Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δευτέρα, 7 Απριλίου 2014

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ (7/4)

Η 7η Απριλίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και αφιερώνεται κάθε χρόνο σε κάποιο θέμα σχετικό με την υγεία. Το θέμα, στο οποίο εστιάζεται ο εορτασμός της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, είναι οι μολυσματικές νόσοι που μεταδίδονται στους ανθρώπους,  μέσω διαβιβαστών-φορέων παθογόνων μικροοργανισμών. 


«Small bite, big threat» 
«μικρό δάγκωμα, μεγάλη απειλή»

Διαβιβαστές είναι οργανισμοί (κουνούπια, σκνίπες, κοριοί, τσιμπούρια, σαλιγκάρια), οι οποίοι ευθύνονται για τη μετάδοση μεγάλου εύρους παθογόνων μικροοργανισμών στους ανθρώπους και τα ζώα.

Ο Π.Ο.Υ., με το θέμα αυτό, θέλει να ευαισθητοποιήσει και να θέσει σε εγρήγορση κοινό και ειδικούς, για την καλύτερη δυνατή θωράκιση της ατομικής και δημόσιας υγείας, διαπιστώνοντας ότι κατά τα τελευταία χρόνια μέσω ορισμένων διαβιβαστών, κυρίως κουνουπιών, πολλές μολυσματικές νόσοι (ελονοσία, Δάγγειος πυρετός κ.ά.) άρχισαν να εμφανίζονται και να προκαλούν προβλήματα σε χώρες, όπου μέχρι πρόσφατα ήταν άγνωστες.

Βασικές αιτίες για την εξάπλωση αυτών των ασθενειών είναι η κλιματική αλλαγή, το παγκόσμιο εμπόριο, καθώς και οι μετακινήσεις εν γένει. Μεταξύ των ασθενειών που μεταδίδονται με διαβιβαστές και συγκεκριμένα μέσω δηγμάτων κουνουπιών, εκτός από την ελονοσία, είναι και η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Η Ελλάδα κηρύχθηκε «ελεύθερη ελονοσίας» από τον Π.Ο.Υ. το 1974, ωστόσο τα τελευταία τέσσερα χρόνια εμφανίστηκαν κρούσματα ελονοσίας από plasmodium vivax, με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης.

Ο Π.Ο.Υ. στο τελευταίο πρόγραμμα που ανέπτυξε για τον έλεγχο της ελονοσίας (From Malaria Control to Elimination in the WHO European Region, 2006-2015), έχει θέσει τους ακόλουθους στόχους:
 1. Ανάσχεση της μετάδοσης της ελονοσίας μέχρι το 2015 και εξάλειψη της νόσου στις εναπομείνασες ενδημικές χώρες.
 2. Σε περιοχές/ χώρες όπου η ελονοσία έχει εξαλειφθεί, δίνεται έμφαση στον να αποφευχθεί η επανεγκατάσταση της νόσους.
 3. Μείωση των θανάτων σε εισαγόμενα κρούσματα ελονοσίας.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Η έγκαιρη ανίχνευση και η κατάλληλη θεραπεία των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με την έγκαιρη εφαρμογή των κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών, αποτελούν θεμελιώδεις δράσεις της στρατηγικής Δημόσιας Υγείας, για την αντιμετώπιση της ελονοσίας και λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Συγχρόνως, όμως, απαιτούνται τα ακόλουθα βασικά ατομικά μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνει ο καθένας, με σκοπό την πρόληψη ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια:

 • Κατάλληλα ενδύματα, όπως μακριά μανίκια και παντελόνια. Πιο αποτελεσματικά είναι τα φαρδιά και ανοιχτόχρωμα ρούχα.
 • Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει την δραστηριότητα των κουνουπιών αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση εντόμων.
 • Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα.
 • Αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιού.
 • Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα. Τα εντομοκτόνα δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα.
 • Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους.
 • Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό των εξωτερικών χώρων.
 • Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα κουνούπια).
 • Πότισμα, κατά προτίμηση τις πρωινές ώρες.

2 σχόλια:

 1. Μακάρι να μην υπήρχαν οι αρρώστιες στον κόσμο. και να μην ήταν ανάγκη να έχουμε παγκόσμιες μέρες υγείας...αγαπητοί μου φιλοι... αν σας ενδιαφέρουν οι μικρές αληθινες ιστορίες περάστε για μια επισκεψη... καλή εβδομαδα.. να έχετε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αθηνά Λιζάρδου!=]Δευτέρα, 07 Απριλίου, 2014

  Γεια σας κύριε!!Είναι πολύ ωραίο που ανεβάζετε κάθε φορά κάτι καινούργιο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!