Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2012

ΠΑΙΔΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Με την πρόοδο της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και την προληπτική ιατρική, η θνησιμότητα και νοσηρότητα στα παιδιά από ασθένειες, έχουν ελαττωθεί σε μεγάλο βαθμό, τα ατυχήματα όμως εξακολουθούν και σήμερα να αποτελούν ένα από τα κυριότερα αίτια θανάτου, αλλά και μονίμου αναπηρίας. Οι γονείς, τα σχολεία και η πολιτεία έχουν υποχρέωση να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να ελαττωθεί ο αριθμός των ατυχημάτων, τόσο μέσα στο σπίτι, όσο και έξω από αυτό. Μην ξεχνάτε ότι το σπίτι, όσο γνώριμο και φιλικό κι αν μας φαίνεται, κρύβει πολλούς κινδύνους! 


Τα ατυχήματα συμβαίνουν κατά 80% μέσα στο σπίτι και 20% έξω από αυτό. Τα παιδιά σε μικρές ηλικίες εξαρτώνται πλήρως από εμάς τους μεγάλους, γι’ αυτό είναι υποχρέωσή μας να τα προφυλάξουμε. Σε μεγαλύτερες ηλικίες όμως, θα πρέπει να τα διδάξουμε πώς να προφυλάξουν τον εαυτό τους από τα ατυχήματα.

ΠΤΩΣΕΙΣ
Πολλά παιδιά ιδιαίτερα μικρής ηλικίας τραυματίζονται από πέσιμο, κυρίως από κρεβάτια, σκάλες, παράθυρα και μπαλκόνια. Βρέφη από 3 μηνών και άνω, μπορεί να πέσουν από κρεβάτια χωρίς κάγκελα ή από τα ειδικά τραπέζια αλλαγής της πάνας. 

 • Μην τα αφήνετε μόνα τους, ούτε για μερικά δευτερόλεπτα. Τόσα χρειάζονται για να πέσουν.
 • Τοποθετήστε προστατευτικό κάγκελο στο πάνω μέρος της σκάλας (υπάρχουν και έτοιμα στην αγορά). Τα οριζόντια κάγκελα στα μπαλκόνια είναι πολύ επικίνδυνα, γιατί το παιδί μπορεί εύκολα να σκαρφαλώσει και να πέσει στο κενό. Αντικαταστήστε τα με κάθετα ή προσθέστε προστατευτικό πλέγμα.
 • Μην τοποθετείτε καρέκλες ή τραπεζάκια κοντά σε παράθυρα. Υπάρχει ο κίνδυνος το παιδί να ανέβει, να ανοίξει το παράθυρο και να πέσει. Εφαρμόστε κάγκελα για πλήρη ασφάλεια. 
Πολλά ατυχήματα συμβαίνουν στη βρεφική ηλικία από πτώσεις με «περπατούσα» (στράτα). Εάν δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος, χωρίς σκάλες, έπιπλα και χαλιά που να εμποδίζουν την εύκολη διακίνηση, καλύτερα να μην χρησιμοποιηθούν. 
 
ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ

Τα παιδιά της βρεφικής και νηπιακής ηλικίας μπορεί να τοποθετήσουν παραμάνες, τσιμπιδάκια και άλλα μεταλλικά αντικείμενα μέσα στις πρίζες, με αποτέλεσμα να πάθουν ηλεκτροπληξία. 
 • Προσέξτε τα παιδιά σας να μην αγγίζουν πρίζες ή ηλεκτρικές συσκευές με βρεγμένα χέρια.
 • Καλύψτε τις πρίζες με ειδικά καλύμματα που υπάρχουν στην αγορά.
 • Μην αφήνετε εκτεθειμένα καλώδια και μην τα περνάτε κάτω από ανοίγματα πορτών ή κάτω από χαλιά.
 • Αντικαταστήστε αμέσως όλα τα φθαρμένα καλώδια των οικιακών συσκευών ή ακόμα καλύτερα καλέστε τον ηλεκτρολόγο σας.
 • Ποτέ μην βαρυφορτώνετε τα πολύπριζα και μην τροφοδοτείτε συσκευές μεγάλης ισχύος συγχρόνως.
 • Μην χρησιμοποιείτε ηλεκτρικές συσκευές μέσα στο μπάνιο.

ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ
Πολλές ζωές χάθηκαν και πολλά άτομα παραμορφώθηκαν, αλλά και περιουσίες καταστράφηκαν από πυρκαγιές. Τα παιδιά είναι περίεργα και τους αρέσει να παίζουν με τη φωτιά. 
 • Μην αφήνετε εκτεθειμένα κουτιά από σπίρτα ή αναπτήρες. Μην τα αφήνετε να παίζουν με βεγγαλικά, χωρίς την επίβλεψή σας. Εγκαύματα μπορεί επίσης να πάθουν με ζεστό νερό ή άλλα ροφήματα (καφέ, τσάι, σούπες κ.ά.).
 • Μην τα τοποθετείτε στη άκρη του τραπεζιού. Μπορεί τα παιδιά να απλώσουν το χέρι τους ή να τραβήξουν το τραπεζομάντιλο και να τα χύσουν πάνω τους.
 • Μην τοποθετείτε τα μπρίκια ή τις κατσαρόλες στη γκαζιέρα με το χερούλι να εξέχει προς τα έξω. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να τα τραβήξουν και να πάθουν σοβαρά εγκαύματα.
 • Όταν σιδερώνετε, μην αφήνετε το σίδερο εκτεθειμένο. Μπορεί το παιδί σας να το ακουμπήσει.
 • Τοποθετήστε προστατευτικό πλέγμα όταν το τζάκι σας είναι αναμμένο.
Προσοχή, όταν υπάρχουν ηλεκτρικές σόμπες αναμμένες. Τα ρούχα του παιδιού σας μπορεί εύκολα να πιάσουν φωτιά.

ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ

Τα παιδιά αρέσκονται να εξερευνούν τα πάντα. Τους αρέσει να ανοίγουν συρτάρια, ερμαράκια, κουτιά και οτιδήποτε άλλο τους τραβήξει την προσοχή. 
 • Φυλάγετε όλα τα φάρμακα σε κλειδωμένο ντουλαπάκι ψηλά, για να μην μπορεί το παιδί να τα φθάσει. 
 • Μητέρες-γιαγιάδες, μην φυλάγετε φάρμακα στην τσάντα σας. Σίγουρα, το παιδί σας θα την εξερευνήσει και πιθανότατα να τα βάλει στο στόμα του, με κίνδυνο να δηλητηριαστεί. Μην ξεχνάτε ότι πολλά χάπια μοιάζουν με καραμέλες.
 • Φυλάγετε τα υγρά απορρυπαντικά, λευκαντικές ουσίες (χλωρίνη) και άλλα είδη καθαρισμού σε μη προσιτό μέρος.
 • Μην βάζετε πετρέλαιο, οινόπνευμα, γεωργικά φάρμακα ή άλλες καυστικές ουσίες σε μπουκάλια αναψυκτικών και άλλα δοχεία, που μπορεί να τραβήξουν την προσοχή του παιδιού σας. Μπορεί το παιδί να τα ανοίξει και να τα πιει.

ΕΙΣΡΟΦΗΣΗ ΞΕΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Η εισρόφηση ξένων σωμάτων στους βρόγχους (στους πνεύμονες) είναι πολύ επικίνδυνη και πολλές φορές μπορεί να απειλήσει τη ζωή του παιδιού. Τα πιο συνηθισμένα ξένα σώματα είναι οι ξηροί καρποί  (π.χ. στραγάλια) και τα όσπρια. Επίσης, καραμέλες, μικρά νομίσματα, κομματάκια φαγητού (π.χ. μήλου) και παιγνίδια που αποτελούνται ή που μπορεί να σπάσουν σε μικρά κομματάκια (lego, playmobil κ.λπ.).

Εάν το παιδί σας αρχίσει ξαφνικά να βήχει, χωρίς να ήταν προηγουμένως άρρωστο ή εάν παρουσιάσει δύσπνοια και μελανιάσει το πρόσωπό του, να υποψιαστείτε ότι έχει κάνει εισρόφηση ξένου σώματος. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας, τοποθετήστε το ένα σας χέρι στο στήθος και το άλλο στην πλάτη και πιέστε απότομα. Πολλές φορές, αυτό βοηθά το ξένο σώμα να βγει προς τα έξω. Επίσης, αν έχετε κάποιες γνώσεις, μπορείτε να κάνετε τεχνητή αναπνοή. Αν όμως τα συμπτώματα δεν είναι έντονα, αλλά υπάρχει συνεχής βήχας ή δύσπνοια, επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας ή το πιο κοντινό νοσοκομείο. 

