Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2019

ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ: ΤΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

Θέλετε το παιδί σας να ακολουθεί κάποιους κανόνες, αλλά δυσκολεύεστε να τα καταφέρετε; Ίσως φταίει ο τρόπος με τον οποίο προσπαθείτε να το κάνετε να πειθαρχήσει. Μάθετε τα λάθη που κάνετε και διορθώστε τα.


Η σύγχρονη προσέγγιση στο θέμα πειθαρχία, θέλει τους γονείς να βοηθούν τα παιδιά τους να αναπτύξουν την ηθική αντίληψη και τη συναισθηματική νοημοσύνη που θα τους επιτρέψει να κατανοήσουν την αξία της σωστής συμπεριφοράς σε κάθε περίπτωση, χωρίς να χρειάζεται να τα χειραγωγούν ή να τα επιπλήττουν φωνάζοντας. Η Αμερικανίδα
σύμβουλος γονέων Jennifer Kolari μάς δείχνει τον τρόπο να το κάνουμε σωστά:

1. ΒΑΖΕΤΕ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ
Λέγοντας «κατέβασε τα πόδια σου από τον καναπέ» με όση δύναμη έχουν τα πνευμόνια σας σίγουρα θα τραβήξετε την προσοχή του παιδιού, όμως δεν θα του διδάξετε απολύτως τίποτα από όσα θέλετε να μάθει. Μακροπρόθεσμα δε, εάν φωνάζετε συνέχεια, θα καταντήσετε είτε τρομαχτικοί είτε γελοίοι και δεν θα έχετε κανένα αποτέλεσμα.

Διορθώστε το:
Αντί να βάζετε τις φωνές από το άλλο δωμάτιο είναι προτιμότερο να πλησιάσετε το παιδί, να χαμηλώσετε στο δικό του επίπεδο και να του μιλήσετε κοιτώντας το κατά πρόσωπο. Πείτε του αυτό που θέλετε με ήρεμη φωνή, χωρίς να φωνάζετε. Εξηγήστε του ότι, εάν για παράδειγμα, δεν σταματήσει να χτυπάει τα έπιπλα με το παιχνιδάκι του, θα του το πάρετε και θα πρέπει να παίξει χωρίς αυτό. Βεβαιωθείτε ότι είστε διατεθειμένοι να πραγματοποιήσετε την «απειλή» σας στην περίπτωση που το παιδί δεν ακολουθήσει τον κανόνα.

2. ΑΠΕΙΛΕΙΤΕ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΕ ΠΟΤΕ
Το ζητήσατε ήρεμα, παρακαλέσατε, ικετέψατε. Ε, αφού όλα αυτά δεν έφεραν αποτέλεσμα. Το μόνο που σας μένει, είναι να αναφωνήσετε «τελείωσε, δεν θα δεις τηλεόραση για ένα μήνα!». Όμως, πριν ακόμα το πείτε, γνωρίζετε ότι θα ενδώσετε στα παρακάλια του και θα το αφήσετε να δει ένα παιδικό πολύ πριν περάσει ο μήνας. Το πρόβλημα είναι όχι μόνο ότι το ξέρει και το παιδί σας αλλά και ότι με τον τρόπο αυτό, σε λίγο καιρό θα πιστεύει ότι δεν εννοείτε πάντα αυτά που λέτε, κάτι που μπορεί να πλήξει την εμπιστοσύνη που νιώθει ότι μπορεί να σας έχει.

Διορθώστε το:
Αντί να αρχίσετε τις απειλές, κάντε ένα διάλειμμα. Πείτε στο παιδί ότι η συμπεριφορά του σας έχει εκνευρίσει και για το λόγο αυτό χρειάζεστε λίγο χρόνο να ηρεμήσετε. Ζητήστε του να σκεφτεί κι εκείνο ό,τι συνέβη και να το συζητήσετε όταν θα είστε κι οι δύο πιο χαλαροί. Τότε θα μπορείτε να επιβάλετε μια πιο λογική συνέπεια της πράξης, που θα είναι πιο εύκολο να ακολουθήσετε.

3. ΤΟ ΒΑΖΕΤΕ ΤΙΜΩΡΙΑ
Είτε του ζητάτε να καθίσει σε ένα σκαλί ή μια καρέκλα, είτε το στέλνετε στο δωμάτιό του, η «τιμωρία» δεν έχει πάντα αποτέλεσμα. Κάποιες φορές το μόνο που κάνει το παιδί σας όσο κάθεται στο σημείο της τιμωρίας είναι να σκέφτεται πώς να εξελίξει τη σκανταλιά του ώστε να μην το «πιάσετε» την επόμενη φορά. Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος να επιμείνετε περισσότερο στην επιθυμία σας να παραμείνει στο χώρο της τιμωρίας παρά στο να του επισημάνατε τι έκανε λάθος και πώς θα μπορούσε να το διορθώσει.

Διορθώστε το:
Αλλάξτε το όνομα από «σκαλί/καρέκλα/χαλάκι/δωμάτιο τιμωρίας» σε «σκαλί/καρέκλα/χαλάκι/δωμάτιο σκέψης» Εξηγήστε στο παιδί ότι ο λόγος που το στέλνετε εκεί δεν είναι για να το τιμωρήσετε επειδή κρίθηκε «ένοχο» για την πράξη του, αλλά προκειμένου να ηρεμήσει και να σκεφτεί. Ακόμα καλύτερα, αντί να το στείλετε σε άλλο δωμάτιο, ζητήστε του να μείνει στην αγκαλιά σας ή δίπλα σας.

4. ΚΡΑΤΑΤΕ ΜΟΥΤΡΑ
Αντί να αρχίσετε τις φωνές, να βάζετε τιμωρίες ή απλώς να… εκραγείτε, προτιμάτε τη σιωπή. Αυτό κάνει το παιδί να νιώθει άβολα και προκειμένου να σας πείσει να αρχίσετε να επικοινωνείτε μαζί του ξανά, σας κάνει το χατίρι και σταματά τη συμπεριφορά που σας ενοχλεί. Όμως, καλό είναι να μη σας γίνει συνήθεια. Ενώ είναι θετικό να μην ασχολείστε με το θέμα μέχρι να ηρεμήσετε, δεν είναι σωστό να κόβετε τις γέφυρες επικοινωνίας με το παιδί σας, για κανένα λόγο.

Διορθώστε το:
Εάν νιώθετε τέτοια ένταση που δεν μπορείτε να χειριστείτε την κατάσταση, μπορείτε να αρνηθείτε να συζητήσετε ή να λύσετε το θέμα αυτή τη στιγμή, αρκεί όμως πρώτα να εξηγήσετε αυτή την ανάγκη σας στο παιδί. Μέχρι να ηρεμήσετε, αντί να περιφέρετε στο χώρο τα κρεμασμένα σας μούτρα είναι προτιμότερο να καταπιαστείτε με κάτι που σας χαλαρώνει, όπως να ξεφυλλίσετε ένα περιοδικό.


ΠΗΓΗ: ΒΙΒΛΙΟ "CONNECTED PARENTING"

4 σχόλια:

 1. Los hijos copian lo que ven de los padres.

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τέλειο!!!

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πόσο σωστός τρόπος είναι αυτός και για τα παιδιά μα και για τους μεγαλύτερους. Οι παλιοί άνθρωποι έλεγαν πως το γλυκό τρώγετε καλύτερα από το ξινό. ΦΙΛΙΑ

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ένα άρθρο που προσφέρει "αρκετή τροφή" για σκέψη. Σας ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!