Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013

ΠΑΖΛ: ΑΘΛΗΜΑ ΤΟΥ ΣΚΙ


Το σκι ή χιονοδρομία είναι ένα χειμερινό άθλημα. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είναι οι ποικίλες καιρικές συνθήκες σε ορεινό έδαφος και οι αντικειμενικοί και υποκειμενικοί κίνδυνοι. Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες τεχνικές κίνησης, όπως σε άλλα αθλήματα. Είναι ατομικό άθλημα και ο κάθε αθλητής (σκιέρ) χρησιμοποιεί ειδικό εξοπλισμό (προστατευτική ενδυμασία, παπούτσια και κατάλληλα πέδιλα).

Προέρχεται από τη Σκανδιναβία και κάλυπτε, αρχικά, την ανάγκη μετακίνησης των ανθρώπων πάνω στο χιόνι. Αυτό επιτυγχάνονταν με ένα ζευγάρι μακρόστενες ξύλινες σανίδες, οι οποίες δένονταν σε παπούτσια ή σε μπότες, τα γνωστά «σκι», απ’ όπου πήρε και το όνομά του το άθλημα. Τα αρχαιότερα δείγματα σκι βρέθηκαν στη Σουηδία και στη Φινλανδία και έχουν ηλικία 4.000 έως 5.000 χρόνων. Ήταν κοντύτερα και πιο πλατιά από τα σημερινά πέδιλα. Μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα δεν υπήρχε ικανοποιητικός τρόπος σταθερής πρόσδεσης των σκι στις μπότες. 


Αυτό άλλαξε το 1860, όταν ο Νορβηγός Sondre Nordheim χρησιμοποίησε πρώτος δέστρες που σταθεροποιούσαν τις μπότες στα σκι, όχι μόνο στο μπροστινό τους μέρος, αλλά και στη φτέρνα. Η βελτίωση αυτή το έκανε μέσο αναψυχής, αλλά και άθλησης. Το 1924 ιδρύθηκε η Διεθνής Ομοσπονδία Σκι (F.I.S.). 
 
Το άθλημα του σκι περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια για τη δημιουργία και οργάνωση των χιονοδρομικών κέντρων στον Παρνασσό, στο Παγγαίο, στο Βέρμιο και σε πολλές άλλες ορεινές τοποθεσίες, προκειμένου να διαδοθεί και να αναπτυχθεί το άθλημα. Επίσης, ιδρύονται αρκετές σχολές, με βασικό στόχο και σκοπό τη διασκέδαση, τη σωστή και ασφαλή εκμάθηση μικρών και μεγάλων, καθώς και τη δημιουργία χιονοδρομικής παιδείας και κουλτούρας, που σημαίνει σεβασμό του βουνού και των άλλων χιονοδρόμων.

Παρατηρήστε τη χειμωνιάτικη εικόνα και προσπαθήστε μαζί με τους φίλους σας, κάνοντας κλικ σε αυτήν, να συναρμολογήσετε το παζλ με το άθλημα του σκι!


                                                                                                                  Καλή επιτυχία!

Click to Mix and Solve

4 σχόλια:

 1. Εδώ στην Κρήτη φιλε μας..και δή στο Ηράκλειο δεν εχουμε δεί χιόνι παραπολλα χρονια.. σχεδόν ποτέ...οσο για το αθλημα καλό ειναι να το ξερεις οταν έχεις την ευκαιρία να πας καπου να κάνεις σκί... να εισατε καλά..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ρούλα, κι εμείς εδώ, για να δούμε χιόνι πρέπει ν' ανέβουμε σε χιονοδρομικά κέντρα. Όπως και να' χει, πρόκειται για ένα δύσκολο σπορ. Θεωρώ ότι χρειάζεται τόλμη και ταλέντο το άθλημα του σκι και είμαι σίγουρος πως είναι υπέροχη και απολαυστική η εμπειρία, για όποιον τα καταφέρνει!!!
   Αντώνης

   Διαγραφή
 2. Πολύ καλές οι πληροφορίες Αντώνη μου για αυτό το υπέροχο χειμερινό σπόρ.Όταν τολμήσει κάποιος να το κάνει μόνο αυτός μπορεί να καταλάβει το πόσο διασκεδαστικό είναι!!!!!!!!!!!Έτυχε 3 φορές να βρεθούμε σε χιονοδρομικά κέντρα με πολύ καλή παρέα αποφασίσαμε να κάνουμε σκι φυσικά χωρίς να ξέρουμε. Κουτσά στραβά καταφέρναμε να κάνουμε λίγα μέτρα περιττό να σου πω ότι δεν θέλαμε να φύγουμε.Παρ όλο όμως που εμείς έχουμε την δυνατότητα να βρισκόμαστε στο δικό μας χιονοδρομοκό το Βελούχι,εκεί δεν μου δόθηκε ποτέ η ευκαιρία.Ίσως γιατί δεν βρέθηκε η κατάλληλη παρέα.Πολύ καλό το άθλημα του σκι πολύ καλό και το χιόνι αλλά πολύ επικίνδυνο.Δύο μέρες πριν λίγο έλειψε να στοιχίσει την ζωή μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έχεις δίκιο, Ευσταθία μου! Όσο όμορφο και διασκεδαστικό είναι το άθλημα του σκι, άλλο τόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει για εκείνον που δεν το γνωρίζει καλά... Χρειάζεται προσοχή και σωστή εκπαίδευση!!! Τυχεροί είστε που βρίσκεστε κοντά στο Βελούχι! Είναι πολύ όμορφη η εμπειρία ν' ανέβεις σ' ένα χιονοδρομικό κέντρο και ν' αγναντεύεις από ψηλά το χιονισμένο τοπίο!!!
   Αντώνης

   Διαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!