Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΟ ΚΟΛΟΣΣΑΙΟ

Το Κολοσσαίο είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό κτίριο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Αρχικά γνωστό ως το Αμφιθέατρο του Φλαβιανού, το Κολοσσαίο ήταν το μεγαλύτερο κτίριο της εποχής. Μπορεί η θεόρατη δομή του να έχει περιέλθει σε ερείπια στις μέρες μας, αλλά ακόμη παραμένει ένα επιβλητικό και όμορφο θέαμα. Ο Αυτοκράτορας Βεσπασιανός, ιδρυτής της δυναστείας Φλαβιανών, άρχισε την κατασκευή του Κολοσσαίου το 72 μ.Χ. και το οποίο ολοκληρώθηκε το 80 μ.Χ., ένα χρόνο μετά το θάνατο του Βεσπασιανού.


Στην τοποθεσία που αποφασίστηκε να χτιστεί το Κολοσσαίο, υπήρχε μια τεχνητή λίμνη και ένα μέρος του τεράστιου πάρκου του Νέρωνα, στο οποίο περιλαμβάνεται επίσης η Χρυσή Πύλη (Domus Aurea) και το κολοσσιαίο άγαλμα του Νέρωνα (ο κολοσσός) που έδωσε στην γιγαντιαία αρένα το σημερινό της όνομα. Οι διαστάσεις του κτίσματος είναι εκπληκτικές και φτάνουν τα 188 μέτρα με 156 μέτρα και φθάνοντας σε ύψος άνω των 48 μέτρων. Το Κολοσσαίο θα μπορούσε να φιλοξενήσει περίπου 55.000 θεατές που θα εισέρχονταν στο κτίριο μέσω των 80 εισόδων. Είχε τέσσερις ορόφους, με τον τελευταίο όροφο να διαθέτει καθίσματα για τις κατώτερες τάξεις και τις γυναίκες. 

Ο χαμηλότερος όροφος ήταν η εξέδρα των επισήμων της εποχής και είχε θέσεις μόνο για τους επιφανείς πολίτες. Κάτω από το έδαφος υπήρχαν δωμάτια με μηχανικές συσκευές και κλουβιά που περιείχαν άγρια ζώα. Τα κλουβιά μπορούσαν να υψώνονται, ώστε τα ζώα να εμφανίζονται στη μέση της αρένας. Το Κολοσσαίο ήταν καλυμμένο με μια τεράστια τέντα, γνωστή και ως velarium. Με αυτή προστατεύονταν οι θεατές από τον ήλιο. Ήταν δεμένη σε μεγάλους πόλους πάνω από το Κολοσσαίο και αγκυροβολημένη στο έδαφος με μεγάλα σχοινιά. Μια ομάδα περίπου 1.000 ανδρών χρησιμοποιήθηκε για την εγκατάσταση της τέντας. Οι αυτοκράτορες χρησιμοποιούσαν το Κολοσσαίο για να ψυχαγωγεί το κοινό με αγώνες, με ελεύθερη είσοδο. Τα εν λόγω διαγωνίσματα ήταν ένα σύμβολο κύρους και ισχύος και ένας τρόπος για έναν αυτοκράτορα να αυξήσει τη δημοτικότητά του. 

Οι αγώνες διαρκούσαν για μια ολόκληρη μέρα ή ακόμα και για αρκετές ημέρες στη σειρά. Συνήθως, ξεκινούσαν με κωμικές πράξεις και εμφανίσεις εξωτικών ζώων και τελείωναν με μονομαχίες μεταξύ των ζώων και μονομάχων ή μεταξύ μονομάχων. Οι διαγωνιζόμενοι ήταν συνήθως δούλοι, αιχμάλωτοι πολέμου ή κατάδικοι. Αρκετές φορές, ρωμαίοι πολίτες -μέχρι και αυτοκράτορες- έλαβαν μέρος στη δράση. Για τα εγκαίνια του κτιρίου στο 80 μ.Χ. οι εορτασμοί διήρκησαν εκατό ημέρες, με αγωνίσματα και θεάματα και πραγματοποιήθηκαν από τον Τίτο, διάδοχο του Βεσπασιανού. Κατά τη διάρκεια των μονομαχιών, θανατώθηκαν περίπου 9.000 άγρια ζώα. Στη νότια πλευρά του το Κολοσσαίο είχε κοπεί από το σεισμό του 847. Τμήματα του κτιρίου -συμπεριλαμβανομένης της μαρμαρένιας πρόσοψης- χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή νεότερων μνημείων, όπως π.χ. της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου. 
 

Περιηγηθείτε στο Κολοσσαίο, εξωτερικά και εσωτερικά, με τη βοήθεια της τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας, πατώντας στην αντίστοιχη λέξη!

Δείτε το μεγαλοπρεπές μνημείο
και νιώστε σαν να βρίσκεστε εκεί...

4 σχόλια:

 1. Αντώνη μου πολύ καλή η ανάρτησή σου.Πάντα ήθελα να ψάξω κάποιες πληροφορίες γύρω από το κολοσσαίο, γιατί με εντυπωσίαζε.Με έβγαλες από τον κόπο αυτό.Σε ευχαριστώ.Θα συμπληρώσω όμως,ότι το κολοσσαίο είναι ένα από τα 7 θαύματα του νέου κόσμου το οποίο επιλέχθη από ψηφοφορία 21 άλλων μνημείων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι πολύ εντυπωσιακό μνημείο, πραγματικά! Είχαμε επισκεφθεί τη Ρώμη πριν από μερικά χρόνια... Είναι καταπληκτική πόλη!

   Το Κολοσσαίο ήταν ένα από τα πιο ξεχωριστά κι επιβλητικά κτίσματα εκεί... Πιο σημαντική όμως είναι η ιστορία του, αν και η διασκέδαση που προσέφερε ήταν απάνθρωπη!
   Εύχομαι κάποια στιγμή να τα καταφέρεις Ευσταθία και να το δεις από κοντά! Είμαι σίγουρος ότι θα σου αρέσει πολύ!
   Αντώνηε

   Διαγραφή
 2. Όσο για το video πολύ περιγραφικό.Σε συνδιασμό με ένα ντοκυμαντέρ που έχω δεί είναι σαν να το έχω ζήσει από κοντά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πράγματι, είναι πολύ ζωντανό και αληθινό! Ο θεατής έχει την εντύπωση ότι βρίσκεται εκεί, μαζί με τους υπόλοιπους επισκέπτες και απολαμβάνει τη μοναδικότητα του μνημείου!
   Αντώνης

   Διαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!