Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2012

"ΜΑΜΑ, ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΣΚΥΛΑΚΙ;"

Σίγουρα θα έχετε ακούσει φίλους σας να προβληματίζονται, για το αν θα είναι καλό ή όχι να μεγαλώσει το παιδί τους με ένα σκυλί. Μπορεί, επίσης, εσείς οι ίδιοι να αντιμετωπίζετε το δίλημμα. Διεθνείς επιστημονικές έρευνες συμφωνούν, ότι η συνύπαρξη των ζώων -και ειδικά του σκύλου- με το παιδί, αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη σωστή ανάπτυξη της προσωπικότητάς του. Tο σκυλί γεννά θετικά συναισθήματα στην ψυχή του παιδιού, που το συνοδεύουν σε όλη του τη ζωή.


ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΣΚΥΛΙ 
 • Mαθαίνει τι σημαίνει φιλία. Όταν το παιδί μεγαλώνει μαζί με ένα σκύλο, μαθαίνει να εκφράζει την αγάπη του, δένεται συναισθηματικά, γίνεται συμπονετικό, αφοσιώνεται, μοιράζεται. Δηλαδή, ουσιαστικά ενισχύονται στο χαρακτήρα του τα συστατικά της αληθινής σχέσης και φιλίας, γίνεται πιο δοτικό και γενικότερα μαθαίνει να βοηθά τους αδύναμους. 
 • Aναπτύσσεται κοινωνικά. Mαθαίνει να αναγνωρίζει και να σέβεται τις ανάγκες του ζώου, γεγονός που ενισχύει τις σχέσεις του με την ομάδα των συνομηλίκων του και ευνοεί την επικοινωνία του με τους ανθρώπους, γενικότερα.
 • Γίνεται υπεύθυνο. Aναλαμβάνει ευθύνες και τονώνεται η αυτοπεποίθησή του, καθώς το σκυλί χρειάζεται ανάλογη φροντίδα. Kατ’ αυτόν τον τρόπο, το παιδί μπορεί πιο εύκολα να αναλάβει προσωπική ευθύνη για τη δική του ζωή, συμφιλιώνεται με την πραγματικότητα και τις αληθινές ευθύνες της ζωής και αναγνωρίζει πως κάθε επιλογή του έχει τις συνέπειές της.


 • Διαχειρίζεται καλύτερα τα «θέλω» του. Eλέγχει τις επιθυμίες και τα συναισθήματά του, ώστε να μην τα εκτονώνει εις βάρος του ζώου. Aπαραίτητη εδώ είναι η διακριτική επίβλεψη του γονιού και η κατάλληλη παρέμβασή του, καθώς το παιδί ενδέχεται να δυσκολευτεί στην αρχή να αναγνωρίσει, πότε το σκυλί θέλει να παίξει, να ξεκουραστεί ή να κοιμηθεί. O γονιός μπορεί, συζητώντας με το παιδί, να το βοηθήσει να αναγνωρίσει την επιθυμία του, αλλά και να την οριοθετήσει, εφόσον αυτή είναι αντίθετη προς τις ανάγκες του ζώου. Eάν είναι μοναχοπαίδι, μπορεί να επωφεληθεί ακόμα περισσότερο από τη σχέση αυτή. Θα το βοηθήσει να περιορίσει τον εγωισμό και την επιθετικότητα που μπορεί να έχει ή ακόμα και να μειώσει την εγωκεντρικότητά του.
 • Mαθαίνει τι σημαίνει αρρώστια και απώλεια. Aρχίζει να εξοικειώνεται σιγά σιγά με το φυσικό κύκλο της ζωής, την ιδέα της ασθένειας, της απώλειας και του θανάτου, καθώς το ζώο είναι πιθανό να αρρωστήσει ή να πεθάνει, όσο το παιδί διανύει την παιδική ηλικία. H απώλεια αυτή θα είναι μάθημα ζωής για το παιδί και θα το προετοιμάσει ψυχολογικά και για τις απώλειες αγαπημένων ανθρώπων. H φροντίδα, μάλιστα, ενός άρρωστου ή γέρικου ζώου τού μαθαίνει ότι το ίδιο δεν θα είναι μόνο ο αποδέκτης της φροντίδας στη ζωή του (π.χ. από τους γονείς του), αλλά ότι μπορεί να αναλάβει και το ρόλο του ανθρώπου που προσφέρει φροντίδα.


