Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2013

ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΕΙ...


ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ;

Οι λόγοι μπορεί να σχετίζονται με:
 • Έλλειψη κινήτρου για τη μελέτη, τη σχολική απόδοση, το σχολικό πλαίσιο.
 • Χαμηλή αυτοεκτίμηση, φόβο αποτυχίας και απόσυρση, ως τρόπο διαχείρισης του άγχους.
 • Περιβάλλον μη υποστηρικτικό, που δεν καθοδηγεί το παιδί ως προς τους στόχους του και τις ευθύνες του.
 • Περιβάλλον υπερβολικά αυταρχικό, που ταυτίζει τη μελέτη με την ίδια την υπόθεση της ζωής και την αυταξία του παιδιού, ευνουχίζοντας το κίνητρό του.
 • Ανασφάλεια, νωχελικότητα, παθητικότητα, εξάρτηση από τους γονείς, προσδοκία ότι «τα πράγματα μάς έρχονται και δεν τα δημιουργούμε μόνοι μας».
 • Κατάθλιψη, μαθησιακές δυσκολίες, διάσπαση προσοχής, αλλά και σπανιότερα ύπαρξη βαθιών συναισθηματικών δυσκολιών ή ψυχιατρικού υποβάθρου.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ;
Ορισμένοι γονείς κάνουν το λάθος να «απαντούν» στην άρνηση του παιδιού, μελετώντας για εκείνο και όχι ωθώντας το ίδιο στο να μάθει πώς να διαβάζει. Εκείνο μαθαίνει να έχει δεκανίκια από μικρό, παίρνει το μήνυμα ότι δεν είναι ικανό μόνο του, περιμένει ότι ο γονιός θα το διαβάζει, μειώνεται το κίνητρό του για μάθηση, ατονούν οι γνωστικές του λειτουργίες, παθητικοποιείται, γίνεται άβουλο και εξαρτητικό.

Αντίθετα, το παιδί που από την πρώτη τάξη του δημοτικού μαθαίνει να διαβάζει μόνο του, χτίζει μέσα του την πολύτιμη αυτονομία, ενώ μαθαίνει, επίσης, να συσχετίζει την προσπάθεια με την ανταμοιβή (όσο πιο πολύ διαβάζει, τόσο μεγαλύτερη κατανόηση έχει στο μάθημα και, πιθανόν, ψηλότερους βαθμούς). 

Προτείνεται στους γονείς:
 • Να ενθαρρύνουν το παιδί τους να προσπαθεί να διαβάζει, ανεξάρτητα από τον τελικό βαθμό και να δέχονται μία μικρότερη από την ιδεώδη απόδοση.
 • Να το βοηθούν να μην εγκαταλείπει τη μελέτη όταν παρουσιάζονται δυσκολίες στην κατανόηση, αλλά να τις συγκεντρώνει στο τέλος του ημέρας και να τις συζητάει με το γονιό ή ακόμη καλύτερα με το δάσκαλο.
 • Να το κινητοποιούν να ελέγχει μόνο του στο τέλος της μελέτης την επάρκεια των γνώσεων που έχει αφομοιώσει, π.χ. κάνοντας τις ερωτήσεις στον εαυτό του που θα του έκανε ο δάσκαλος.
 • Να μη δωροδοκούν το παιδί όταν διαβάζει, γιατί τότε εκείνο ταυτίζει το διάβασμα με τον καταναγκασμό και την αγγαρεία. 

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 
{ΜΥΡΣΙΝΗ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ-Ψυχολόγος/Ψυχοθεραπεύτρια (ΡhD)} 

Στη συνέχεια, μπορείτε να διαβάσετε και την παρακάτω -σχετική με το θέμα- ανάρτηση!

2 σχόλια:

 1. όμορφη ανάρτηση... μακάρι να διαβάζουν τα παιδιά.. θα ανακαλύψουν τόσους νέους κόσμους... που θα τους οδηγήσουν σε όμορφιές... αλλιώς θα ασχολούνται με πράγματα που δεν θα τα βοηθήσουν στην ζωή τους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Παρασκευή μου, θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου. Νομίζω ότι η φράση του Ισοκράτη τα λέει όλα: Η ανάγνωση πλουτίζει την μνήμη, καλλιεργεί το γούστο και μορφώνει τον χαρακτήρα!
   Αντώνης

   Διαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!