Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2012

Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ

Κάθε παιδί πρέπει να μάθει από μικρό την αξία και τα οφέλη της αποταμίευσης, για να μπορεί να αποκτά αγαθά, να εξασφαλίσει τη μελλοντική του ευημερία, αλλά και για να μάθει να εκτιμά τα πράγματα που δεν αγοράζονται εύκολα και άμεσα. Τα οφέλη της αποταμίευσης δεν είναι μόνο υλικά, είναι και ηθικά. Τα παιδιά, όταν καταλάβουν την αξία της αποταμίευσης, εκτιμούν πράγματα που δεν αγοράζονται εύκολα και, βέβαια, μαθαίνουν ότι για να εκπληρώνουν τους στόχους και τις επιθυμίες τους, πρέπει να εργάζονται με επιμονή και υπομονή.


Η μύηση στη διαδικασία της αποταμίευσης θα βοηθήσει το παιδί να καταλάβει τη σωστή διαχείριση των χρημάτων. Εξηγήστε στο παιδί από μικρή ηλικία, ότι οι άνθρωποι αποταμιεύουν χρήματα για να μπορούν στο μέλλον να αποκτήσουν κάποιο ακριβό αγαθό, αλλά και για να εξασφαλίσουν τη μελλοντική τους ευημερία, σε περίπτωση δυσκολιών ή απώλειας εισοδήματος.  


Ξεκινήστε με τη γνωριμία των κερμάτων και των χαρτονομισμάτων, για να μάθει να διακρίνει μεγέθη, χρώματα και σχήματα. Στη συνέχεια, μάθετε στο παιδί σας να μετρά και να αναγνωρίζει τους αριθμούς. Δείξτε του τον τρόπο που πραγματοποιούνται οι οικονομικές συναλλαγές και εξηγήστε του, πως όλα τα πράγματα δεν έχουν την ίδια αξία. Εξηγήστε τι κάνετε κάθε φορά που πληρώνετε ένα λογαριασμό, αγοράζετε κάτι από ένα κατάστημα, συναλλάσσεστε στην τράπεζα ή χρησιμοποιείτε τα ΑΤΜ.

Αν θέλετε να βοηθήσετε το παιδί σας να εξοικειωθεί με τα χρήματα πιο εύκολα, αγοράστε του μια παιδική μονόπολη. Το παιδί παίζοντας θα κατανοήσει σταδιακά και πιο εύκολα τη χρήση και την ανταλλακτική αξία που έχουν τα χρήματα. Τονίστε πως κάποια αγαθά είναι φθηνά και μπορούμε να τα αγοράζουμε εύκολα και κάποια άλλα είναι ακριβά και απαιτούνται πολλές “θυσίες” για την απόκτησή τους. Κουβεντιάστε με το παιδί και ενημερώστε το, ότι για να πραγματοποιήσουμε κάποια ακριβή αγορά, πρέπει να βάλουμε στόχους και να εργαστούμε σκληρά για την εκπλήρωσή τους.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ

 • Αγοράστε του έναν κουμπαρά και την επόμενη φορά που θα σας ζητήσει να του πάρετε κάτι, πληροφορήστε το για το κόστος της αγοράς (δείχνοντας τα αντίστοιχα κέρματα ή χαρτονομίσματα) και παροτρύνετέ το να «μαζέψει» χρήματα, για να πραγματοποιήσει το όνειρό του.
 • Μπορείτε να του έχετε έναν ακόμη κουμπαρά, όπου θα τοποθετεί χρήματα που του προσφέρει το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον. Κάθε φορά που θα γεμίζει, πηγαίνετε μαζί με το παιδί στην τράπεζα και καταθέτετε τα χρήματα σε έναν δικό του λογαριασμό. Σταδιακά, όσο μεγαλώνει, εξηγήστε του τι σημαίνει ότι το κεφάλαιο τοκίζεται και δώστε του να κρατά το βιβλιάριό του.
 • Καθοδηγήστε το παιδί να χρησιμοποιεί έξυπνα το χαρτζιλίκι που του παρέχετε εσείς, αλλά και το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον.
 • Αν σας βοηθά στο σπίτι, μπορείτε να του προσφέρετε επιπλέον χαρτζιλίκι ως επιβράβευση. Έτσι, θα μπορεί πιο εύκολα να πετυχαίνει τους στόχους που έχει θέσει.
 • Τέλος, όταν βάζετε κάποιο στόχο, να ορίζετε και έναν εφικτό, και ταυτόχρονα, συγκεκριμένο χρόνο ολοκλήρωσης, για να μάθει να προγραμματίζει και να έχει υπομονή.

4 σχόλια:

 1. μας χρειάζεται η ανάρτηση.. ωραία! και πολύ ωραία φώτο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μανωλης ΜυλωνακηςΠέμπτη, 31 Οκτωβρίου, 2013

  Αντώνη!! πάντα επίκαιρος, καλημέρα!!!!!

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μανώλη, οτιδήποτε αφορά στην εκπαίδευση των παιδιών μας, έχει μεγάλη βαρύτητα... Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Αποταμίευσης η ενημέρωσή τους σχετικά με την αξία της αποταμίευσης, είναι απαραίτητη!
   Αντώνης

   Διαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!