Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2012

Ο ΤΑΡΑΝΔΟΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ

Το αγαπημένο ζώο, σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων, που σύμφωνα με τον αστικό μύθο, σέρνει το έλκηθρο του Άγιου Βασίλη μέσα στην παγωμένη νύχτα, ο τάρανδος του χιονιού, αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή ζώα στα παγωμένα δάση της Βόρειας Αμερικής. Στις μέρες μας ωστόσο, ο αγαπημένος «Ρούντολφ» απειλείται σοβαρά με εξαφάνιση.


Ο τάρανδος του χιονιού (Rangifer tarandus), επίσης γνωστός και ως Καριμπού στη Βόρεια Αμερική, είναι συγγενικό είδος του ελαφιού και προέρχεται από την Αρκτική και τις παρακείμενες περιοχές. Αποτελεί μεταναστευτικό είδος, ενώ περιλαμβάνει αρκετά σπάνια υποείδη, αρκετά από τα οποία έχουν ήδη εξαφανιστεί. Πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο ζώο, που φτάνει από 1,67 μέχρι και 2 μέτρα σε ύψος, ενώ ζυγίζει γύρω στα 140 κιλά. Σε γενικές γραμμές, οι τάρανδοι είναι φυτοφάγοι και τρέφονται κυρίως με βρύα και λειχήνες, ωστόσο σε ορισμένα είδη η διατροφή περιλαμβάνει ψάρια, αλλά και αυγά πουλιών.

Αντίθετα με τα περισσότερα είδη ελαφιού, στους τάρανδους αναπτύσσουν κέρατα και τα θηλυκά, αλλά μικρότερα από αυτά των αρσενικών, ωστόσο σε ελάχιστα υποείδη τα θηλυκά δεν εμφανίζουν καθόλου κέρατα. Κατά το πέρασμα των χρόνων ο πληθυσμός των ταράνδων παγκοσμίως παρουσιάζει διακυμάνσεις και στις μέρες μας αρκετά είδη απειλούνται με εξαφάνιση, λόγω των κλιματικών αλλαγών.

Το παραμύθι για τον Ρούντολφ και το έλκηθρο του Άγιου Βασίλη έχει τις ρίζες του στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν έγινε ευρέως γνωστό ότι στη Λαπωνία και την Αλάσκα χρησιμοποιούσαν τάρανδους, για να σέρνουν τα φορτωμένα έλκηθρα στο χιόνι. Οι ιπτάμενοι τάρανδοι που σέρνουν το έλκηθρο του Αϊ-Βασίλη έχουν κόκκινη μύτη, λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας αίματος στη ρινική κοιλότητα, ένα χαρακτηριστικό που τους βοηθά να επιβιώνουν στην παγωνιά της Λαπωνίας, καταλήγει μελέτη στην έγκριτη επιθεώρηση «British Medical Journal».

Ο «Ρούντολφ ο κοκκινομύτης τάρανδος» που φωτίζει τον δρόμο του Αϊ-Βασίλη με τη μύτη του, επινοήθηκε το 1939 από τον συγγραφέα παραμυθιών Ρόμπερτ Μέι. Εάν ποτέ προβληματιστήκατε γιατί ο πιο διάσημος τάρανδος του Άγιου Βασίλη έχει κόκκινη μύτη, τότε διαβάστε παρακάτω τι υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Στόχος της πρωτότυπης αυτής μελέτης ήταν να χαρακτηρισθεί η μικροκυκλοφορία της ρινικής περιοχής σε ανθρώπους, συγκρίνοντας πάντοτε τα ευρήματα με ένα τάρανδο. 

Πρόκειται για μία μελέτη παρατήρησης, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένα μέσο ελέγχου της υπόθεσης ότι η «φωτεινή» μύτη του Ρούντολφ οφείλεται στην παρουσία μίας πολύ πυκνής και πλούσιας ρινικής μικροκυκλοφορίας. Στη μελέτη έλαβαν μέρος πέντε εθελοντές που έχαιραν άκρας υγείας, δύο τάρανδοι και ένας ασθενής με ρινική πολυποδίαση 3 βαθμών. Οι μελετητές κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα:

Με ένα φορητό μικροσκόπιο που τραβούσε βίντεο, οι επιστήμονες εξέτασαν την μύτη των ταράνδων. Όπως διαπίστωσαν, η ρινική μικροκυκλοφορία των ταράνδων είναι 25% μεγαλύτερη από ότι στον άνθρωπο, ενώ η θερμοκρασία της μύτης τους «πιάνει» τους 23 βαθμούς Κελσίου! Ο λόγος δεν είναι άλλος από την ρύθμιση της θερμοκρασίας του εγκεφάλου του ζώου αυτού, του οποίου η φυσιολογία του προνόησε αυτό τον τρόπο, έτσι ώστε να προστατεύεται από τις πολικές θερμοκρασίες στις οποίες ζει. 
Ως γνωστόν, η ρινική μικροκυκλοφορία είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση της θέρμανσης, του φιλτραρίσματος και της υγροποίησης του εισπνεόμενου αέρα. Ταυτόχρονα, παρέχει οξυγόνο στα ρινικά παρεγχυματικά κύτταρα ενώ ελέγχει και το επίπεδο των φλεγμονών. Η μύτη λοιπόν, των ταράνδων είναι ένα μέσο ελέγχου της θερμοκρασίας του οργανισμού τους και της επιβίωσής τους στις ακραίες πολικές θερμοκρασίες.

Συνεπώς, δεν είναι τυχαία η έμφαση στην κόκκινη μύτη του Ρούντολφ από το ομώνυμο παραμύθι. Πράγματι, ο διάσημος τάρανδος του Άγιου Βασίλη δε θα μπορούσε να έχει άλλη μύτη, αφού ως τέτοια μπορεί να ανταποκριθεί με πλήρη επιτυχία στα καθήκοντα που του ανατίθενται κάθε χρόνο από τον Άγιο των Χριστουγέννων.

2 σχόλια:

 1. Σας στέλνω πολλές ευχές για 365 μέρες
  γεμάτες ευτυχισμένες στιγμές, ελπίδες και όνειρα, Yγεία, Αγάπη, Πρόοδο, Χαρά κι Αισιοδοξία και φυσικά όρεξη για διδασκαλία και καλή διάθεση για όμορφες και χρήσιμες αναρτήσεις !!!!!
  Καλή Χρονιά από Σάμο!!
  Περάστε να πάρετε ένα παιδικό ετήσιο ημερολογιάκι για την σελίδα σας , θα χαρώ πολύ!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αγαπημένη φίλη του ιστολογίου, Αθηνά! Σ' ευχαριστώ πολύ για τις ζεστές, εγκάρδιες ευχές σου! "Χαρούμενη Χρονιά" σου εύχομαι, με όμορφες, οικογενειακές στιγμές, πασπαλισμένες με αγάπη κι ευτυχία!!! Διάλεξα να στολίσω το ημερολογιάκι με τα χαμογελάκια, γιατί νομίζω πως ταιράιζει απόλυτα στα "ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ"! Σ' ευχαριστώ για το υπέροχο αυτό δώρο! Εύχομαι το 2013 να είναι γούρικο για μας και τα παιδιά που μας επισκέπτονται καθημερινά, να χαίρονται, να μαθαίνουν και να διασκεδάζουν μαζί μας!
  Την αγάπη μου σε σένα και σε όσους/ες μας παρακολουθούν από την όμορφη Σάμο!
  Αντώνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!