Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013

ΑΘΗΝΑ ΔΡΟΣΟΥ-ΜΑΛΛΙΟΥ: Η ΜΑΝΑ, Η ΔΑΣΚΑΛΑ, Η ΠΟΙΗΤΡΙΑ, Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Σεμνή, ευγενική, υπεύθυνη, γεμάτη δραστηριότητα, εργατική, συναισθηματική, ρομαντική, άνθρωπος της προσφοράς και της συμπαράστασης στους συνανθρώπους της: αυτές είναι οι βασικές πινελιές του πορτραίτου της δασκάλας και ποιήτριας Αθηνάς Δρόσου-Μάλλιου. 


Γεννήθηκε στη γραφική κωμόπολη Ζίτσα Ιωαννίνων στις 4 Νοεμβρίου 1923. Σε μικρή ηλικία πήγε μαζί με την οικογένειά της στο Κάιρο, όπου και τέλειωσε το Αχιλλοπούλειο Δημοτικό Σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Ελλάδα και το 1945-1946 τέλειωσε τη Ζωσιμαία Ακαδημία Ιωαννίνων. 

Διορίστηκε το 1948-1949 ως δασκάλα, στο αγαπημένο της χωριό τη Ζίτσα, όπου πρόσφερε τις πολύτιμες υπηρεσίες της ως παιδαγωγός και ως άνθρωπος, δημιουργώντας διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες, δίνοντας ζωντάνια στο χωριό και πρωτοβουλίες στους μαθητές της.

Το ποιητικό της ταλέντο εκδηλώθηκε από νεαρή ηλικία, χωρίς όμως να συστηματοποιηθεί και να καλλιεργηθεί. Ο χώρος της δουλειάς της, της πρόσφερε τα κατάλληλα κίνητρα, ώστε αυτό το ταλέντο της να αποφέρει καρπούς. Έτσι έχουμε πληθώρα ποιημάτων για τα παιδιά του Δημοτικού και τη δημιουργία ρυθμικών για τις γυμναστικές επιδείξεις, που γίνονταν τότε στα δημοτικά σχολεία.

Η φιλοσοφία της ότι ο άνθρωπος είναι πλασμένος για τη δημιουργία, διάνθιζε το ποιητικό της έργο. Το πρόσωπο της μάνας, ως φεγγοβόλο αστέρι, κατέχει στην ποίησή της σημαντική θέση. Η παράδοση, η γραφικότητα του χωριού της, η ανθρώπινη ζεστασιά που ένωνε τους ανθρώπους της παλιότερης εποχής, την είχαν συγκινήσει και μετέφερε τα συναισθήματά της στα λαογραφικά της ποιήματα, γεμάτα ζωντάνια, φυσικότητα, παραστατική δύναμη και νοσταλγία για τα παιδικά της χρόνια.

Έφυγε από τη ζωή στις 24 Μαΐου 1989, αφήνοντας πίσω της ένα έργο ζεστασιάς και αυθορμητισμού. Το έργο της παραμένει ζωντανό και παίρνει θέση στα Ηπειρωτικά Γράμματα, σαν φυσιογνωμία καταξιωμένη. 

  

Η ΜΑΝΑ 

Όλοι μικροί βρεθήκαμε
και γίναμε μεγάλοι
κι όλοι νανουριστήκαμε
στης μάνας την αγκάλη.

«Μάνα» μια λέξη μαγική
π' όλο τον κόσμο κλείνει.
«Μάνα» μια μοίρα στοργική
στου άρρωστου την κλίνη.

Όποιος τη μάνα έχασε
τον ήλιο έχει χάσει.
Δεν τραγουδούνε τα πουλιά
στους κάμπους και στα δάση.

Χίλιες αγάπες κι αν βρεθούν
το δάκρυ να στεγνώσουν,
ποτέ της μάνας τη χαρά
δε θα του ξαναδώσουν.


Ευχαριστώ θερμά την κ. Σωσάνα-Άννα Μάλλιου, για την τιμητική προσφορά στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ» του ανέκδοτου λογοτεχνικού έργου της μητέρας της. Μέσα από αυτό, θα επιλέγονταιρος ανάρτηση- διάφορα ποιήματά της, για να τα γνωρίσουν οι μικροί μαθητές.

                                                                                                      Αντώνης Κρασάκης

13 σχόλια:

 1. ευκαιρία να μάθουμε για αξιόλογους ανθρώπους... μπράβο ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ!!... (... μέσα από ένα αξιόλογο ιστολόγιο...μπράβο σας! )

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να είσαι καλά, φίλε μου! Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο μιας σπουδαίας παιδαγωγού, που με χαρά και συγκίνηση παρουσιάζω! Ό,τι μπορούμε να περισώσουμε και να μεταδώσουμε με κάθε τρόπο στη νέα γενιά, αξίζει πραγματικά...
   Καλή εβδομάδα να έχεις!
   Αντώνης

