Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2017

ΚΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΝΟΥΝ ΛΑΘΗ...

Σίγουρα δεν υπάρχει κανένα σοφό εγχειρίδιο που μπορεί να μας κάνει τέλειους γονείς. Και παρότι υπάρχουν χιλιάδες συμβουλές που μπορούμε ν' ακολουθήσουμε για να τα καταφέρουμε, κάθε σχέση με ένα παιδί είναι μοναδική και ό,τι μπορεί να ισχύει για έναν γονιό μπορεί να μην δουλεύει το ίδιο για κάποιον άλλο. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια λάθη στα οποία είναι εύκολο να ενδώσουν αν όχι όλοι, σίγουρα οι περισσότεροι γονείς, και τα οποία παρότι φαίνονται ακίνδυνα μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα συμπεριφοράς ή ανάπτυξης στο παιδί. 

 
Αυτά τα λάθη είναι πολύ σημαντικό πρώτον να τα αναγνωρίσουμε και δεύτερον να ακολουθήσουμε οπωσδήποτε τις υποδείξεις των ειδικών για να μην τα επαναλάβουμε. Ας δούμε ποια είναι...

«ΚΑΝΕ Ο,ΤΙ ΛΕΩ, ΟΧΙ Ο,ΤΙ ΚΑΝΩ»
Οι πράξεις μιλάνε πιο δυνατά από τα λόγια. Αν λέμε στο παιδί μας να φάει λαχανικά, αλλά μας βλέπει να τρώμε κρέας με πατάτες, χωρίς σαλάτα, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το ότι ακολουθεί το παράδειγμά μας και όχι τις υποδείξεις μας. Ή αν καπνίζετε μανιωδώς, πώς μπορείτε να περιμένετε να μη θελήσει έστω να το δοκιμάσει; Επίσης, αν είστε βίαιοι, έχετε υπ' όψιν ότι αυξάνετε τις πιθανότητες του παιδιού κατά 50% να επιδείξει, επίσης, επιθετική συμπεριφορά, όσο μεγαλώνει. Προσπαθήστε, λοιπόν, να δείχνετε πρώτοι τη συμπεριφορά που ζητάτε από το παιδί και αν κάποια στιγμή "ξεφύγετε", παραδεχτείτε το λάθος και την ευθύνη σας και εξηγήστε του γιατί το κάνατε και γιατί δε θα το ξανακάνετε, καθώς και τους λόγους για τους οποίους δεν θα θέλατε να το κάνει ούτε το ίδιο.

ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΑ ΑΚΟΥΤΕ...
Το να τσεκάρετε αν τα παιδιά σας είναι ήσυχα ή να τα τιμωρείτε όταν δεν είναι, χωρίς να συζητάτε μαζί τους προκειμένου να διασταυρώσετε την πηγή της όποιας συμπεριφοράς τους, είναι αν μη τι άλλο αντιπαιδαγωγικό. Ενθαρρύνετέ τα να ρωτάνε, να έχουν άποψη, να συζητάνε ό,τι τα απασχολεί. Αυτό θα τα μάθει να έχουν καλύτερη αλληλεπίδραση με τους γύρω τους και να γίνουν ώριμα παιδιά και ενήλικες, χωρίς φοβίες και ανασφάλειες.

«ΑΣ' ΤΟ ΝΑ ΚΛΑΨΕΙ. ΘΑ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΕΙ...»
Τα μωρά δεν κλαίνε για να μας εκδικηθούν ή για να μας νευριάσουν. Μέχρι την ηλικία των δύο ετών το κλάμα είναι το βασικό εργαλείο επικοινωνίας τους για να μας δείξουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Και όταν τα μωρά κλαίνε, πρέπει να προσπαθούμε να καταλάβουμε γιατί το κάνουν και να τα παρηγορούμε. Εξάλλου, έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη της αγκαλιάς και της παρηγοριάς στα βρέφη επηρεάζει την εγκεφαλική τους ανάπτυξη, αυξάνοντας τις πιθανότητές τους να γίνουν αγχώδεις ενήλικες και ανήμποροι να δημιουργήσουν υγιείς σχέσεις.  

