Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2013

"Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ"

Ο Τριγωνοψαρούλης, το σοφό ψάρι που είναι διαφορετικό απ’ όλα τα άλλα εξαιτίας του σχήματος του σώματός του, αλλά που πάντα βρίσκει λύσεις για όλα τα δύσκολα, το τελευταίο διάστημα ασχολείται με τη μελέτη των προβλημάτων του βυθού. Μια μέρα ήρθε και τον συνάντησε ένα ναρβάλ (είδος ψαριού) και συζήτησε μαζί του το πρόβλημά του. 

 

- Πες μου, από πού έρχεσαι; τον ρώτησε ο Τριγωνοψαρούλης. 

- Από τα πέρατα του ωκεανού, απ τη χώρα των πάγων. Άκουσα για σένα, για το θάρρος και τη σοφία, κι ήρθα να σε γνωρίσω και να σου μιλήσω για ένα πραγματικά μεγάλο πρόβλημα. 

- Αλήθεια; Ποιο είναι αυτό; 

- Οι ψαράδες δεν αποτελούν πια το μοναδικό κίνδυνο! Τώρα υπάρχουν και οι συλλέκτες! Αυτοί μαζεύουν όλα τα παράξενα πλάσματα των βυθών και τα κάνουν εκθέματα στις βιτρίνες τους. Αν πιαστείς απ’ αυτούς, αλίμονό σου! Μετά από βασανιστήρια, που συχνά τα λένε «έρευνες», καταλήγεις να διακοσμείς τις βιτρίνες των σαλονιών τους. 

Ο Τριγωνοψαρούλης άκουγε κατάπληκτος και το ναρβάλ συνέχιζε: 

- Εγώ, αποτελώ στόχο, μα μέχρι τώρα καλά τα κατάφερα και ξέφυγα. Υπάρχουν όμως ολόκληρα είδη που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν! Να, οι ιππόκαμποι, τα αλογάκια της θάλασσας, έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Ζει μόνο ένας, ο τελευταίος ιππόκαμπος! Κι αν ο συλλέκτης τον πιάσει κι αυτόν, τότε... 

- Αυτό δεν πρέπει να γίνει, φώναξε ο Τριγωνοψαρούλης. Όλοι έχουν δικαίωμα στη ζωή. Άλλωστε, αν εξαφανιστούν ολόκληρα είδη, τότε η ισορροπία της φύσης στο βυθό θα διαταραχτεί! Θα κινδυνέψουμε όλοι! 

- Πόσο χαίρομαι που καταλαβαίνεις τα αληθινά προβλήματα του βυθού! Ελπίζω να κάνεις κάτι. Πρέπει όμως να φύγω τώρα. Δεν μπορώ να μείνω για πολύ μακριά απ΄ τον κόσμο των πάγων. 

- Γεια σου, καλέ μου φίλε. Να προσέχεις, κι όσο για τον τελευταίο ιππόκαμπο, μείνε ήσυχος, θα φροντίσω εγώ! 


Η γλώσσα και το λαβράκι βρήκαν τον Τριγωνοψαρούλη συνοφρυωμένο και μελαγχολικό. 

- Μα τι έχεις; Τον ρώτησαν. 

Με θυμό, μα και με θλίψη, τους είπε για όσα έμαθε απ το ναρβάλ. 

- Με τάραξες με όσα μου είπες, είπε η γλώσσα. Δεν υπάρχει όμως λόγος να στενοχωριέσαι! Θα κάνουμε μια πανθαλάσσια επιτροπή για την προστασία του τελευταίου ιππόκαμπου! 

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ


2 σχόλια:

 1. Ο αγαπημένος μας Τριγωνοψαρούλης! Τον διαβάζαμε με τα ανιψια μου κι αργότερα με τα παιδιά μου, ακούγαμε τα τραγούδια του κι είχαμε την τυχη να βρεθούμε σε εκδηλώσεις με το Βαγγέλη Ηλιόπουλο για τα γενέθλιά του, όταν έγινε 10 χρονών...
  Μακάρι να τον διαβάσουν όσα πιο πολλά παιδιά γίνεται!

  Καλοί μας φίλοι Αντώνη και Πόπη να έχετε ένα όμορφο και ξένοιαστο καλοκαίρι!
  Φιλιά πολλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ένα υπέροχο παραμύθι κι ένα εξίσου εκπληκτικό τραγούδι, που περνούν με ευχάριστο τρόπο σε όλους μας το μήνυμα της προστασίας του ιππόκαμπου που κινδυνεύει με εξαφάνιση. Ας αφυπνιστούμε, λοιπόν...

   Καλό καλοκαίρι και σε σένα, αγαπημένη μας Νίκη! Να περάσεις πολύ όμορφα το καλοκαιράκι, μαζί με την όμορφη οικογένειά σου!
   Αντώνης-Πόπη

   Διαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!