Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΤΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΕΝΑΝ ΑΠΛΟΥΣΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ

Στις μέρες μας τα παιδιά «βομβαρδίζονται» με μηνύματα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και από την πίεση των συνομηλίκων, προκειμένου να αποκτήσουν τα πιο μοντέρνα παιχνίδια και gadgets. Πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν ότι τα παιδιά χρειάζονται λιγότερη ή καθόλου τηλεόραση και λιγότερα υλικά αγαθά, αλλά περισσότερο ελεύθερο χρόνο και μεγαλύτερη φαντασία, κάτι το οποίο είναι δύσκολο να επιτευχθεί όταν οι ζωές τους κατακλύζονται από μονοδιάστατα παιχνίδια και από τα αρνητικά αποτελέσματα της τηλεοπτικής ψυχαγωγίας.


Οι γονείς, από την πλευρά τους, μπορούν να δημιουργήσουν μια τέτοια ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι, ώστε τα παιδιά να μάθουν να ζουν με λιγότερα υλικά αγαθά. Διαβάστε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διδάξετε στα παιδιά έναν απλούστερο τρόπο ζωής:

 1. Μειώστε τον αριθμό των παιχνιδιών. Τα καταστήματα παιχνιδιών πολλές φορές περνούν το μήνυμα ότι τα παιδιά χρειάζονται πολλά παιχνίδια. Όμως, όταν ένα παιδί έχει λιγότερα παιχνίδια, είναι σε θέση να κάνει περισσότερα πράγματα χρησιμοποιώντας τη φαντασία του. Τα παιδιά χρειάζονται περισσότερο παιχνίδι, όχι περισσότερα υλικά αγαθά. Επιλέξτε παραδοσιακά παιχνίδια όπως πλαστικά τουβλάκια, μπάλες, σετ ζωγραφικής, παζλ και βιβλία, τα οποία δίνουν στα παιδιά πολλές ευκαιρίες για δημιουργία, καινοτομία και κριτική σκέψη.
 2. Δημιουργήστε παιχνίδια μόνοι σας. Τα είδη οικιακής χρήσης μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν ως παιχνίδια. Δημιουργήστε κατασκευές από πλαστικά μπουκάλια και κουτιά από χαρτόνι ή φτιάξτε μια αυτοσχέδια μπάλα από παλιές κάλτσες. Διδάσκοντας τα παιδιά να κάνουν χρήση της φαντασίας τους με αντικείμενα που έχετε στο σπίτι, θα τα βοηθήσετε να αποβάλλουν τη νοοτροπία να θέλουν πάντα ένα νέο παιχνίδι.
 3. Αφήστε το παιδί να συμμετέχει στις αγορές. Τα παιδιά λειτουργούν σαν σφουγγάρια: μιμούνται τις συνήθειες και τις αντιλήψεις των γονέων και τείνουν να παίρνουν τις αποφάσεις τους με βάση τις δικές μας επιλογές. Για παράδειγμα, εάν είστε σε ένα κατάστημα ρούχων μαζί με το παιδί, δοκιμάστε να πείτε: «Τι ωραία κόκκινη μπλούζα! Μου αρέσει πολύ, αλλά έχω άλλη μία στο σπίτι που μοιάζει πολύ με αυτή». Το παιδί μπορεί να μην καταλάβει για τι ακριβώς μιλάτε, όμως θα «απορροφήσει» τη συνήθεια να είναι επιλεκτικό και να μην κάνει άσκοπες αγορές.
 4. Μυήστε το παιδί στη φιλανθρωπία. Ο καθαρισμός του σπιτιού από αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείτε πια, είναι μια διαδικασία στην οποία θα μπορούσε να συμμετέχει το παιδί σας. Για παράδειγμα, κάθε έξι μήνες ζητήστε από το παιδί να κρατήσει τα παιχνίδια με τα οποία παίζει περισσότερο και να σκεφτεί ποια θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα σε κάποιο άλλο παιδί. Κάντε το ίδιο με τα ρούχα του, εξηγώντας ότι με αυτόν τον τρόπο βοηθάτε άλλα παιδιά που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
 5. Χρησιμοποιήστε το: «Θα μου άρεσε…». Το «θέλω» είναι το ρήμα που χρησιμοποιούν κατά κόρον τα παιδιά όταν ζητούν επίμονα κάτι. Αντί να καταφεύγουν σε αυτή τη λέξη, διδάξτε στα παιδιά σας τη φράση: «Θα μου άρεσε…». Αυτή η λεπτή αλλαγή στη διατύπωση, μπορεί να μετατρέψει όλη τη νοοτροπία του παιδιού ως προς την απόκτηση περισσότερων πραγμάτων. Το «θέλω» φανερώνει απληστία, όμως το: «Θα μου άρεσε…» τα βοηθά να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να έχουν πάντα αυτό που θέλουν.
ΠΗΓΗ: INFOKIDS.GR

6 σχόλια:

 1. φιλε Αντωνη πολυ ωραιο και χρησιμο κειμενο
  καλη σχολικη χρονια να εχετε ολοι, μαθητες και εκπαιδευτικοί

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εξαιρετικές οι συμβουλές!
  Αυτό το ανόητο "τρελοκομείο" με παιχνίδια σκορπισμένα παντού, που τις περισσότερες φορές, μιμούνται τον κόσμο των μεγάλων!

  Πολλές φορές ακούω πως δεν χρησιμοποιούν μόνο π.χ το χρώμα μιας μπλούζας αλλά και τη φίρμα! Αυτό κρίνω πως είναι επικίνδυνο! Το λέω έτσι κοφτά, ίσως γιατί τα έζησα στην εποχή της υπερβολικής κατανάλωσης '80 όταν μεγάλωνα τα παιδιά μου!

  Συγνώμη αν πολυλογώ αλλά αυτά που θίξατε με "πιέζουν" ακόμα. Αλλωστε μεγαλώνουμε εγγόνια!

  Να είσται καλά!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πολύ ωραίες σκέψεις, Αντώνη! Απλά και καθημερινά! Καλή χρονιά να έχουμε!

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλή σχολική χρονιά Αντώνη!!!!!! Μακάρι να σε ακούσουν οι γονείς των μικρών παιδιών!!!!!!!!

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ελπίδα Παναγιωτουνάκου ΨυχολόγοςΚυριακή, 07 Σεπτεμβρίου, 2014

  Ειδικά το είδος και η ποσότητα των παιχνιδιών παίζουν μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού. Όταν ένα παιδί έχει πολλά παιχνίδια 1. χάνει το κίνητρο και το ενδιαφέρον για παιχνίδι 2. τα θεωρεί όλα δεδομένα, χάνοντας έτσι τον ενθουσιασμό του. Επίσης, το δημιουργικό παιχνίδι συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και στην ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και κατ' επέκταση στην εμπιστοσύνη που αποκτά το παιδί στον εαυτό του!

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Μικρά, καθημερινά και απλά πράγματα μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα γονιών και παιδιών! Είναι στο χέρι όλων μας, με την όποια ιδιότητά μας (γονείς, γιαγιάδες, παππούδες, δάσκαλοι) να συμβάλουμε ενεργά σε αυτό, να τους διδάξουμε απλούστερους τρόπους ζωής, προκειμένου να τους μεταφέρουμε όλα όσα αναφέρονται στο άρθρο και να "πλάσουμε" καλύτερους ανθρώπους. Σας ευχαριστώ για τον προβληματισμό και τα σχόλιά σας!
  Αντώνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!