Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δευτέρα, 4 Απριλίου 2011

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

ΠΩΣ ΓΙΟΡΤΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΟΥ
Την Κυριακή των Βαΐων, στις 11.00 το πρωί, γίνεται η λιτανεία του σεπτού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα. Είναι μία λιτανεία που γίνεται από το 1630, σε ανάμνηση της απαλλαγής του νησιού από τη φοβερή αρρώστια της πανώλης που το 1629 θέρισε τους Κερκυραίους. Η λιτανεία αυτή είναι η πιο μεγάλη του νησιού, παίρνουν δε μέρος και οι 14 φιλαρμονικές του νησιού.


Τη Μεγάλη Παρασκευή, στις 4.00 το απόγευμα, ξεκινά από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο, ο επιβλητικός Επιτάφιος. Μέχρι τις 9.30 το βράδυ, βγαίνει από κάθε εκκλησία ο Επιτάφιος, με την απαραίτητη μπάντα της κάθε ενορίας, τις χορωδίες και τους πιστούς. Τελευταίος βγαίνει ο Επιτάφιος της Μητρόπολης. Μεγαλοπρεπέστατος με τις φιλαρμονικές να παίζουν πένθιμη μουσική, όπως το Adagio του Albignoni. Τον συνοδεύουν ο ιερός κλήρος, η μεγάλη χορωδία της Μητρόπολης και οι αρχές του νησιού.

Η πραγματοποίηση τεχνητού σεισμού αποτελεί παράδοση για τον Ιερό Ναό της Παναγίας των Ξένων. Γίνεται στις 6.00 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου (στο τέλος του Απόστολου) και αναπαριστά το σεισμό που περιγράφεται στο Ιερό Ευαγγέλιο, σαν επακόλουθο, θριαμβικό γεγονός της Αναστάσεως του Κυρίου. 

Αργότερα, στις 9.00 το πρωί, γίνεται η λιτανεία του σεπτού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, μαζί με την περιφορά του Επιταφίου της εκκλησίας του Αγίου. Πρόκειται για ένα έθιμο που ξεκίνησε στα ενετικά χρόνια, όταν για λόγους ασφαλείας ήταν απαγορευμένη η περιφορά των Eπιταφίων, αλλά επιτρεπόταν η λιτάνευση του Aγίου. Συγκεκριμένα, το 1574 οι Βενετσιάνοι απαγόρευσαν στους ορθοδόξους την περιφορά του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή. Από τότε, οι Κερκυραίοι πραγματοποιούν το Μεγάλο Σάββατο την περιφορά του Επιταφίου της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα, μαζί με το σεπτό σκήνωμά του.


Είναι η πιο παλιά και η πιο κατανυκτική λιτανεία, που βγαίνει σε ανάμνηση του θαύματος του Αγίου, ο οποίος έσωσε τον κερκυραϊκό λαό από τη σιτοδεία. Εμπρός πηγαίνει ο Άγιος, που έχει θέση χοροστατούντος Επισκόπου σε αυτή την λιτανεία και ακολουθεί ο Επιτάφιος. Η πομπή κινείται ρυθμικά με τους πένθιμους ήχους των τριών φιλαρμονικών της πόλης. Από το Δημαρχείο αρχίζει ο «Άμλετ», το πένθιμο εμβατήριο του Ιταλού συνθέτη Faccio, που από παράδοση παίζεται από την Παλαιά Φιλαρμονική. Ακολουθεί το άλλο πένθιμο εμβατήριο «Calde Lacrime» (καυτά δάκρυα), του άλλου Ιταλού συνθέτη Michelli, από τη Φιλαρμονική Μάντζαρος και τέλος, από τη Φιλαρμονική Καποδίστριας το πένθιμο εμβατήριο από την Ηρωική του Μπετόβεν. Μετά το τέλος της λιτανείας, ο Άγιος θα παραμείνει στη θύρα του, μέχρι την Τρίτη του Πάσχα για προσκύνημα.


