Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2014

Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ: ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Μερικά παιδιά αισθάνονται έντονο άγχος και φόβο όταν πηγαίνουν για πρώτη φορά σχολείο ή αρχίζει η νέα σχολική χρονιά μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές. Οι γονείς, μέσα στα πλαίσια του ρόλου τους, οφείλουν να βοηθήσουν το παιδί, ώστε να ξεπεράσει τα άγχη και τις φοβίες του σχετικά με το σχολείο, προκειμένου να προσαρμοστεί και να αποδώσει καλύτερα. Όταν, μάλιστα, το παιδί έχει αναπτύξει δεξιότητες που είναι χρήσιμες και απαραίτητες κατά τη μαθησιακή διαδικασία, οι πιθανότητες να παρουσιαστούν προβλήματα στο σχολείο ελαχιστοποιούνται.


Σίγουρα η μεγαλύτερη ανησυχία σημειώνεται στους γονείς, των οποίων το παιδί θα πάει για πρώτη φορά στην Α' Δημοτικού. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται και το πόσο δύσκολη καθίσταται συχνά η μετάβαση από τη ΣΤ' Δημοτικού στην Α' Γυμνασίου. Η κατάσταση δυσχεραίνεται, ειδικά όταν απαιτείται η αλλαγή σχολείου, και κατ’ επέκταση η απομάκρυνση από τους παλιούς και γνώριμους φίλους και συμμαθητές.

Το παιδί, λοιπόν, έρχεται αντιμέτωπο με μια σειρά αλλαγών, οι οποίες σε συνδυασμό με τις σωματικές μεταβολές και την προσπάθεια εύρεσης της προσωπικής του ταυτότητας, καθώς η περίοδος αυτή συμπίπτει με την έναρξη της εφηβείας, είναι δυνατόν να διαταράξουν τις ισορροπίες του και να προκαλέσουν σύγχυση. 

Πιο συγκεκριμένα, ο νεαρός έφηβος έρχεται αντιμέτωπος με το ότι:
 • Ενώ είχε καταφέρει να κατακτήσει το ρόλο του «μεγάλου» ως «εκτάκι», που κατευθύνει τα μικρότερα παιδιά, τώρα ξαναγίνεται ο «μικρότερος» του σχολείου, τον οποίο συχνά κοροϊδεύουν και δεν υπολογίζουν.
 • Εισέρχεται εκ νέου σε ένα άγνωστο περιβάλλον, όπου δεν τον γνωρίζουν οι καθηγητές του και συχνά ούτε και οι συμμαθητές του.
 • Συχνά είναι δύσκολο να κερδίσει την προσοχή των καθηγητών του, καθώς αυτοί εναλλάσσονται διαρκώς και οι διδακτικές ώρες μαζί τους είναι περιορισμένες.
 • Πλέον απαιτείται διαφορετικός τρόπος σκέψης, συμπεριφοράς στην τάξη και μελέτης.
 • Οι ανταγωνισμοί εντείνονται, λόγω της ηλικίας των παιδιών.
 • Η αντιδραστικότητα σε ζητήματα πειθαρχίας αυξάνει, λόγω της τάσης για αυτονομία που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη ηλικία, με αποτέλεσμα τις συχνές εντάσεις με τους καθηγητές.

Η συμπεριφορά του γονέα κρίνεται για άλλη μια φορά καθοριστική:
 • Είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε και να ενδυναμώνετε το παιδί σας, ώστε να αντιμετωπίζει τις νέες καταστάσεις ως πρόκληση και όχι ως δυσεπίλυτο πρόβλημα.
 • Σε κάθε περίπτωση μην ξεχνάτε να τονίζετε τη θετική όψη της μετάβασής του στη νέα αυτή εκπαιδευτική βαθμίδα.
 • Ενημερώστε το παιδί σας για τη ζωή στο Γυμνάσιο, αλλά προσέξτε να μην το τρομοκρατήσετε εν όψει των νέων του υποχρεώσεων.
 • Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα πιο μικροκαμωμένα παιδιά, καθώς για αυτά η προσαρμογή, συνήθως, είναι δυσκολότερη, λόγω της ανομοιογένειας συγκριτικά με τους συμμαθητές τους, ενώ συχνά χαρακτηρίζονται και από χαμηλή αυτοπεποίθηση.
 • Ενισχύστε την επικοινωνία του παιδιού σας με αγαπημένους φίλους και συμμαθητές, ώστε να νιώθει ότι ανήκει σε μια ομάδα όπου είναι αποδεκτό.
 • Προσπαθήστε η αλλαγή αυτή στην εκπαιδευτική βαθμίδα να μην συνοδεύεται από επιπρόσθετες αλλαγές στα πλαίσια της οικογένειας.

