Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2013

ΠΑΖΛ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑΡΙΚΟ ΓΑΤΑΚΙ


Οι γάτες ανήκουν στην οικογένεια των αιλουροειδών και είναι από τα πιο διαδεδομένα κατοικίδια ζώα. Ζουν στο περιβάλλον του ανθρώπου πάνω από 9.500 χρόνια. Είναι δεινοί θηρευτές και για την τροφή τους κυνηγούν πάνω από 1.000 είδη ζώων. Μπορούν να εκπαιδευτούν, ώστε να υπακούουν σε απλές διαταγές. Έχει διαπιστωθεί ότι μαθαίνουν να χειρίζονται απλούς μηχανισμούς, όπως πόμολα πόρτας, βρύσες, αλλά και να χρησιμοποιούν την τουαλέτα των ανθρώπων. 

Όπως όλα τα ζώα, έτσι και οι γάτες χρησιμοποιούν μια ποικιλία φωνών και ένα είδος γλώσσας σώματος που τους χρησιμεύουν στη μεταξύ τους επικοινωνία, δηλ. το νιαούρισμα, το γουργούρισμα, το μούγκρισμα, το συριγμό, το γρύλισμα, την τσιρίδα, το σφύριγμα, το πλατάγισμα και το βρυχηθμό.

Οι γάτες ζυγίζουν, συνήθως, 2,5 έως 7 κιλά. Μερικές, μάλιστα, μπορούν να φτάσουν πάνω από 20 κιλά, λόγω υπερφαγίας ή στείρωσης. Η μεγαλύτερη γάτα που υπήρξε ποτέ, είχε βάρος γύρω στα 21,2 κιλά. Η μικρότερη ενήλικη γάτα που καταγράφηκε επίσημα, ζύγιζε γύρω στα 1,36 κιλά.

Είναι σαρκοφάγα ζώα, καθώς έχουν όργανα για το τεμαχισμό της σάρκας της λείας τους και δεν διαθέτουν όργανα για την πέψη φυτικών τροφών. Συγκεκριμένα, οι γάτες δεν παράγουν στο σώμα τους ταυρίνη, ένα οργανικό οξύ, και, καθώς αυτή είναι απαραίτητη (η έλλειψή της μπορεί να επιφέρει μόνιμη τύφλωση), την προσλαμβάνουν με το να τρέφονται με σάρκες ζώων. Το γαστρεντερικό σύστημά τους, όπως και τα δόντια τους, είναι επίσης προσαρμοσμένο στο να τρέφονται με ζωική ύλη. Πολύ συχνά, όμως, συμπληρώνουν την τροφή τους με χόρτα, φύλλα και φυτικές τροφές και έτσι, χωνεύουν καλύτερα τις ζωικές τροφές.

Η ακοή, η όραση και η γεύση των γατών είναι οξύτατες. Οι άνθρωποι και οι γάτες έχουν παρόμοιο εύρος ακοής. Η όσφρησή τους είναι γύρω στις δεκατέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτήν του ανθρώπου. Διαθέτουν πολλά κινούμενα μουστάκια στο σώμα τους, ειδικά στο πρόσωπο. Αυτά τις βοηθούν στον προσανατολισμό και οξύνουν τις αισθήσεις τους.

Με τα όργανα της ακοής μπορούν και ακούν προς όλες τις κατευθύνσεις. Μπορούν να κινούν το ένα τους αυτί, ανεξάρτητα από το άλλο. Εξαιτίας αυτής της κινητικότητας κινούν το σώμα τους προς μία κατεύθυνση και στρέφουν τα αυτιά τους σε άλλη. Οι περισσότερες γάτες έχουν όρθια αυτιά που είναι στραμμένα προς τα πάνω. Όταν παίζουν, εξοργίζονται, φοβούνται ή ακούν έναν ήχο προερχόμενο από πίσω, κουνούν τ’ αυτιά τους προς τα πίσω, για να συνοδεύσουν το γρύλισμα ή το σύριγμα που παράγουν. Η γωνία των αυτιών τους δείχνει, κατά πολύ, τη διάθεσή τους.

Οι γάτες είναι ζώα που βαδίζουν ακριβώς πάνω στα δάκτυλα των ποδιών τους, με τα οστά των ποδιών τους να σχηματίζουν το κατώτερο τμήμα του ορατού άκρου. Έτσι, περπατούν με μεγάλη ακρίβεια, επειδή, όπως όλα τα αιλουροειδή, μπορούν να τοποθετούν, σχεδόν κατευθείαν, το καθένα από τα πίσω τους πόδια στο αποτύπωμα του αντίστοιχου μπροστινού ποδιού και να ελαχιστοποιούν τους θορύβους και τα ορατά ίχνη. Αυτό, επίσης, παρέχει ασφαλές πάτημα για τα πίσω πόδια τους όταν περπατούν σε σκληρό έδαφος.

Σύμφωνα με μύθο, σε πολλούς πολιτισμούς οι γάτες έχουν επτά ζωές (ή εννιά). Ο μύθος αναφέρεται στα φυσικά προτερήματα και στην ταχύτητα με την οποία καταφέρνουν να σώζονται από καταστάσεις  κατά τις οποίες απειλείται η ζωή τους. Επίσης, στην ύπαρξη αυτού του μύθου συμβάλλει το γεγονός ότι οι γάτες που πέφτουν από μεγάλο ύψος συχνά, είναι ικανές να προσγειωθούν στα πόδια τους, εξαιτίας κάποιας αυτόματης αντίδρασης και στρέφουν το σώμα τους ώστε να προσγειωθούν πρώτα τα πόδια τους. Ωστόσο, μπορεί να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν αν πέσουν από πολύ μεγάλο ύψος.

Οι γάτες συντροφεύουν τους ανθρώπους ως κατοικίδια ζώα από την εποχή της αρχαίας Αιγύπτου. Οι Αιγύπτιοι της εποχής εκείνης λάτρευαν τη γάτα, ως θεά του σπιτιού. Οι κατοικίδιες γάτες προστάτευαν τους αγρούς και τις οικίες από μολύνσεις που προκαλούσαν διάφορα βλαβερά ζώα, όπως τα ποντίκια, τα φίδια, τις σαύρες κ.λπ.


Παρατηρήστε την όμορφη εικόνα και κάνοντας κλικ σε αυτήν, προσπαθήστε να συναρμολογήσετε το παζλ με το παιχνιδιάρικο γατάκι!

                                                                                                Καλή επιτυχία!

Click to Mix and Solve

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!