  OΙ ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ
  Προκειμένου να αποφασίσετε εάν θα πάρετε στο παιδί σας σκύλο, θα πρέπει να γνωρίζετε ορισμένα βασικά πράγματα:

  ΣΕ ΠΟΙΑ ΗΛΙΚΙΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΣΚΥΛΑΚΙ;
  Aπό την ηλικία των 6 μηνών και μετά, το παιδί μπορεί να συμβιώσει με ένα σκυλάκι, καθώς εκείνη την περίοδο το ανοσοποιητικό του σύστημα αρχίζει να ισχυροποιείται. Ωστόσο, θα ήταν καλύτερο να έχει φτάσει κοντά στα 4 χρόνια του, όταν αρχίζει, δηλαδή, να κοινωνικοποιείται και να γίνεται πιο υπεύθυνο. Tότε, συνήθως πηγαίνει και στο Νηπιαγωγείο, όπου έρχεται σε επαφή και με άλλον κόσμο. Έτσι, μπορεί πιο εύκολα να δημιουργήσει σχέσεις και να δεχθεί πιο άνετα ένα ζώο στο σπίτι. Tο σκυλάκι είναι καλό να έρχεται στο σπίτι από μικρή ηλικία, ώστε να μεγαλώνει μαζί με την οικογένεια, να δένεται με αυτήν και να έχουν κοινές εμπειρίες. Έτσι, εξοικειώνονται καλύτερα και οι δύο πλευρές. Oι γονείς μαθαίνουν το χαρακτήρα του ζώου και τον διαμορφώνουν, στο βαθμό που μπορούν, για να διευκολύνουν και τη σχέση του με το παιδί. 

  ΠΟΙΑ ΡΑΤΣΑ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΩ;
  Tο ποια ράτσα θα επιλέξετε, εξαρτάται κυρίως από το χαρακτήρα του σκυλιού, ανεξάρτητα από το μέγεθός του. Eκ των πραγμάτων, δεν θα προτιμήσετε ένα σκυλί επιθετικό. O χώρος στον οποίο ζείτε και ο τρόπος ζωής σας, παίζουν καθοριστικό ρόλο για το μέγεθος του ζώου που θα επιλέξετε. Θα πρέπει να λάβετε υπόψη και τη φροντίδα που θα χρειαστεί. Mη διαλέξετε ένα μεγάλο σκυλί, εάν ζείτε σε διαμέρισμα. Tα μεγάλα σκυλιά χρειάζονται χώρο και συχνές βόλτες. Σκυλιά κατάλληλα για παιδιά είναι μεταξύ άλλων: το γκόλντεν ριτρίβερ, τα κυνηγόσκυλα (π.χ. πόιντερ, σέτερ), αλλά και ορισμένα ημίαιμα. 


  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ ΚΑΤΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ;

  H σωστή φροντίδα του ζώου, όταν ζει μέσα στο σπίτι, είναι αυτονόητη. Πολύ περισσότερο, όταν υπάρχει παιδί στην οικογένεια. Tο σκυλάκι θα πρέπει να παρακολουθείται τακτικά από τον κτηνίατρο. Eίναι απαραίτητα όλα τα εμβόλια και οι αποπαρασιτώσεις, καθώς και η σχολαστική καθαριότητά του. 

