουν τη ζωή των γονιών με τα παιδιά τους. Γνωρίζω καλά, πως στα παιδικά μας χρόνια οι γονείς μας λειτουργούσαν με το ένστικτό τους, σε κάθε περίπτωση... Τις περισσότερες φορές ήταν μοναδικό και αλάνθαστο.

   Κάθε αρχή και δύσκολη, όμως είμαι αισιόδοξος ότι για άλλη μια σχολική χρονιά θα τα καταφέρουμε, μαθητές, γονείς κι εκπαιδευτικοί!!!! Ευχές για μια όμορφη σχολική χρονιά στα εγγονάκια σου.
   Αντώνης

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άννα μου, σ' ευχαριστώ για τις όμορφες ευχές σου. Μια νέα σχολική χρονιά αρχίζει και είμαι σίγουρος πως μαζί με τα παιδιά και τους γονείς θα προχωρήσουμε δυναμικά, με όρεξη και κέφι!

   Να σου ζήσουν τα παιδιά σου και να είναι πάντοτε χαρούμενα κι ευτυχισμένα!!!
   Με αγάπη, Αντώνης

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έφη μου, τα σχολικά, νεανικά μας χρόνια δεν τ' αλλάζουμε με τίποτα... Είναι πάντα στο μυαλό και στην καρδιά μας, όσο δύσκολα κι αν ήταν... Σ' ευχαριστώ για τις όμορφες ευχές σου!!!
   Αντώνης

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κική μου, σ' ευχαριστώ! Καλό ξεκίνημα σου εύχομαι! Να έχεις μια όμορφη και δημιουργική σχολική χρονιά!
   Αντώνης

   ΑπάντησηΔιαγραφή

  Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!