   Διαγραφή
 2. Η προβολή πνευματικών ανθρώπων όχι ευρύτερα γνωστών, πλήν όμως σημαντικών, είναι πρωτοποριακή και χαρακτηρίζει έναν χαρισματικό δάσκαλο σαν εσάς. Θερμά συγχαρητήρια
  Άννα Μάλλιου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πολύ συγκινητικό ποίημα, αφιερωμένο στο πιο αγαπημένο πρόσωπο όλων μας. Τη Μάνα!!! Πραγματικά... Πόση αλήθεια κι ευαισθησία κρύβουν οι στίχοι της άξιας δασκάλας και ποιήτριας, κ. Αθηνάς Δρόσου-Μάλλιου! Μακάρι η ζωή, το έργο και η αγάπη της για τα παιδιά, να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα για τους εκπαιδευτικούς μας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ένα υπέροχο ποίημα για τη Μάνα, γεμάτο αγάπη και πόνο μαζί!!!
   Αντώνης

   Διαγραφή
 4. Σωσάνα- Άννα ΜάλλιουΣάββατο, 20 Απριλίου, 2013

  Αγαπητέ κύριε Κρασάκη, έτρεχα με διάφορες υποθέσεις και σήμερα κατάφερα να ανοίξω τον υπολογιστή μου. Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για την τιμή που μου κάνατε να εντάξετε στην αξιόλογη ιστοσελίδα σας αφιέρωμα στη μητέρα μου Αθηνά Δρόσου-Μάλλιου. Είμαι βαθιά συγκινημένη από τον τρόπο που παρουσιάσατε το βιογραφικό της, με ευαισθησία και σεβασμό.

  Φροντίζετε πολύ την παιδική ψυχολογία στην τρυφερή αυτή ηλικία που τα παιδιά χτίζουν την προσωπικότητά τους, με πολυεπίπεδη παρουσίαση πολλών θεμάτων. Οι συνεχείς αναρτήσεις σας σε καθημερινή σχεδόν βάση, πλαταίνουν τους ορίζοντες των μαθητών με γνώσεις χρήσιμες για τη ζωή, σκορπίζοντας παιδικά χαμόγελα και αυτοπεποίθηση, που σημαίνει θετική προδιάθεση για τη ζωή.

  Όλοι ξέρουμε την ισχυρή επίδραση που ασκεί ο δάσκαλος στη διαμόρφωση συμπεριφοράς των μαθητών. Σε δύσκολες περιόδους πρέπει να δίνουμε στα παιδιά θάρρος, αξίες, δημιουργία, πρότυπα και σεις το κάνετε με τον καλύτερο τρόπο, δικαιώνοντας τον ουσιαστικό ρόλο σας ως παιδαγωγού. Η μάνα είναι σταθερή αξία, στήριγμα σε όλες τις εποχές. Οι παλιοί έλεγαν «ευχή γονιού αγόραζε και στο βουνό περπάτει»

  Πραγματικά θα είναι χαρά μου να έχουμε μια μελλοντική συνεργασία. Σας εύχομαι υγεία και καλή δύναμη στο έργο σας.

  Με εκτίμηση
  Σωσάνα- Άννα Μάλλιου

  Εστάλη στο mail akrasakis@gmail.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα σας, κ. Μάλλιου! Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Θεωρώ υποχρέωσή μου να προβάλω όσα θεωρώ σημαντικά για τα παιδιά, τους γονείς και τους συναδέλφους, μέσα από τα "ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ", με τον καλύτερο δυνατό τρόπο που μου παρέχει η τεχνολογία.

   Το αφιέρωμα στη μητέρα σας ήταν το λιγότερο που μπορούσα να κάνω, μπροστά στο σπουδαίο έργο που άφησε και στη σημαντική προσφορά της στα παιδιά και στον τόπο. Πιστεύω ότι όσοι μας παρακολουθούν θα έχουν την ευκαιρία κατά καιρούς, να διαβάζουν τα υπέροχα ποιήματά της. Έτσι, δεν θα ξεχαστούν ποτέ...

   Θα είμαι στη διάθεσή σας για να δημοσιεύσω οποιοδήποτε θέμα θεωρείτε σημαντικό, για να το γνωρίσουν οι μικροί μας φίλοι...

   Καλή εβδομάδα!
   Με εκτίμηση
   Αντώνης Κρασάκης

   Διαγραφή
 5. Η συγκίνηση είναι διάχυτη σ' όλο το ποίημα και η συνειδητοποίηση της αξίας της Μάνας στη ζωή μας μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. Μπράβο παιδικά χαμόγελα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σας ευχαριστώ κ. Ζήκου! Η Μάνα αποτελεί το αγαπημένο πρόσωπο στη ζωή κάθε ανθρώπου! Μέσα από το ποίημα γίνεται αντιληπτή η αξία και η προσφορά της!
   Αντώνης Κρασάκης

   Διαγραφή
 6. Ένα μικρό αφιέρωμα στη μνήμη της αγαπημένης σας μητέρας, Αθηνάς Δρόσου-Μάλλιου, με ένα ποίημα που έγραψε η ίδια για τη "Μάνα". Σήμερα, ημέρα της Γιορτής της Μητέρας, είναι το λιγότερο που θα μπορούσα να κάνω! Να τη θυμάστε πάντα με αγάπη, καλές μου φίλες Xrysa Mallioy και Sosana-Anna Malliou!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η πιο συγκινητική αφιέρωση! Σε ευχαριστώ πολύ!

   Εστάλη στο facebook
   https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

   Διαγραφή
  2. Μέσα από την καρδιά ευχαριστώ!!! Άγγιξες ευαίσθητες χορδές της ψυχής!!!!

   Εστάλη στο facebook
   https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

   Διαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!