Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ (22/4)

Η Ημέρα της Γης γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 22 Απριλίου 1970, με σκοπό να κινητοποιήσει «άτομα και οργανισμούς, προκειμένου να ενισχύσουν τη συλλογική μάχη ενάντια στην εκμεταλλευτική σχέση του ανθρώπου με τον πλανήτη». «Πατέρας» της ιδέας ήταν ο Αμερικανός γερουσιαστής Gaylord Nelson. Σε ανάμνηση εκείνης της πρώτης ουσιαστικά κινητοποίησης, η 22α Απριλίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα της Γης.


Σύμφωνα με έκθεση του Ο.Η.Ε. το 42% των αυτοχθόνων θηλαστικών, 43% των πτηνών, 45% των πεταλούδων, 30% των αμφιβίων, 45% των ερπετών και 52% των ψαριών του γλυκού νερού, κινδυνεύουν να εκλείψουν στην Ευρώπη.

Αντίστοιχη είναι και η υποβάθμιση του θαλάσσιου πλούτου, λόγω της υπεραλίευσης και της μόλυνσης. Το 65% των εμπορικών ιχθυαποθεμάτων κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της εντατικής αλιεία. Υπολογίζεται ότι στη Μεσόγειο μόνο, έχουν διαρρεύσει τα τελευταία 15 χρόνια 55.000 τόνοι πετρελαίου, ρυπαίνοντας χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής.

Η Ημέρα της Γης κατέχει σίγουρα ξεχωριστή θέση, αφού αγγίζει μία ευρύτατη σειρά από θέματα πανανθρώπινου ενδιαφέροντος. Η υπερθέρμανση του πλανήτη με όλες τις καταστροφικές συνέπειες για τη Γη, δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό, αλλά μόνο για άμεσες και στοχευμένες δράσεις σε κάθε επίπεδο: παγκόσμιο, ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό.

Όλο και περισσότερες χώρες ενεργοποιούνται για τη λήψη μέτρων και τη μείωση των εκπομπών των αερίων, ενώ γίνονται συζητήσεις από τις κυβερνήσεις για μια παγκόσμια συμφωνία, ενάντια των κλιματικών αλλαγών. Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, η κατάρρευση των οικοσυστημάτων, οι μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, οι λιμοί, η ξηρασία, η λειψυδρία, η άνοδος της στάθμης των θαλασσών, η τήξη των πάγων και η ρύπανση των υδάτων, απειλούν να καταστρέψουν ολόκληρο τον πλανήτη.

Πάνω από ένα δισεκατομμύριο πολίτες θα λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί με ένα ζητούμενο: λιγότερα λόγια, περισσότερα έργα. 

Η Google, τιμώντας φέτος την Ημέρα της Γης, που γιορτάζεται για 43η συνεχόμενη χρονιά, δημιούργησε ένα πολύ ιδιαίτερο, διαδραστικό doodle. Απεικονίζει ένα πράσινο τοπίο, με δύο βουνά και μια λιμνούλα και δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να «παίζει», κάνοντας κλικ στα σύννεφα και να παρατηρεί τις σταδικές αλλαγές των καιρικών φαινομένων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην Άνοιξη και το Φθινόπωρο, δύο υπέροχες εποχές που τείνουν να εκλείψουν, περνώντας απαρατήρητες. Ο ήλιος δίνει τη θέση του στη συννεφιά και τη βροχή, ενώ την ημέρα διαδέχεται η νύχτα.

Απολαύστε το παρακάτω βίντεο, που περιλαμβάνει ολοκληρωμένο το διαδραστικό της Google, με όλες τις εποχές. Το φυσικό περιβάλλον παίρνει το κατάλληλο χρώμα, ανάλογα με την εποχή, ενώ σταδιακά τα καιρικά φαινόμενα  αλλάζουν...

Ο ήλιος ξεκινά το ταξίδι του και η μέρα αρχίζει… Όλα ξυπνούν γύρω, τα βουνά, τα ζώα, τα πουλιά, τα έντομα, τα σύννεφα, το χιόνι, τα δέντρα, τα λουλούδια, η θάλασσα, το ποτάμι, τα ψάρια, μέχρι που το φεγγάρι προβάλλει και η νύχτα έρχεται, για να σκεπάσει και να ησυχάσει τα πάντα… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!