Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΛΕΝΕ ΨΕΜΑΤΑ...

«Ο σκύλος έφαγε την εργασία μου», «Εκείνος/η το ξεκίνησε», «Είμαι άρρωστος/η σήμερα», «Δεν είναι εδώ». Τα παιδιά λένε τέτοια ψέματα συχνά, είτε για να αποφύγουν την τιμωρία, είτε για να αποκρούσουν την αμηχανία που νιώθουν ή ακόμη και για να προστατέψουν κάποιον. Ακόμα κι αν τα παιδιά λένε ψέματα για τους ίδιους λόγους που και οι ενήλικες λένε, τείνουμε να καταδικάζουμε πιο συχνά τα παιδιά, ως ανήθικα.


Τα παιδιά λένε ψέματα για διαφορετικούς λόγους, αναλόγως την ηλικία. Τα πολύ μικρά παιδιά δεν μπορούν ακόμη να είναι σε θέση πάντοτε να διακρίνουν τη φαντασία από την πραγματικότητα. Τα παιδιά σε μικρή ηλικία μπορεί να πουν ψέματα επειδή χωρίς πρόθεση έχουν ξεχάσει να κάνουν κάτι. Γύρω από την ηλικία των 5 ή 6 ετών τα παιδιά αρχίζουν να αναπτύσσουν μια πιο συνεπή κατανόηση της διαφοράς, ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα και είναι λιγότερο πιθανό να επιμείνουν ότι οι φαντασιώσεις τους είναι αληθινές. Γύρω από αυτήν την ηλικία, το παιδί αρχίζει να αναπτύσσει μια συνείδηση και καταλαβαίνει ότι ορισμένες συμπεριφορές μπορεί να απογοητεύσουν τους γονείς του και να νιώσει ενοχές που συνδέονται με το παράπτωμα. Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία, επίσης, λένε ψέματα ή υπερβάλλουν εκτενώς, προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους.

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ;
 • Διδάξτε στο παιδί σας μέσα από παιχνίδια ρόλων, την αξία του να λέει την αλήθεια. Αυτό θα πάρει χρόνο. Επομένως, να έχετε υπομονή.
 • Μην αποδέχεστε δικαιολογίες για τα ψέματα. Τα ψέματα δεν είναι αποδεκτά.
 • Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν τις συνέπειες όταν λένε ψέματα και όποτε είναι δυνατόν, θα πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη γιαυτά.
 • Δεν έχει σημασία το ψέμα. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι τα ψέματα δεν είναι ποτέ αποδεκτά και τέτοια συμπεριφορά δε θα είναι ανεκτή.
 • Τα παιδιά θέλουν συχνά να κρατήσουν τους γονείς ή το δάσκαλό τους ευχαριστημένους και γι’ αυτό μπορεί να πουν ψέματα. Πρέπει να γνωρίζουν ότι εσείς εκτιμάτε την αλήθεια πολύ περισσότερο από μια ανάρμοστη συμπεριφορά.
 • Τα παιδιά πρέπει να είναι μέρος της λύσης και των συνεπειών. Ρωτήστε τα τι είναι έτοιμα να δώσουν ή να κάνουν για να είναι ειλικρινή.
 • Υπενθυμίστε στο παιδί ότι είστε αναστατωμένοι με ό,τι εκείνο έκανε. Αφήστε το να γνωρίζει ότι είστε απογοητευμένοι.
 • Αποφύγετε τις γρήγορες παράλογες αποφάσεις.
 • Μην επιβαρύνετε το παιδί σας με πάρα πολλούς κανόνες και μεγάλες προσδοκίες. Όσοι περισσότεροι κανόνες υπάρχουν, τόσο πιο πιθανό τα παιδιά να τους παραβλέψουν, ώστε να αποφύγουν την τιμωρία.
 • Προσπαθήστε να ανακαλύψετε το λόγο για τον οποίο το παιδί σας λέει ψέματα. Αυτό το παιδί προσπαθεί να κρύψει, μέσω ψεμάτων, κάτι που μπορεί να είναι πολύ πιο σημαντικό από ό,τι το ίδιο το ψέμα.
 • Μην κατηγορείτε, π.χ. «Αναρωτιέμαι πώς αυτό χύθηκε το γάλα. Εύχομαι κάποιος να το καθαρίσει». Είναι πιο πιθανό να πάρετε μια ειλικρινή απάντηση, αν πείτε: «Σάρα, εσύ έχυσες το γάλα;».