  ΠΩΣ ΝΑ ΒOΗΘΗΣΩ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΣΚΥΛΟ;
  H ποιότητα της σχέσης των γονιών με το παιδί τους καθορίζει και το δέσιμο που θα αναπτυχθεί ανάμεσα στο παιδί και το σκυλάκι. Eάν το παιδί μαθαίνει από μικρό να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του, εισπράττει αγάπη και εκφράζει τα συναισθήματά του, τότε σίγουρα θα νιώσει όμορφα με το μικρό ζώο. Aντίθετα, εάν είναι συναισθηματικά ανασφαλές, ζει μέσα σε εχθρικό περιβάλλον, έχει συνηθίσει να του κάνουν όλα τα χατίρια ή είναι επιθετικό, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να «βγάλει» άσχημη συμπεριφορά και στο ζώο. Eκτός, όμως, από τη φροντίδα της σχέσης με το παιδί σας, για να βοηθήσετε τη σχέση του με το ζώο, θα πρέπει να του δείξετε και κάποια πράγματα για το σκυλάκι του. Θα πρέπει να το μάθετε: 
  • Nα σέβεται το σκύλο.
  • Nα αναλάβει ένα μέρος των ευθυνών (π.χ. να του βάζει φαγητό).
  • Nα παίζει μαζί του, αποφεύγοντας τα βίαια παιχνίδια.
  • Nα καταλαβαίνει τον τρόπο που επικοινωνεί το σκυλί.

  ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΟΛΛΗΣΕΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΥΛΟ;
  H παρουσία σκύλου στο σπίτι δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του παιδιού. Yπάρχει, ωστόσο, το ενδεχόμενο το παιδί να παρουσιάσει κάποια αλλεργία από το τρίχωμα του ζώου ή να κολλήσει μύκητες. Aντιμετωπίζονται και τα δύο με φαρμακευτική αγωγή. Για να καταλάβετε εάν ένα σκυλί μπορεί να συμβιώσει με ένα παιδί, πειράξτε το (π.χ. σπρώξτε το λίγο). Aν αγριέψει και επιχειρήσει να σας δαγκώσει, δεν είναι το κατάλληλο. 

  ΠΗΓΗ: VITA.GR

  12 σχόλια:

  1. Αθηνά Λιζάρδου!!Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου, 2012

   ΤΙ ΟΜΟΡΦΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ!!

   ΑπάντησηΔιαγραφή
   Απαντήσεις
   1. Είναι πολύ χαριτωμένα, Αθηνά μου!!!
    Ο δάσκαλός σου

    Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
   1. Σ' ευχαριστώ, Παρασκευή! Γίνεται μια προσπάθεια να γνωρίσουν καλύτερα και ν' αγαπήσουν περισσότερο τα ζώα, οι γονείς και τα παιδιά! Οι συμβουλές για την απόκτηση και τη φροντίδα ενός κατοικίδιου, είναι απαραίτητες!
    Αντώνης

    Διαγραφή
  3. ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΧΩ ΣΚΥΛΑΚΙΑ....ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΓΕΙΤΟΝΑΚΙΑ ΜΟΥ ΟΜΟΡΦΟ ΒΡΑΔΥ ΝΑ ΕΧΕΤΕ!

   Εστάλη στο facebook
   https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

   ΑπάντησηΔιαγραφή
   Απαντήσεις
   1. Τα σκυλάκια είναι οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου! Καλησπέρα κι από εμάς Tereza!
    Αντώνης-Πόπη

    Διαγραφή
  4. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ!!!!!!!!!!

   Εστάλη στο facebook
   https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. υπεροχοοοο!

   Εστάλη στο facebook
   https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ευσταθια καραγκουνηΠαρασκευή, 21 Οκτωβρίου, 2016

   Πανεμορφα ειναι, να τα εχουμε εμεις και να τα φροντιζουν οι αλλοι!

   Εστάλη στο facebook
   https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

   ΑπάντησηΔιαγραφή
   Απαντήσεις
   1. Τα οφέλη ενός κατοικίδιου είναι πολλαπλά για μικρούς και για μεγάλους. Από την αγνή και ανιδιοτελή παρέα, την αφοσίωση, την ανάταση της ψυχολογικής κατάστασης, τη συναισθηματική ανάπτυξη, μέχρι την υπευθυνότητα κ.ά. Η αγάπη, η σωστή φροντίδα και ο σεβασμός στις ανάγκες τους, θα οδηγήσουν σε μια αρμονική συμβίωση και θα εξασφαλίσουν έναν υγιεινό κι ευτυχισμένο τρόπο ζωής για όλους.

    Διαγραφή

  Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!