Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2015

ΠΩΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΕ ΑΘΕΛΑ ΣΑΣ ΤΗΝ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ

Πολλές φορές, οι κινήσεις και τα λόγια των γονιών καταστρέφουν την αυτοπεποίθηση ενός παιδιού, χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν ή να το κάνουν συνειδητά.


Το παιδί σάς καλεί όλο χαρά να πάτε στο πιάνο, για να σας παίξει το νέο τραγούδι που έμαθε στο ωδείο. Με ένα τεράστιο χαμόγελο στο πρόσωπό του ξεκινά να παίζει. Κάνει μερικά λαθάκια, το χαμόγελο εξαφανίζεται και ύστερα από λίγο κατσουφιάζει. Σκέφτεστε ότι το τραγούδι παραείναι εύκολο, οπότε αυθόρμητα του λέτε «έλα τώρα, αυτό είναι για μωρά!». Μόλις του διαλύσατε την αυτοπεποίθηση.

Το τι θα πείτε στο παιδί σας, ακόμα και στις πιο απλές καθημερινές στιγμές, είναι αυτό που είτε θα το παροτρύνει και θα τονώσει την αυτοπεποίθησή του, είτε θα το απογοητεύσει και θα πλήξει την αυτοπεποίθησή του. Η απόφαση είναι δική σας. Πριν την πάρετε, όμως, δείτε τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα του τρόπου που μπορεί να μειώνετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας, χωρίς να το καταλαβαίνετε.

ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥ «ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ»
Όταν το παιδί πασχίζει να κάνει κάτι που σας εσάς φαίνεται εύκολο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και για εκείνο. Όταν, λοιπόν, του λέτε «αυτό είναι εύκολο, μπορείς να το κάνεις!», αντί να το ενθαρρύνετε όπως πιστεύετε, το κάνετε να σκέφτεται «τι πρόβλημα έχω και αφού είναι τόσο εύκολο, δεν μπορώ να το κάνω; Μάλλον θα είμαι χαζός!» Αυτό οδηγεί το παιδί σας στην απογοήτευση και στο να θέλει να εγκαταλείψει, ενώ ταυτόχρονα μειώνει την αυτοπεποίθησή του.

Αντίθετα, μπορείτε να πείτε στο παιδί «αυτό μάλλον είναι δύσκολο». Έτσι, αν το παιδί τελικά τα καταφέρει, τότε θα σκεφτεί «κατάφερα κάτι δύσκολο!». Αν πάλι, δεν τα καταφέρει, τουλάχιστον θα ξέρει εξ αρχής ότι ήταν δύσκολο. Η προσέγγιση αυτή, βοηθά τα παιδιά να μη χάνουν το κίνητρό τους και το αίσθημα αυτοαξίας τους.

ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟ
Τα παιδιά θέλουν να κάνουν κάποιες δουλειές μόνα τους. Αυτό τους δίνει την ικανοποίηση της επίτευξης στόχων και τα βοηθά να νιώθουν καλά με τον εαυτό τους. Εσείς μπορεί να νιώθετε ότι ένας τρόπος για να τους δείχνετε την αγάπη σας είναι να κάνετε τις δικές τους «δουλειές». Αυτό, όμως, τα στερεί από την δυνατότητα να πάρουν σημαντικά μαθήματα ζωής και να νιώσουν ανεξάρτητα. Τους περνά, δηλαδή, το μήνυμα «δεν είσαι ικανός».

Αντί να κάνετε τα πάντα για τα παιδιά σας, «σπάστε» κάποια δουλειά σε μικρότερα κομμάτια και ζητήστε τους να αναλάβουν να φέρουν εις πέρας κάποιο από αυτά, π.χ. να σας δίνουν μανταλάκια όταν απλώνετε. Αυτό θα τους δώσει την ευκαιρία να νιώσουν την ικανοποίηση ότι μπορούν να κάνουν σημαντικά πράγματα, χωρίς τη δική σας βοήθεια.

ΟΤΑΝ ΚΑΝΟΥΝ ΛΑΘΗ...
Τα λάθη είναι ανθρώπινα... Όλοι κάνουμε λάθη! Μπορεί να νιώθετε την ανάγκη να σώσετε το παιδί σας από τα λάθη του ή να το βοηθήσετε, ώστε να μην κάνει ποτέ λάθη, όμως, αυτό δεν του κάνει καλό. Αντίθετα, το παραλύει για πάντα.

Τα παιδιά θα κάνουν πάντα λάθη και ο τρόπος που θα αντιδράτε, είτε θα τα βοηθά να μαθαίνουν και να ωριμάζουν μέσα από αυτά, είτε θα τους μαθαίνει ότι τα λάθη είναι κακά. Τα λάθη είναι πράγματι επίπονα, όμως μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν το παιδί να ωριμάσει και να αναπτυχθεί, αν ο γονιός τα διαχειριστεί σωστά. Μην στερείτε, λοιπόν, από τα παιδιά σας την ευκαιρία να μάθουν ακόμα και από τις δυσάρεστες περιστάσεις, να παραδεχτούν τα λάθη τους, να διορθώσουν ένα πρόβλημα και να νιώσουν έπειτα καλά με τον εαυτό τους.

Αντί να «φρικάρετε» κάθε φορά που το παιδί θα κάνει κάποιο λάθος, διδάξτε το πώς να το διορθώνει και πώς να είναι υπεύθυνο για τις πράξεις του. Αυτό προωθεί μία υγιή εικόνα για τα λάθη και επιτρέπει στα παιδιά να νιώθουν καλά με τον εαυτό τους.

ΠΗΓΗ: MAMA365.GR

4 σχόλια:

 1. Ψυχούλες που πρέπει όλοι με βελούδο να τις αγγίζουμε....

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Είμαι τυχερή που σας... ανακάλυψα. Πολύ ενδιαφέροντα άρθρα (που σαν δασκάλα μ' αγγίζουν ιδιαίτερα).

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Μπορείτε να επισκέπτεστε το ιστολόγιο "ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ" www.akrasakis.blogspot.gr, για περισσότερη ποικιλία θεμάτων. Θα είναι χαρά μου να σχολιάζετε και εκεί τα θέματα που σας ενδιαφέρουν. Στο facebook προβάλλονται μόνο επιλεγμένες αναρτήσεις του ιστολογίου.

   Διαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!