Ποτέ μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά σας πρέπει να γνωρίζουν ότι ενδιαφέρεστε γιαυτά και ότι μπορούν να συμβάλουν με θετικό τρόπο. Αφιερώστε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να κατακτηθεί η αλήθεια και η ειλικρίνεια, μείνετε συνεπείς, υπομονετικοί και να κατανοήσετε ότι η αλλαγή θα πάρει χρόνο.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑΣ
 • Όταν τα παιδιά μεγαλώνουν και είναι αρκετά ώριμα για να κατανοήσουν τη διαφορά μεταξύ του τι είναι αλήθεια και τι όχι, είναι καλό να ενθαρρυνθούν να λένε την αλήθεια. Εάν το παιδί σας σας λέει κάτι που είναι φανταστικό, απλά δεχτείτε το. Η προσποίηση και η φαντασία είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του παιδιού σας. Για παράδειγμα, το παιδί σας μπορεί να σας πει ότι είναι σούπερ-ήρωας. Θα μπορούσατε να απαντήσετε με την ερώτησή σας σχετικά με τις υπερ-δυνάμεις του.
 • Οι υπερβολικές ιστορίες που δείχνουν καυχησιολογία, μπορεί να είναι ο τρόπος του παιδιού να πάρει το θαυμασμό ή το σεβασμό από τους άλλους. Εάν αυτό συμβαίνει συχνά, ίσως να χρειάζεται να επαινείτε περισσότερο το παιδί σας, ώστε να ενισχυθεί η αυτοεκτίμησή του.
 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε σαφείς κανόνες, σχετικά με το ποια συμπεριφορά είναι αποδεκτή στο σπίτι σας. Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να συμπεριφέρονται μέσα σε αποδεκτά όρια, αν επιβάλλονται σαφείς κανόνες.
 • Όταν το παιδί σας λέει την αλήθεια, επαινέστε το για να συνεχίσει να είναι ειλικρινές. Πείτε, π.χ. «Είμαι πραγματικά ευτυχής που μου είπες την αλήθεια. Μου αρέσει όταν είσαι ειλικρινής».
 • Εάν το παιδί σας σάς παραπλανά σκόπιμα, να ξέρει ότι αυτό που κάνει δεν είναι αποδεκτό. Εξηγήστε γιατί αυτό δεν είναι καλό και ότι μπορεί να μην είστε σε θέση να το εμπιστευτείτε στο μέλλον. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τις κατάλληλες συνέπειες για τη συμπεριφορά που οδήγησε στο ψέμα. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας ζωγράφισε στον τοίχο, να το πάρετε μαζί για να σας βοηθήσει να τον καθαρίσετε.
 • Εάν το παιδί σας συνεχίζει να επιμένει στο να λέει ψέματα σκοπίμως, ίσως να πρέπει να ενισχύσετε την ιδέα ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό με τη χρήση κατάλληλης στρατηγικής πειθαρχίας. Αν εξηγήσετε στο παιδί σας τη συνέπεια, μπορεί να το βοηθήσετε να βγει από τη συνήθεια.
 • Ρίξτε μια ματιά στο τι προκάλεσε την συμπεριφορά πίσω από το ψέμα. Εάν το παιδί σας είπε ψέματα για να τραβήξει την προσοχή σας, εξετάστε πιο θετικούς τρόπους που θα μπορούσαν να τραβήξουν τη προσοχή σας. Αν είπε ψέματα για να πάρει κάτι που ήθελε για παράδειγμα, καραμέλες από τη γιαγιά– εξετάστε ένα σύστημα ανταμοιβών. Μπορεί, επίσης, να χρειαστεί να εξετάσετε το περιβάλλον για να το βοηθήσετε να αποφύγει καταστάσεις στις οποίες δε νιώθει καλά.
 • Προσπαθήστε να αποφύγετε να λέτε το παιδί σας «είσαι ψεύτης/ψεύτρα». Τέτοια επισήμανση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αυτοεκτίμησή του. Είναι πιο χρήσιμο να επισημαίνετε και να μιλήσετε σχετικά με τις ενέργειες και τις συμπεριφορές του παιδιού σας.
 • Ένας τρόπος για να αποθαρρύνετε τα παιδιά σας από τα ψέματα είναι να κάνετε ένα αστείο ή να φουσκώσετε την αναληθή δήλωση. Για παράδειγμα, ένα παιδί μπορεί να εξηγήσει ένα σπασμένο παιχνίδι με το ρητό: «Ένας άντρας ήρθε και το έσπασε». Θα μπορούσατε να πείτε κάτι ανόητο όπως: «Γιατί δεν τον κάλεσες σε δείπνο;». Συνεχίστε το αστείο λίγο περισσότερο, έως ότου το παιδί «ομολογήσει». Με αυτό τον τρόπο θα αποκαλύψει το ψέμα, χωρίς οποιαδήποτε ανάγκη για πειθαρχία ή σύγκρουση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
 • Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, τα ψέματα μπορεί να γίνουν συνήθεια. Αν αυτό συμβαίνει συχνά, μιλήστε τους για το πώς το ψέμα τους σας κάνει να νιώθετε, πώς αυτό επηρεάζει τη σχέση σας μαζί τους, και πως θα μπορούσε να σας σταματήσει να τα εμπιστεύεστε.
 • Μερικές φορές τα παιδιά λένε ψέματα για να κρατήσουν ένα μυστικό ή να προστατεύσουν κάποιον/α. Για παράδειγμα, ένα παιδί που έχει κακοποιηθεί από έναν ενήλικα συχνά θα ψεύδεται για να προστατεύσει τον ενήλικα ή επειδή νιώθει ντροπή. Συχνά, υπάρχει ο φόβος ότι το παιδί θα τιμωρηθεί, αν πει την αλήθεια.

Αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας λέει ψέματα σχετικά με ένα σοβαρό θέμα:
 • Δώστε του μεγάλη διαβεβαίωση ότι θα είναι ασφαλές αν πει την αλήθεια.
 • Κάντε το καλύτερο δυνατόν για να το πείσετε ότι μπορείτε να κάνετε τα πράγματα καλύτερα.
 • Ίσως χρειαστεί να πάρετε επαγγελματική βοήθεια σε αυτήν την περίπτωση. Ο γιατρός σας ή ο σχολικός σύμβουλος μπορεί να σας δώσει χρήσιμες συμβουλές.

ΠΗΓΗ: ΨΥΧΟΛΟΓΕΙΝ

Στη συνέχεια, μπορείτε να διαβάσετε και τις παρακάτω -σχετικές με το θέμα- αναρτήσεις!


4 σχόλια:

 1. Καλη σχολική χρονια δάσκαλε ,πάντα με κέφι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας, Μαρία & Ελένη! Να έχετε ένα όμορφο φθινόπωρο, γεμάτο ευχάριστες στιγμές και χαρούμενη διάθεση για έμπνευση και δημιουργία!!
   Αντώνης

   Διαγραφή
 2. Θερμά συγχαρητήρια! Θαυμάζω τους ανθρώπους με μεράκι και αγάπη για τα παιδιά! Γνήσιος παιδαγωγός!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Χαίρομαι που παρακολουθείτε τα "ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ"! Να είστε πάντα καλά και να έχετε έναν όμορφο και χαρούμενο μήνα!
   Αντώνης

   Διαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!