Το θετικό είναι πως τα περισσότερα παιδιά προσαρμόζονται αποτελεσματικά τόσο στο Γυμνάσιο, όσο και στο σχολείο γενικότερα, μετά από τους πρώτους δυο – τρεις μήνες. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, είναι ιδιαίτερα βοηθητικό για το παιδί όταν ενθαρρύνεται να μιλήσει ανοιχτά για τους φόβους και τα άγχη του και όταν ξέρει πως οι γονείς του είναι δίπλα του, προκειμένου να το βοηθήσουν να ξεπεράσει την όποια δύσκολη κατάσταση.

                                                                                                          ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥΝΑΚΟΥ
                                                                                                                          Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια


Ευχαριστώ θερμά τη φίλη Ελπίδα Παναγιωτουνάκου, για την ευγενική προσφορά του άρθρου της στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ».
   
                                                                                                   Αντώνης Κρασάκης  


Στη συνέχεια, μπορείτε να διαβάσετε και την παρακάτω -σχετική με το θέμα- ανάρτηση!

5 σχόλια:

 1. Θυμάμαι όταν πήγα Α' Γυμνασίου...
  Πιο μεγάλο σχολείο, περισσότερα παιδιά.. γνώριζα λίγα μόνο παιδιά.. Και ανυπομονούσα να γίνει γρήγορα ο Αγιασμός,για να φύγω.. Φοβόμουν πως θα ήταν αυστηροί οι καθηγητές και θα επέβαλαν όλο τιμωρίες με απουσίες κ.τ.λ. ..Δεν ήξερα αν θα κατάφερνα να τα βγάλω πέρα.. Ένιωθα σαν τη μύγα μες στο γάλα! χαχα! Τώρα όμως,γελάω... Γιατί όλα καλά πήγαν.. ε,πάντα υπάρχουν στιγμές που θα τσακωθείς με παιδιά ή που θα νευριάσεις με κάποιους καθηγητές.. αλλά πραγματικά,θυμάμαι πως την 1η μέρα που πήγαμε για μάθημα/βασικά:για γνωριμία (δεν κάναμε μάθημα).. Θυμάμαι τον καθηγητή μου στη Γεωγραφία,που μας είπε: Μην αγχώνεστε..θα δείτε που θα προσαρμοστείτε..1 μήνα θα σας πάρει κ' θα συνηθίσετε.. Και όντως κατάφερα και προσαρμόστηκα μέσα σε μισό σχεδόν μήνα.. Είναι να μην το πάρεις με φόβο..! Απλά,πας Γυμνάσιο και κοιτάς να αποκτήσεις νέες παρέες, να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου και να δείξεις στους καθηγητές ότι ενδιαφέρεσαι για το μάθημά τους..
  Θυμάμαι ακόμη και τον Κρητικό δάσκαλο που είχα στην ΣΤ' Δημοτικού και μας είχε πει: Στο Γυμνάσιο που θα πάτε και θα έχετε σε κάθε μάθημα κ' διαφορετικό καθηγητή - ίσως και να είναι καλύτερο, γιατί μπορεί έτσι,να μη φορτωθείτε έναν στριμμένο και μόνο.. αλλά να έχετε και καλούς..! :-)
  [ε,μετά το άγχος για το Λύκειο είναι μικρότερο.. κ' προσαρμόζεσαι πιο εύκολα..μέσα σε 1 βδομάδα μπορείς]..
  " Καλή Σχολική Χρονιά!!!!! "

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αθηνά Λιζάρδου!♥♥Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου, 2014

  Κύριε τώρα που πάω γυμνάσιο αγχώνομαι πιο εύκολα αλλά είναι πολύ ωραία!♥ Σήμερα κάναμε 3 ωρο και περάσαμε πολύ ωραια!♥♥ Τη Δευτέρα 7 ωρο, γρήγορα στα δύσκολα!!♥
  Καλή σχολική χρονιά!♥♥♥

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ελπίδα Παναγιωτουνάκου ΨυχολόγοςΣάββατο, 13 Σεπτεμβρίου, 2014

  Αντώνη, ευχαριστώ πολύ που φιλοξενείς άρθρα μου στο όμορφο blog σου...

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ελπίδα, είναι χαρά και τιμή μου να φιλοξενώ στα "ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ" άρθρα σου, που βοηθούν γονείς, παιδιά, αλλά και εκπαιδευτικούς να αντιμετωπίζουν προβλήματα που εμφανίζονται καθημερινά στο σπίτι, στο σχολείο και στον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο! Μακάρι να έρθεις και φέτος στο σχολείο μας! Η παρουσία σου θα είναι πολύ σημαντική για όλους μας!
   Αντώνης

   Διαγραφή
  2. Ελπίδα Παναγιωτουνάκου ΨυχολόγοςΣάββατο, 13 Σεπτεμβρίου, 2014

   Μακάρι...

   Εστάλη στο facebook
   https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

   Διαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!