 • Μη δίνετε ξηρούς καρπούς στα παιδιά σας, μέχρι τη ηλικία των 4 ετών. 
 • Μην κάνετε τα παιδιά σας να γελούν την ώρα που τρώνε. Υπάρχει κίνδυνος να πνιγούν.
 • Αγοράζετε πάντα τα παιγνίδια που είναι κατάλληλα για τη ηλικία του παιδιού σας.

ΑΣΦΥΞΙΑ 
 • Μη χρησιμοποιείτε κορδέλες ή κορδόνια, για να κρεμάσετε την πιπίλα του παιδιού σας στο λαιμό του. Υπάρχει κίνδυνος να πιαστεί κάπου και να πάθει ασφυξία. Στερεώστε τα με παραμάνα ή ειδικά clips.
 • Τα βρέφη δεν χρειάζονται μαξιλάρι. Εάν χρησιμοποιηθεί, πρέπει να μη είναι μαλακό και ψηλό, γιατί μπορεί να βάλει το πρόσωπό του και να μην μπορεί να αναπνέει.
 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε κλείσει το γκάζι πριν κοιμηθείτε.
 • Μην αφήνετε τα παιδιά σας να παίζουν με πλαστικές σακούλες. Υπάρχει κίνδυνος να τα φορέσουν στο κεφάλι και να πάθουν ασφυξία.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΑΙΧΜΗΡΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
Όταν τα παιδιά είναι μικρά, δεν ξέρουν να χρησιμοποιούν τα αιχμηρά αντικείμενα, όπως ψαλίδια και μαχαίρια, με κίνδυνο να τραυματιστούν. Βάλτε τα σε χώρους που δεν μπορούν να τα πάρουν. Όταν είναι σε κατάλληλη ηλικία, διδάξτε τα πώς να τα χρησιμοποιούν.


ΑΛΛΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

 • Συμβουλεύσετε τα παιδιά σας να προσέχουν όταν ανοιγοκλείνουν τις πόρτες. Υπάρχει κίνδυνος να εγκλωβιστούν τα χέρια τους και να τραυματιστούν.
 • Τοποθετήστε χρωματιστά αυτοκόλλητα στα τζάμια των πορτών, ιδίως αυτών που οδηγούν σε βεράντες. Πολλές φορές νομίζουμε ότι η πόρτα είναι ανοιχτή, με αποτέλεσμα να χτυπήσουμε στο τζάμι και να τραυματιστούμε σοβαρά.
 • Όταν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι, τοποθετήστε τα έπιπλα με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να αποφεύγονται τα χτυπήματα στις γωνιές τους.
 • Ποτέ μην αφήνετε μικρά παιδιά μόνα τους στη μπανιέρα, ιδίως όταν έχει πολύ νερό. Μπορεί να γλιστρήσουν και να πνιγούν.
 • Μην αφήνετε τα παιδιά σας να τρέχουν, όταν έχουν κάποιο αντικείμενο στο στόμα π.χ. (μολύβι). Μπορεί να πέσουν και να τραυματιστούν σοβαρά στο στόμα.
 • Τα ατυχήματα από πυροβόλα όπλα στον τόπο μας είναι σπάνια. Καλύτερα όμως να τα έχετε λυμένα και κλειδωμένα σε κάποιο μέρος και τα φυσίγγια σε άλλο μέρος.
 • Μην αφήνετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν φαναράκια laser. Μπορεί να προκαλέσουν προσωρινή τύφλωση και μόνιμη βλάβη στα μάτια.
 • Κάθε χρόνο, την περίοδο του Πάσχα, πολλά παιδιά και έφηβοι ακρωτηριάζονται ή τραυματίζονται σοβαρά από κροτίδες. Το σχολείο, τα μέσα επικοινωνίας, η αστυνομία και προ πάντων οι γονείς, έχουν υποχρέωση να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προλάβουν την «κακιά στιγμή».
ΠΗΓΗ: NEWSGALLERY.GR

2 σχόλια:

 1. πολλή προσοχή χρειάζεται.. ναι!!... πολύ ωραία ανάρτηση... και η σημαιούλα. σχίζει!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σ' ευχαριστώ, Παρασκευή! Η πρόληψη σώζει... Όσο για τη σημαιούλα, ενόψει της 28ης Οκτωβρίου, κυματίζει περήφανα!
   Αντώνης

   Διαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!