Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012

ΤΑ ΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Όλοι γνωρίζουμε το συμπαθέστατο βιβλικό ζευγάρι του Ιωακείμ και της Άννας. Ήταν και οι δυο τους άνθρωποι καλόγνωμοι και ειρηνικοί και η συμβίωσή τους κυλούσε ήρεμα. Ωστόσο, μια μελαγχολία βάραινε τις ψυχές τους και στις καρδιές τους φώλιαζε η ίδια λαχτάρα: «Nα γίνουν γονείς, να αποκτήσουν έστω και ένα παιδί». Η Άννα, με τις θερμές προσευχές που καθημερινά έστελνε στον Θεό, είχε τάξει να προσφέρει και να αφιερώσει το παιδί που θα της χάριζε στο Ναό Του.

 
Η Άννα είχε διαβάσει στην Παλαιά Διαθήκη για μια άλλη Άννα, τη γυναίκα του Ελκανά, που πριν εκατοντάδες χρόνια είχε και αυτή τον ίδιο καημό, να αποκτήσει ένα παιδί. Ο Θεός είχε ακούσει τότε τη θερμή προσευχή της Άννας του Ελκανά και της χάρισε ένα αγοράκι, τον μεγάλο προφήτη Σαμουήλ, το ευλογημένο παιδί της προσευχής. Αυτά σκεφτόταν η Άννα του Ιωακείμ, με τη μεγάλη πίστη της στον Θεό και καθημερινά, εύχονταν να αποκτήσει κι εκείνη ένα παιδάκι. Τα χρόνια κυλούσαν και άφηναν πάνω στην Άννα τ’ αχνάρια τους... Εκείνη, όμως, δεν έπαψε να προσεύχεται θερμά και να περιμένει το θαύμα. Ο κόσμος πλήγωνε το αγαπημένο ζευγάρι και δεν το άφηνε να προσφέρει θυσίες στον Θεό, γιατί τότε επικρατούσε η γνώμη ότι, οι άνθρωποι που δεν γεννούσαν παιδιά, δεν είχαν το δικαίωμα της προσφοράς θυσιών.

Ώσπου, έφτασε το πλήρωμα του χρόνου, σε μια εποχή που οι ανθρώπινες ελπίδες είχαν σβήσει. Η Άννα γέννησε τη μονάκριβη στον κόσμο θυγατέρα της, τη μικρή Μαρία, όταν το κεφάλι της ήταν άσπρο από τα γηρατειά και τα όργανά της νεκρωμένα, λόγω της ηλικίας. Χαρά γέμισε το σπιτικό και οι ψυχές του πιστού ζευγαριού. Στη δύση της ζωής του ανέτειλε ξανά ο ήλιος της χαράς!!! Τη γέννηση της Παναγίτσας μας τη γιορτάζουμε στις 8 Σεπτεμβρίου.
 
Το ζευγάρι, μέσα στη χαρά του, δεν ξέχασε την εκπλήρωση του μεγάλου τάματος: «Nα αφιερώσει την κόρη του στο Ναό, στην υπηρεσία του Θεού». Ήθελε έτσι, να ευχαριστήσει τον Θεό, αφού το παιδί αυτό ήταν δώρο δικό του. Μόλις, λοιπόν, η μικρή Μαρία έγινε τριών χρονών, το γερασμένο ζευγάρι, χαρούμενο και βαθιά συγκινημένο, κατευθύνθηκε προς το Ναό των Ιεροσολύμων. Ήταν περιτριγυρισμένο από φίλους, συγγενείς και κοπέλες με γιορτινά ρούχα και με άσπρες λαμπάδες στα χέρια. Η μικρή Μαρία, ήταν ντυμένη στα άσπρα, ανάμεσα στον πατέρα και τη μητέρα της και προχωρούσε χαρούμενη στην αφιέρωση. Σα να μάντευε τον ευλογημένο προορισμό της... 

Την υποδέχτηκε με μεγάλη χαρά ο Αρχιερέας του Ναού, ο Ζαχαρίας και την οδήγησε στο Ιερό. Αυτή η είσοδος της Μαρίας στο Ναό των Ιεροσολύμων ονομάστηκε Εισόδια της Θεοτόκου και τη γιορτάζουμε στις 21 Νοεμβρίου. Η εκκλησία μας λαμπρύνει αυτή τη γιορτή με ωραιότατα τροπάρια. Η Παναγία μας έμεινε για δώδεκα χρόνια στο Ναό. Όσο μεγάλωνε, γινόταν όλο και πιο πιστή, πιο ενάρετη, πιο υπάκουη, πιο ταπεινή, μαθαίνοντας να προσεύχεται και να λατρεύει τον Θεό. Τη γέννηση της μικρής Παναγίτσας μας τη γιορτάζουμε στις 8 Σεπτεμβρίου.

5 σχόλια:

 1. Ευχαριστω Αντώνη που μας τα ξαναθύμισες,καλό βράδυ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. μεγάλη γιορτή!!!... να χαιρόμαστε τους εορτάζοντας!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μπέττυ ΑποσπόρηΣάββατο, 21 Νοεμβρίου, 2015

  Η είσοδός μας προς την αγάπη ...
  Μαθαίνουμε να ζούμε τόσο βιαστικά, που πρέπει τελικά να διδαχθούμε από νωρις ότι πιο πολύ αξίζει ο άνθρωπος που βρίσκεται πεσμένος δίπλα μας, παρά ο χρόνος που θα χρειαστεί για να τον σηκωσουμε...
  Χρόνια πολλά σε όλους.
  Χρόνια πολλά σε σας κύριε Αντωνη και στην οικογένειά σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Και του χρόνου να είστε καλά, αγαπημένοι φίλοι! Βοήθειά μας η Παναγία μας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!