«ΔΩΣΕ ΤΟΥ Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΦΗΣΕΙ ΗΣΥΧΟΥΣ»
Στα παιδιά "γυαλίζει" κάθε τι ακατάλληλο, το οποίο συχνά ζητάνε απαιτητικά με κλάμα και φασαρία, ωθώντας μας πολλές φορές να τους κάνουμε το χατίρι προκειμένου να ηρεμήσουνε. Πακέτα με τσιγάρα, αναπτήρες, κινητά, κλειδιά κι ό,τι μπορείτε να φανταστείτε που σίγουρα δεν προσφέρονται για παιχνίδι. Ωστόσο, κάποια όρια πρέπει να μπαίνουν από νωρίς, χωρίς φυσικά να γινόμαστε υπερβολικά αυστηροί. Δώστε τους να καταλάβουν ό,τι δεν μπορούν να έχουν πάντα ό,τι θέλουν, εξηγήστε τους γιατί, και κάντε το με σταθερότητα, αλλά και με ήπιο τόνο, επιμένοντας ήρεμα στις όποιες αντιδράσεις τους.

ΔΕΝ ΚΡΑΤΑΤΕ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΣΑΣ
Πολλοί μεγάλοι πιστεύουν πως τα παιδιά ξεχνάνε εύκολα. Όμως, στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο. Το μυαλό των παιδιών είναι αυτό που λέμε "σφουγγάρι" και είναι βέβαιο πως αν αθετήσετε μια υπόσχεση που τους είναι σημαντική, πολύ δύσκολα θα το ξεχάσουν (π.χ. ότι την επόμενη φορά δε θα χάσετε τη σχολική τους γιορτή). Αν, μάλιστα, αυτό το μοτίβο επαναλαμβάνεται, προετοιμαστείτε να σας θεωρήσουν απογοητευτικούς και αναξιόπιστους, χαρακτηριστικό καθόλου ευχάριστο για τη σχέση σας. Αν, λοιπόν, δεν έχετε άλλη επιλογή, από το να αθετείτε τις υποσχέσεις σας απέναντί τους, τουλάχιστον απολογηθείτε και δώστε τους μια καλή δικαιολογία και προσπαθήστε με κάθε κόστος την επόμενη φορά να είστε εκεί.

ΥΠΟΤΙΜΑΤΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Έχετε λίγο ελεύθερο χρόνο για να αφιερώσετε στο παιδί σας, αλλά προτιμάτε να τον αφιερώσετε για να το πιέσετε να φάει ή να διαβάσει, θεωρώντας πως «έχει καιρό για να παίξει» ή ότι το παιχνίδι είναι κάτι επουσιώδες. Κι όμως, οι ώρες που περνάτε παίζοντας με το παιδί σας είναι από τις καλύτερες επενδύσεις στη σχέση σας. Και γιατί σας συνδέει με κάτι ευχάριστο, αλλά και επειδή μέσα από το παιχνίδι έχετε την ευκαιρία να του διδάξετε πράγματα με πολύ πιο διασκεδαστικό και δημιουργικό τρόπο. Επιπλέον, μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν σκέψεις και συναισθήματα και να αναπτύξουν τη φαντασία και τα ταλέντα τους. Γι' αυτό, μην το στερείτε ούτε από αυτά, ούτε από εσάς.

Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να συνειδητοποιήσετε ότι αποτελείτε παράδειγμα για τα παιδιά σας και ότι με τον τρόπο ζωής και τη συμπεριφορά σας συμβάλλετε αποτελεσματικά στην ανάπτυξή τους και στη μετάβαση από την παιδική ηλικία, στην εφηβεία και την ενηλικίωσή τους.

ΠΗΓΗ: BRAINFODDER.ORG

Στη συνέχεια, μπορείτε να διαβάσετε και τις παρακάτω -σχετικές με το θέμα- αναρτήσεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!