Στις 11.οο το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, ο κόσμος περιμένει την Πρώτη Ανάσταση. Όταν τελειώνει η ακολουθία στη Μητρόπολη, χτυπούν οι καμπάνες των εκκλησιών και από τα παράθυρα των σπιτιών πέφτουν κατά χιλιάδες, πήλινα δοχεία, οι «μπότηδες» στους δρόμους, με μεγάλο κρότο. Αυτό το έθιμο έχει τις ρίζες του στο χωρίον του Ευαγγελίου «Συ δε Κύριε Ανάστησόν με ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεραμέως».


Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, το φασαριόζικο αυτό έθιμο ξεκίνησε από την πόλη, επεκτάθηκε στα χωριά και είναι επιρροή από τους Eνετούς. Oι Eνετοί την Πρωτοχρονιά πετούν από τα παράθυρα τους παλιά αντικείμενα, για να τους φέρει ο νέος χρόνος καινούργια. Oι Kερκυραίοι οικειοποιήθηκαν το έθιμο αυτό και το πραγματοποίησαν στη μεγαλύτερη ελληνική γιορτή, το Πάσχα. Σήμερα τα παλιά αντικείμενα αντικαταστάθηκαν από πήλινα κανάτια (ο μπότης είναι το κανάτι με το στενό στόμιο και τα δυο χερούλια) γεμάτα νερό, για να κάνουν μεγαλύτερο κρότο. 


Επίσης, μια άλλη εξήγηση δίνει στο έθιμο ειδωλολατρική προέλευση. Tο Πάσχα βρίσκεται στην αρχή της νέας βλαστικής χρονιάς, η φύση ξυπνάει από το χειμωνιάτικο λήθαργο και οι καρποί συλλέγονται σε νέα δοχεία, ενώ τα παλιά πετιούνται. Mετά το σπάσιμο των κανατιών, οι φιλαρμονικές ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης παίζοντας χαρούμενα εμβατήρια.
  
 
Ένα άλλο, επίσης, κορφιάτικο πασχαλινό έθιμο που αναβιώνει ο Οργανισμός Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων είναι το «Μαστέλο» (βαρέλι) ή το έθιμο της «μαστέλας». Στο παλιό εμπορικό κέντρο της πόλης, στην «Pinia», και κάτω από την Μεταλλική Κουκουνάρα, που κρέμεται ασάλευτη ακόμα, στη διασταύρωση Νικηφόρου Θεοτόκη και Φιλαρμονικής, μαζεύονταν οι Φακίνοι, οι αχθοφόροι της πόλης, οι Πινιαδώροι, οι οποίοι τοποθετούσαν στη μέση του πεζοδρομίου ένα ξύλινο βαρέλι. Το στόλιζαν με μυρτιές και βέρντε, του έβαζαν νερό και αυτοί σκορπισμένοι στο γύρο χώρο, παρακαλούσαν τους περαστικούς, που αυτή την ώρα ήταν πάρα πολλοί, να ρίξουν νομίσματα για ευχές στο νερό, «για το καλό».

Όταν πλησίαζε η ώρα της Πρώτης Ανάστασης, οι Πινιαδώροι, σκορπισμένοι στην περιοχή της Πιάτσας, κυνηγούσαν να βρουν κάποιον ανυποψίαστο περαστικό και να τον ρίξουν στο βαρέλι με το ζόρι. Αυτός, μουσκίδι, έβρεχε τον κόσμο γύρω του, ενώ περνούσαν οι μπάντες, παίζοντας το αλέγκρο μαρς «Μη φοβάστε Γραικοί». Στο τέλος έβγαινε ο βρεγμένος, με γέλια και χαρές και έπαιρνε τα χρήματα που είχε το βαρέλι. 

 
Στις 12.00 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, γίνεται η Ανάσταση στην Άνω Πλατεία. Τα ανοιχτά παράθυρα των μεγάλων εξαόροφων σπιτιών, μαζί με το καταπληκτικό θέαμα των χιλιάδων κεριών και των πιστών που παρακολουθούν την τελετή της Ανάστασης στη μεγαλύτερη πλατεία της Ελλάδας, συνθέτουν μία μεγαλειώδη εικόνα. Η Αναστάσιμη Ακολουθία συνεχίζεται στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής (Πλατύ Καντούνι). 


