Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2013

"ΤΟ ΜΕΛΙ"


Mια φορά ήταν ένας γέρος και μια γριά. Μια μέρα που σκούπιζε η γριά στο σοκάκι της, βρήκε ένα γρόσι. Πάει, λοιπόν, και λέει:

— Ω, κακόμοιρε γέρο, δες, βρήκα ένα γρόσι.

— Ε, λέει ο γέρος, και τι να το κάνουμε το γρόσι;

— Να πάμε να πάρουμε κάτι να φάμε.

Κάθονταν, λοιπόν, και σκέφτονταν τι να πάρουν. Λέει η γριά:

— Ω, κακόμοιρε γέρο, να πάρουμε καρύδια, θα πετάξουμε τα φλούδια, να πάρουμε φουντούκια, θα πετάξουμε τα φλούδια, να πάρουμε αμύγδαλα, θα πετάξουμε τα φλούδια, ξέρεις τι να πάρουμε; Να πάρουμε μέλι, που δε θα πετάξουμε τίποτα.

Φεύγει, λοιπόν, ο γέρος και πήγε και πήρε το μέλι. Έφαγε ο γέρος, έφαγε η γριά και η νύφη και ο γαμπρός, έφαγε και ο κου­μπάρος και η κουμπάρα, έφαγε και ο σκύ­λος και η γάτα και περίσσεψε κιόλας και άλειψαν το στύλο του σπιτιού για να κολλήσει.

Πάει η γριά να σιμώσει το στύλο, κολλά. Πάει ο γέρος να ξεκολλήσει τη γριά, κολλά κι αυτός. Πάει ο γαμπρός να ξεκολλήσει το γέρο, κολλά, πάει η νύφη να ξεκολλήσει το γαμπρό, κολλά, πάει ο κουμπάρος να ξεκολλήσει τη νύφη, κολλά κι αυτός, πάει η κουμπάρα να ξεκολλήσει τον κουμπάρο, κολλά και η κουμπάρα, πάει ο σκύλος να ξεκολλήσει την κουμπάρα, κολλά κι αυτός, πάει η γάτα να ξεκολλήσει το σκύλο, κολλά κι η γάτα, δεν απόμεινε κανένας που να μην κολλήσει! [...]

ΛΑΪΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΣΟ

4 σχόλια:

 1. Καλημέρα, καλό φθινόπωρο με μέλι και κανέλα!

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πολύ γλυκιά και μυρωδάτη η ευχή σου Xrysoula!!! Να έχεις ένα όμορφο φθινόπωρο, γεμάτο χαρούμενες κι ευτυχισμένες στιγμές!!! Αντώνης

   Διαγραφή
 2. ΓΕΙΑ ΣΑΣ. ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ:
  - ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΚΟΛΛΗΣΟΥΝ Ο ΓΕΡΟΣ, Η ΓΡΙΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ;
  ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ.
  ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ; ΚΟΛΛΗΣΑ ΛΙΓΑΚΙ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σας ευχαριστώ που παρακολουθείτε τα "ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ" και που επικοινωνήσατε μαζί μου. Είναι γεγονός, ότι το παραμύθι μέσα στην τάξη κατέχει ιδιαίτερα σημαντική θέση στη διάρκεια των μαθημάτων, αφού ψυχαγωγεί τα παιδιά, μπορεί να διευρύνει τη φαντασία τους, να τραβήξει το ενδιαφέρον τους, να τα γεμίσει με εικόνες, να τα ταξιδέψει σε κόσμους μυθικούς και φανταστικούς και να τα βοηθήσει σημαντικά στην προφορική και γραπτή έκφραση. Όλα τα παιδιά, ακόμα κι αυτά που δεν έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις, διαθέτουν μια φαντασία τόσο πλούσια, που μπορεί να καλύψει οποιαδήποτε έλλειψη στον τομέα της έκφρασης. Παράλληλα, τους καλλιεργεί το κριτικό πνεύμα, ξεκαθαρίζει τα συναισθήματά τους, ώστε να αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες και προτείνει λύσεις στα προβλήματά τους.

   Αφήνοντας, λοιπόν, ελεύθερη τη φαντασία μας, θα μπορούσαμε με τη βοήθεια των παιδιών μέσα στην τάξη, να δώσουμε ένα όμορφο και χαρούμενο τέλος στο υπέροχο αυτό λαϊκό παραμύθι, όπως το παρακάτω:

   «Κι όπως ήταν εκεί κολλημένοι, σκέφτηκαν να φωνάξουν τον ήλιο να βγει, να ζεστάνει το μέλι και να λιώσει. Και φώναξαν και τον άνεμο, να σκορπίσει το μέλι μακριά! Πράγματι, ο ήλιος και ο άνεμος δέχτηκαν με χαρά να τους βοηθήσουν. Ο ήλιος έλιωσε το μέλι και ο άνεμος το σκόρπισε, σχηματίζοντας ένα πελώριο χρυσοκίτρινο ποτάμι, που πήρε μακριά όλες τις έγνοιες και άφησε μόνο γέλια και χαρές! Και ξεκόλλησαν και η γριά και ο γέρος και όλοι όσοι ήταν κολλημένοι. Έστησαν μετά ένα χορό τρικούβερτο!!! Ακόμα χορεύουν…»

   Ελπίζω να σας βοήθησα...
   Αντώνης Κρασάκης

   Διαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!