Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2012

ΠΩΣ & ΓΙΑΤΙ;

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΝΑ ΠΕΤΟΥΝ ΣΤΗ ΒΡΟΧΗ;
Η βροχή είναι μια πρόκληση για όλα τα ιπτάμενα ζώα, γιατί οι σταγόνες του νερού μπορεί να έχουν μεγάλη ορμή και να εμποδίζουν την ορατότητα. Εκτός αυτού, ένα βρεγμένο ζώο είναι πιο βαρύ από ένα στεγνό. Αυτό σημαίνει πως δυσχεραίνεται η πτήση και απαιτείται περισσότερη ενέργεια. Γι’ αυτό, μόλις αρχίζει η βροχή, τα περισσότερα ιπτάμενα έντομα αναζητούν καταφύγιο.

 
Ωστόσο, ορισμένα ιπτάμενα έντομα μπορούν να πετάξουν ανάμεσα στις σταγόνες της βροχής, αν βρέχει ελαφρά. Αυτό ισχύει ειδικά για μικρά έντομα, με ταχεία ικανότητα αντίδρασης, όπως ορισμένα είδη μυγών που είναι καλά στο «να χορεύουν» στον αέρα. Φυσικά, τα έντομα που είναι μικρά και έχουν αργή ικανότητα αντίδρασης πέφτουν συχνά στο έδαφος. Τα μεγάλα έντομα μπορούν να αντέξουν τα χτυπήματα λίγων σταγόνων βροχής. Αν η βροχή είναι πολύ δυνατή, σχεδόν όλα τα έντομα που δεν έχουν καταφύγει κάπου πέφτουν στο έδαφος και είτε ψοφούν, είτε έχουν την τύχη να ξαναπετάξουν, αφού πρώτα στεγνώσουν. 

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΚΟΤΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΑΥΓΑ; 
Σε γενικές γραμμές, τα περισσότερα ορνιθοειδή είναι πολύ παραγωγικά. Σε μια σεζόν γεννούν πολλά αυγά. Ορισμένα είδη μπορούν να κάνουν και 30 αυγά σε μια γέννα. Άλλα πάλι, γεννούν περισσότερες φορές το χρόνο, όμως σε κάθε γέννα κάνουν λιγότερα αυγά. Μελέτες που έχουν γίνει στις ωοθήκες της κότας καταδεικνύουν την εξαιρετική αναπαραγωγική ικανότητά της. Αν μπορούσε να ζήσει περισσότερα χρόνια, θα γεννούσε χιλιάδες αυγά.


Η κότα (όπως και άλλα πτηνά) κάνει νέα αυγά, κάθε φορά που εξαφανίζονται τα παλιά αυγά που γέννησε. Αυτήν ακριβώς την ιδιότητα εκμεταλλευόμαστε εμείς οι άνθρωποι. Όσο παίρνουμε αυγά από τη φωλιά της, τόσο αυτή συνεχίζει να γεννά. Έτσι, μια οικόσιτη κότα μπορεί να κάνει μέχρι και 200 αυγά το χρόνο. Η παραγωγή των αυγών μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω, με τη βοήθεια τεχνητού φωτός. Οι κότες γεννούν περισσότερα αυγά την άνοιξη, όταν αφθονεί η τροφή για τα κοτοπουλάκια. Προσομοιάζοντας επομένως με τεχνητά μέσα το εαρινό φως, παρακινούμε την κότα να γεννήσει περισσότερα αυγά. Αν εξωθήσουμε αυτές τις συνθήκες στο έπακρο, μια κότα μπορεί να κάνει ακόμα και 300 αυγά ή και περισσότερα.

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΖΩΑ ΕΧΟΥΝ ΔΥΟ ΜΑΤΙΑ
;

Τα δύο μάτια έχουν τουλάχιστον τέσσερα πλεονεκτήματα σε σχέση με το ένα, μοναδικό μάτι. Πρώτον, ο κάτοχός τους έχει ακόμη τη δυνατότητα να βλέπει σε περίπτωση που το ένα μάτι πάθει ζημιά. Δεύτερον, εξασφαλίζουν ευρύτερο οπτικό πεδίο. Με το ένα μάτι ο άνθρωπος έχει οριζόντιο οπτικό πεδίο 150 μοιρών, ενώ με τα δύο μάτια το πεδίο διευρύνεται στις 180 μοίρες. Σε πολλά πτηνά, τα μάτια βρίσκονται στα πλαϊνά του κεφαλιού, κάτι που τους δίνει τη δυνατότητα να βλέπουν ολόκληρο τον ορίζοντα, χωρίς να χρειάζεται να στρέφουν το κεφάλι ή τα μάτια τους.


Τρίτον, δύο μάτια που κοιτάζουν προς την ίδια κατεύθυνση εξασφαλίζουν καλύτερο βάθος πεδίου και, συνεπώς, ακριβέστερες πληροφορίες, για παράδειγμα σε σχέση με το πόσο μακριά είναι η λεία. Τέταρτον, τα δύο μάτια αυξάνουν τη δυνατότητα καταγραφής ασθενών οπτικών ερεθισμάτων. Ορισμένες σαύρες, βάτραχοι και ψάρια διαθέτουν και ένα τρίτο μάτι στο πάνω μέρος του κεφαλιού τους, ενώ οι αράχνες μπορεί να έχουν έως και τέσσερα ζευγάρια μάτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!