Την Κυριακή του Πάσχα, από τις 7.00 το πρωί, κάθε εκκλησία -όπως συμβαίνει και με τους Επιταφίους- βγάζει την Ανάσταση με φιλαρμονικές, σχολεία, προσκόπους και χορωδίες. Το μεσημέρι, ο Ναυτικός Σταθμός Κέρκυρας στο Νέο Φρούριο, συνεχίζοντας την παράδοση, δίνει κέφι και χαρά με χορευτικά συγκροτήματα και πλούσιους μεζέδες.
 
Στην Kέρκυρα το σούβλισμα του αρνιού εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια και δεν αποτελεί μέρος της παράδοσής της. Το μεσημέρι της Λαμπρής τρώνε σούπα αυγολέμονο, με 2-3 κρεατικά και αφήνουν το αρνάκι για τη δεύτερη μέρα. Tσουγκρίζουν τα κόκκινα αυγά και κολλάνε τα τσόφλια στις πόρτες ή τα πετάνε στους κήπους, για να ‘ναι ευλογημένη η σοδιά.

11 σχόλια:

 1. ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΚΕΡΚΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟ, ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΟ!!
  ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΚΑΤΑΚΛΥΖΟΥΝ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΙΣ ΑΓΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΗΜΕΡΕΣ & ΖΟΥΝ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΕΘΙΜΑ & ΤΙΣ ΦΑΝΤΑΣΜΑΓΟΡΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ!!!

  ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ!! ΔΙΚΑΙΩΣ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΜΕΡΕΣ!!
  ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΟ ΜΑΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Υπέροχη περιγραφή όμορφων εθίμων... μακάρι να αξιωθούμε να τα δούμε από κοντά!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καταπληκτικο!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ειρήνη ΣεζένιαΠέμπτη, 17 Απριλίου, 2014

  καλη Ανασταση φιλε Αντωνη με υγεια

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Καλημέρα κ. Αντώνη και Καλή Ανάσταση!!!

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Α,ειμαστε συμπατριωτες! Καλη Ανασταση,καλα να περασετε στο νησι αν κ εχει ασχημο καιρο.

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Κατερίνα ΓαστεράτουΣάββατο, 19 Απριλίου, 2014

  Καλή Ανάσταση, Αντώνη!!!!!!!!!! θα έρθεις στο νησί μας;

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Οι ολάνθιστες πλατείες της Κέρκυρας φορούν τα γιορτινά τους. Μέσα από μαγευτικά χρώματα κι ευωδιές είναι έτοιμες να υποδεχθούν το Πάσχα, τη μεγαλύτερη γιορτή της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και τους χιλιάδες επισκέπτες που καταφθάνουν,

  Σας περιμένουμε και φέτος στο νησί, για να βιώσετε μαζί μας μια μοναδική εμπειρία, που θα σας μείνει για πάντα χαραγμένη στην καρδιά και το μυαλό!!!
  Καλό Πάσχα και Χαρούμενη Ανάσταση!!!
  Αντώνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Χριστος Ανεστη χρονια πολλα με αγαπη παντού φιλοι μου υπέροχα μας ξεναγισατε γι όσους δεν μπορουμε να παμε στην ομορφη Κερκυρα να περνατε παντα ετσι ομορφα... να έχετε ενα ομορφο και ευωδιαστό ΜΑΙΟ.. καλο σας βραδυ..!! :) :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Αληθώς ο Κύριος", αγαπημένη μας φίλη Ρούλα! Η Κέρκυρά μας είναι όμορφη όλο τον χρόνο, αλλά ειδικά τις Άγιες ημέρες του Πάσχα έχει την τιμητική της! Σου ευχόμαστε κάποια φορά να αξιωθείτε να την επισκεφθείτε το Πάσχα και να είμαστε κι εμείς εκεί για να σας ξεναγήσουμε!

   Καλό μήνα, με όμορφα χρώματα και μαγιάτικες μυρωδιές!
   Αντώνης-Πόπη

   Διαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!