Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Παρασκευή, 31 Μαΐου 2013

ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Ο όρος «τερατογενείς παράγοντες» αναφέρεται στους περιβαλλοντικούς παράγοντες που προκαλούν σοβαρές βλάβες στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης. Ένας από αυτούς τους παράγοντες είναι και το κάπνισμα. Η πιο γνωστή συνέπεια του καπνίσματος, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι το πολύ χαμηλό βάρος γέννησης του μωρού. Παράλληλα, όμως, αυξάνονται και οι πιθανότητες για πρόωρο τοκετό, αποβολή, θάνατο του νεογέννητου ή εμφάνιση καρκίνου στην παιδική ηλικία.


Όσα πιο πολλά τσιγάρα καπνίζει η μητέρα, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να επηρεαστεί το έμβρυο. Αν, όμως, η μητέρα σταματήσει να καπνίζει σε οποιαδήποτε στιγμή της εγκυμοσύνης, έστω και στο τελευταίο τρίμηνο, το έμβρυο βοηθιέται σημαντικά. Αμέσως μειώνεται η πιθανότητα το μωρό να γεννηθεί λιποβαρές και να έχει προβλήματα στο μέλλον.


Ακόμα και αν το μωρό γεννηθεί υγιές, μικρές συμπεριφορικές ανωμαλίες ίσως απειλήσουν την ανάπτυξή του. Τα νεογέννητα, των οποίων η μητέρα κάπνιζε, έχουν μειωμένη αντίδραση στους ήχους και παρουσιάζουν μεγαλύτερη μυϊκή ένταση. Είναι υπερκινητικά, κοιμούνται δύσκολα και για λίγο και κλαίνε συχνά και δυνατά. Η συμπεριφορά και οι αντιδράσεις τους συχνά κουράζουν και απωθούν τους ενήλικες και δεν τους επιτρέπουν να συναναστραφούν μαζί τους, με τέτοιο τρόπο που να προάγεται η υγιής ψυχολογική ανάπτυξη. 

Κάποιες μελέτες, δείχνουν ότι τα παιδιά που εκτέθηκαν στον καπνό στην κύηση, έχουν μειωμένη προσοχή και συγκέντρωση και χαμηλότερα σκορ σε τεστ νοημοσύνης στην πρωτοσχολική ηλικία. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτά τα αποτελέσματα παραμένουν σε όλη την παιδική ηλικία ή σταδιακά σβήνουν.

Πώς όμως το κάπνισμα βλάπτει το έμβρυο; Η νικοτίνη, η εθιστική ουσία που βρίσκεται στον καπνό, δεν αφήνει τον πλακούντα να αναπτυχθεί φυσιολογικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το έμβρυο να μην τρέφεται σωστά και να μην παίρνει βάρος. Επίσης, το κάπνισμα αυξάνει τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα και της μητέρας και του εμβρύου. Το μονοξείδιο του άνθρακα εκτοπίζει το οξυγόνο από τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Προκαλεί βλάβη στο κεντρικό νευρικό σύστημα και μειώνει το βάρος γέννησης του εμβρύου.


Τέλος, περίπου οι μισές έγκυες που δεν καπνίζουν είναι παθητικές καπνίστριες, γιατί κάποιος στο περιβάλλον τους καπνίζει. Το παθητικό κάπνισμα συνδέεται και αυτό με χαμηλό βάρος γέννησης και θάνατο του νεογέννητου και με πιθανές μακροχρόνιες δυσκολίες στη συγκέντρωση και τη μάθηση. Είναι φανερό, ότι οι γυναίκες που περιμένουν παιδί πρέπει να κάνουν ότι μπορούν, ώστε να αποφεύγουν να βρίσκονται σε χώρους που καπνίζουν και τα άτομα του περιβάλλοντός τους πρέπει να τις βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια. 
                                         
                                                                                                                                  ΦΑΝΗ ΛΟΥΓΚΛΟΥ
                                                                                                         Κλινική Παιδοψυχολόγος, ΜΑ-Παιδαγωγός 
Ευχαριστώ θερμά την αγαπημένη μου μαθήτρια Φανή Λούγκλου, για την ευγενική προσφορά του άρθρου της στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ».

                                                                                                        Αντώνης ΚρασάκηςΣτη συνέχεια, μπορείτε να διαβάσετε και τις παρακάτω -σχετικές με το θέμα- αναρτήσεις!


3 σχόλια:

 1. Ευχαριστώ πολύ τη Φανή Λούγκλου, αγαπημένη μου μαθήτρια στην ΣΤ' τάξη του 152ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, πριν από μερικά χρόνια, η οποία μοιράστηκε μαζί μας το παραπάνω άρθρο της. Είναι πολύ χρήσιμο για όλες τις μητέρες και επίκαιρο, δεδομένης και της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος, που γιορτάζουμε σήμερα.
  Αντώνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Αντώνη!

   Εστάλη στο facebook
   https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

   Διαγραφή
 2. ΑΘΗΝΑ ΛΙΖΑΡΔΟΥΠαρασκευή, 31 Μαΐου, 2013

  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΩΣΤΟ ΠΟΥ ΚΑΠΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΣ, ΓΕΝΙΚΩΣ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!