Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012

Η ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ: ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Η Αγία Αικατερίνη καταγόταν από οικογένεια ευγενών της Αλεξάνδρειας και μαρτύρησε στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ. Ήταν ευφυέστατη και φιλομαθής. Ήδη, σε ηλικία δέκα οκτώ χρονών, κατείχε τις γνώσεις της ελληνικής φιλολογίας και φιλοσοφίας, αλλά ήταν και άρτια καταρτισμένη και στα δόγματα της χριστιανικής πίστης. Όταν, επί Μαξεντίου, διεξαγόταν διωγμός εναντίον των χριστιανών, η Αικατερίνη δε φοβήθηκε, αλλά με παρρησία διέδιδε πως ο Ιησούς Χριστός είναι ο μόνος αληθινός Θεός. 


Για το λόγο αυτό συνελήφθη από τον έπαρχο της περιοχής, ο οποίος προσπάθησε με συζητήσεις να την πείσει να αρνηθεί την πίστη της. Όταν ο έπαρχος διαπίστωσε την ανωτερότητα των λόγων της Αικατερίνης, συγκάλεσε δημόσια συζήτηση με τους πιο άξιους ρήτορες της Αλεξάνδρειας, τους οποίους, όμως, η Αικατερίνη αποστόμωσε. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά κάποιοι από τους συνομιλητές της Αικατερίνης πείστηκαν για τους λόγους της και ασπάστηκαν τη χριστιανική πίστη. Μπροστά σε αυτήν την κατάληξη, ο έπαρχος διέταξε να τη βασανίσουν σκληρά, με την ελπίδα πως η Αγία θα λύγιζε και θα αρνιόταν τον Χριστό. Όμως, η Αικατερίνη έμεινε ακλόνητη στην πίστη της. 

Πέθανε στον τροχό, ύστερα από διαταγή του έπαρχου. Ο μαρτυρικός της θάνατος έγινε πηγή θρύλων και λαϊκών παραδόσεων. Το λείψανό της βρέθηκε από Αιγυπτίους χριστιανούς τον 8ο αιώνα στο βουνό Χορίβ και μεταφέρθηκε στην ομώνυμη μονή του Όρους Σινά. Η Εκκλησία μας ανακήρυξε την Αγία Αικατερίνη μεγαλομάρτυρα και γιορτάζει τη μνήμη της στις 25 Νοεμβρίου. Θεωρείται προστάτιδα της φιλοσοφίας και της παιδείας. Οι βυζαντινοί αγιογράφοι τη ζωγράφισαν με ένα σπασμένο τροχό και ένα ματωμένο ξίφος, που συμβολίζουν τα βασανιστήριά της. Ακόμα, τη ζωγράφισαν μ’ ένα κλαδί φοινικιάς και ένα βιβλίο στο χέρι, σύμβολα της σοφίας της.  

Η Αγία Αικατερίνη λέγεται πως ήρθε στην Κύπρο. Αυτό έγινε την εποχή που πέθανε ο πατέρας της. Οδηγήθηκε στην Κύπρο στο θείο της, που κατοικούσε εκεί. Όταν, όμως, ο θείος της έμαθε πως είχε ασπαστεί τη χριστιανική θρησκεία, πρώτα τη φυλάκισε και μετά την έστειλε πίσω στην Αλεξάνδρεια. Μόλις η Αγία Αικατερίνη γνώρισε και ασπάστηκε τη χριστιανική θρησκεία, απέρριπτε τις προτάσεις που της έκαναν πλούσιοι νέοι της εποχής, λέγοντας στους γονείς της πως ήθελε να νυμφευτεί τον Χριστό. Ένα βράδυ, εμφανίστηκε στον ύπνο της ο Χριστός και η Παναγία. Η Αγία τού είπε πως είναι αφοσιωμένη σ’ αυτόν. Ο Χριστός τότε, της έβαλε στο δάκτυλο ένα δακτυλίδι και της είπε πως την είχε νυμφευτεί. Εκείνη τη στιγμή όλα σκοτείνιασαν γύρω της και ξύπνησε. Όταν είδε το δακτυλίδι στο χέρι της, πίστεψε. Το όνειρό της ήταν αληθινό!

ΠΗΓΗ: AGRINO.ORG

4 σχόλια:

 1. υπέροχη αγία!! Αρέσει πολύ στα παιδιά!!!
  και έχουμε και πολλές που εορτάζουν!
  Να τις χαιρόμαστε!!
  Χρόνια τους πολλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ευσταθια καραγκουνηΤετάρτη, 26 Νοεμβρίου, 2014

  Εύχομαι η Αγία Αικατερίνη να δίνει φώτιση σε όλους τους Φιλόσοφους πτυχιούχους και μη!!! Πολλά πολλα φιλιά σε όλους σας.


  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εύχομαι η Αγία Αικατερίνη να δίνει φώτιση σε όλους!
  Yiota Stratis

  Astoriani, NY

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μεγάλη χάρη!

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/AntonisKrasakisPaidikaXamogela

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!