Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2013

ΠΑΖΛ: ΑΞΙΟΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ

 
Ο ιππόκαμπος πήρε το όνομά του από το χαρακτηριστικό κεφάλι του, που μοιάζει με αλόγου, γι αυτό και ονομάζεται και «αλογάκι της θάλασσας». Είναι ένας παράξενος θαλάσσιος οργανισμός κι ένα από τα πιο συναρπαστικά ψάρια που υπάρχουν. Ζει σε ρηχά, τροπικά και εύκρατα ύδατα, με άφθονη βλάστηση, κυρίως των βορείων θαλασσών και της Μεσογείου. Η εξωτερική μορφή του ιππόκαμπου αποτελείται από έναν περίεργο και ιδιαίτερο συνδυασμό ζώων: διαθέτει κεφάλι αλόγου, ουρά πιθήκου, μάρσιπο καγκουρό και ανεξάρτητα κινούμενα μάτια, όπως των σαυρών.

'Εχει μήκος περίπου 25 εκατοστά και ένα βραχύ και σωληνοειδές ρύγχος, που καταλήγει σ’ ένα ευρύ στόμα. Ωστόσο, βρέθηκαν και ιππόκαμποι-νάνοι, με μήκος μόλις 4 εκατοστών, καθώς επίσης και ιππόκαμποι-γίγαντες, με μήκος 30 εκατοστών! Το σώμα του ιππόκαμπου είναι πεπιεσμένο και καλύπτεται από λέπια. Από τον τράχηλό του εκφύονται δύο μικρά πτερύγια. Υπάρχουν 30-50 διαφορετικά είδη ιππόκαμπου.  

Ο αρσενικός ιππόκαμπος διακρίνεται από τον κοιλιακό θύλακα που έχει στη βάση της ουράς του. Στη ράχη του έχει, συνήθως, φαιοπράσινο χρώμα με ασπρόμαυρες κηλίδες, ενώ στην κοιλιά του -που προεξέχει αισθητά- είναι ανοιχτόχρωμος. Η θηλυκή ιππόκαμπος έχει πιο χαρούμενα χρώματα, με αποτέλεσμα να ανακαλύπτεται πιο εύκολα από τους εχθρούς της και έτσι να εξαφανίζεται γρηγορότερα. Γι’ αυτό ο Θεός προνόησε, ώστε να γεννιούνται περισσότερες θηλυκές ιππόκαμποι! 

Ο ιππόκαμπος κολυμπάει όρθιος, λόγω της κάθετης στάσης του, με μια χαριτωμένη, κυματοειδή κίνηση του ραχιαίου πτερυγίου του. Κινείται πολύ αργά και δεν είναι καθόλου καλός κολυμβητής. Όταν θέλει να μετακινηθεί, χρειάζεται τουλάχιστον ένα με δύο λεπτά για να διασχίσει μία απόσταση 30 εκατοστών. Περνάει τη ζωή του κολλημένος σε βράχια και παραμένει πιασμένος με την ουρά του σε κλαδάκια και φύκια. Με το μακρουλό του στόμα ρουφάει -σαν ηλεκτρική σκούπα- μικροσκοπικά οστρακοειδή, πλαγκτόν και προνύμφες ψαριών. Προσαρμόζεται στο χρώμα του περιβάλλοντος στο οποίο ζει (όπως ο χαμαιλέοντας) και είναι καλά καμουφλαρισμένος, καθώς βρίσκεται πιασμένος από τα φύκια και τη θαλάσσια βλάστηση. Ο ιππόκαμπος είναι ένα πολύ πιστό και μονογαμικό ζώο. Κατά τη διάρκεια της ζωής του έχει μόνο ένα/μία σύντροφο. 'Οταν ο/η σύντροφός του πεθάνει, πενθεί για αρκετές μέρες ή και εβδομάδες. 


Ο αρσενικός ιππόκαμπος είναι ο μοναδικός μπαμπάς στη γη που... γεννάει τα «μωρά» της οικογένειάς του. Την εποχή της αναπαραγωγής, η θηλυκή ιππόκαμπος αδειάζει τα αυγά της στην κοιλιά του αρσενικού, από ένα άνοιγμα σαν τσέπη, τα οποία παραμένουν εκεί, μέχρι να γεννηθούν. Μετά από 10 έως 60 μέρες «εγκυμοσύνης» (ανάλογα με το είδος του) η κοιλιά του έχει φουσκώσει επικίνδυνα! Όλα τα σημάδια δείχνουν ότι η ώρα του… τοκετού έχει φτάσει. Τότε ο αρσενικός ιππόκαμπος πιάνεται από ένα σταθερό κλαδί ή φύκι και, κάνοντας εξωθητικές κινήσεις, αρχίζει να βγάζει τα πρώτα ιπποκαμπάκια από την κοιλιά του! Η διαδικασία μπορεί να κρατήσει από δύο έως τρεις μέρες, μέχρι να βγουν όλα τα μωρά (πάνω από 1.500!), ενώ η θηλυκή παρακολουθεί διακριτικά τη «γέννα». 

Κάθε χρόνο πωλούνται 42 εκατομμύρια ιππόκαμποι στην αγορά της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής. Αυτή η ζήτηση, σε συνδυασμό με την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, συνέβαλε στο να βρεθεί το παράξενο και υπέροχο αυτό πλάσμα στη σημερινή δύσκολη θέση και να αποτελεί, πλέον, ένα είδος προς εξαφάνιση.

Παρατηρήστε τη θαλασσινή εικόνα και κάνοντας κλικ σε αυτήν, προσπαθήστε να συναρμολογήσετε το παζλ με τον αξιοθαύμαστο ιππόκαμπο!
                                                                                                                 Καλή επιτυχία!

Click to Mix and Solve

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!